TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

"Sveriges Mästerkock"-Gillis om hemlösheten

26 mar, 2017 
Lina Arvidsson
Gillis Thalbäck charmar svenska tv-tittare med sin matlagning i Sveriges Mästerkock. Men vägen dit har varit tuff. Nu berättar han om tiden i hemlöshet och om vikten av att aldrig ge upp.
Annons

Gillis Thalbäck, 41, syns just nu i matlagningstävlingen Sveriges Mästerkock på TV4. Han lagar mat med hjärtat och har blivit populär hos både juryn och tittarna.

Gillis Thalbäck bor i en villa i en förort till Stockholm med sin fru Malin och deras två barn. Tillsammans med Malin driver han ett framgångsrikt företag. Men vägen dit har varit lång och krokig. Under en period var han hemlös och bodde i ett cykelförråd.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Gillis visste tidigt att han ville flytta från Örebro där han är uppväxt till Stockholm. Han fick jobb och flyttade in i ett kollektiv med några kompisar. När det visade sig att en av rumskamraterna tagit hyrespengarna för sig själv blev de vräkta från sitt boende i Älta.

– Jag blev bostadslös, men hade jobbet här uppe. Så jag flyttade in i ett cykelrum där jag magasinerat mina grejer, berättar Gillis Thalbäck för Hänt.

Matintresset har tagit Gillis Thalbäck långt i Sveriges Mästerkock.
Matintresset har tagit Gillis Thalbäck långt i Sveriges Mästerkock.

I cykelrummet blev han sedan kvar i sju månader. Rummet saknade rinnande vatten, kök och toalett. Den enda möbeln var en säng.

Annons

– Det var varmt och skönt, men det var också allt. Det var rätt spartanskt kan man säga, säger Gillis.

I samma veva träffade han sin blivande fru Malin genom en gemensam kompis. Hon bodde i Katrineholm och Gillis åkte dit på helgerna. När han besökte Malin passade han på att duscha vilket han inte hade möjlighet till under veckorna.

– Från måndag till fredag var det uteliggarliv kan man säga. Jag bara jobbade hårt. Det var stentufft men det fungerade. Jag hade ju Malin i det läget, säger Gillis.

Hans stora intresse för matlagning fick vila under tiden i förrådet. Där fanns ingen möjlighet att laga mat överhuvudtaget. På vägen hem från jobbet köpte Gillis snabbmat och tog med en extra vattenflaska så att han kunde borsta tänderna.

Gillis Thalbäck lever nu med hustrun Malin och deras två barn.
Gillis Thalbäck lever nu med hustrun Malin och deras två barn.

Samtidigt var han säker på att situationen skulle lösa sig, bara han inte slutade kämpa.

– Jag förstod ju att jag hade större mål än sådär, men jag visste att det skulle ordna sig. Jag har ju krigat hårt hela livet så jag hade inga problem med det. Men såhär i efterhand är det en fantastisk erfarenhet. Jag har verkligen varit på botten. Det gör ju att jag uppskattar andra saker mycket mer.

Annons

Gillis tror att han hade fått hjälp om han bett om det, men ville inte ”gå med mössan i hand”. Trots sin svåra situation blev han varmt välkomnad in i Malins familj, något han fortfarande är glad och tacksam över.

– Jag var ingen svärmorsdröm direkt. Men trots att jag var hemlös så blev jag mottagen med kärlek. Kärleken är väl blind.

Tiden i hemlöshet känns nu långt borta och Gillis matintresse har öppnat nya möjligheter i hans liv. Hans råd till andra som längtar efter att byta spår är tydligt: Ge inte upp!

– Jobba hårt och ge aldrig upp. Så länge du inte ger upp så har du inte misslyckats. Så fort det tar emot så måste du ta i mer. Man får ingenting gratis. Om man säger till någon att man siktar på att vinna SM och den skrattar, då han man siktat för lågt. Man ska alltid sikta högt, säger Gillis.

Foto: TV4, Privat

 

Annons