LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Sveriges Mästerkock-Erik om kärleken Maria: "Efter det föll hon för mig"

04 apr, 2018 
Malin Ljung
Erik Hammar tog i TV4-rutan hem vinsten i Sveriges Mästerkock 2018. Nu avslöjar han hur han vann en ännu större vinst – nämligen sambon Marias hjärta.
Annons

Han vann ”Sveriges mästerkock” 2018 och charmade också sin sambo med sin matlagning. Välkommen hem till Erik Hammar!

I den 55 kvadratmeter stora lägenheten söder om Stockholm har Erik Hammar, 32, påskpyntat. ”Sveriges mästerkock”-vinnaren skrattar lite när han visar det och berättar att han egentligen inte brukar fira påsk, utan brukar oftast åka iväg över långhelgen och strosa i Paris, Riga eller någon annan europeisk stad.

Det är istället sambon Maria som har letat fram både påskägg och fjäderris dagen till ära.

– Vi brukar alltid sticka iväg och resa någonstans under påsken. Ofta har man ju några lediga dagar, så det brukar kunna bli en långweekend i Europa. Är vi hemma så lagar vi mat och myser, säger Erik.

Paret har varit tillsammans i tre år och bott ihop i lägenheten i två år. Rummen är öppna och ljusa, fyllda med roliga detaljer från världens alla hörn. Båda två älskar att resa, Erik har bland annat backpackat genom Asien, och tycker om att upptäcka matkulturer i andra länder.

Annons

– Jag och Maria träffades på en nyårsfest för tre år sedan. Jag pluggade min sista termin i Köpenhamn då, så vi pendeldejtade under några månader och sedan flyttade jag hem. Maria är också en matfanatiker, jag gillar att laga mat och hon gillar att äta den. Så första gången som hon hälsade på mig i Köpenhamn överraskade jag henne med en sjurätters middag och det var efter det som hon föll för mig. Jag charmade henne med maten, säger han och skrattar.

Erik Hammars matintresse började redan när han var liten. Han har fått berättat för sig av sina föräldrar att han redan som tvååring chockade förskolans personal med att äta mer julbord än sexåringarna gjorde och sedan dess har intresset bara växt.

Han har tidigare arbetat om servitör på flera populära restauranger i Stockholm, men det var först genom ”Sveriges mästerkock” som hans egna matlagningskunskaper fick komma fram.

– Jag har tänkt på att söka till programmet under många år, men inte vågat. Till slut var det var mina polare som anmälde mig, annars hade jag inte gjort det. Inte en chans. Jag hade sån ångest innan jag kom dit och blev så missnöjd med min mat som jag presenterade för juryn. Men det gick visst bra ändå, säger Erik Hammar.

Annons

I en hylla vid soffan i det öppna vardagsrummet står ett sällskapsspel med titeln ”Sveriges mästerkock”. Det är en julklapp från flickvännen som också hon flera gånger genom åren pikat honom om att söka. Och idag ångrar Erik Hammar inte att han till slut ställde upp.

– ”Sveriges mästerkock” är bland det roligaste jag har gjort i mitt liv, även om det var stressigt och jag hade mycket prestationsångest. Men på det stora hela var det bara sjukt kul. Jag kommer att sakna det.

I köket står flera små påminnelser om tiden i TV4. På en krok hänger vita förkläden med programloggan på och bredvid dem vilar den vita finalrocken.

På bokhyllan bredvid står vinflaskor och gröna eukalyptusblad i vaser och trängs med flera rader av kokböcker med olika kända kockar på omslaget. Snart kommer mästerkockens egen också att få ta plats bredvid dem.

Erik sätter fram vinnarstatyetten i glas och putsar den lite med förklädet. Fram tills nu har den legat gömd i en garderob sedan finalen spelades in i höstas.

Annons

– Det är bara min närmaste familj som har vetat om att jag faktiskt vann. Jag har fått hålla det hemligt för alla andra. Finalen var så nervös. Jag tävlade mot min bästa vän i programmet och allting gick så fort, man hann knappt tänka. När allt var klart gick det inte att ta in att jag hade vunnit. Jag minns inte själv hur jag reagerade när juryn sa mitt namn, men jag tror att det blev lite tårar, säger han.

Sedan ett par månader tillbaka har Erik sagt upp sig från sitt vanliga jobb för att i stället satsa på matkarriären.

– Drömmen är att få jobba med mat. Jag har arbetat som servitör förut, men det vill jag inte gå tillbaka till. Nu vill jag antingen starta en egen krog eller driva ett eget matföretag på något sätt. Nu i början tänker jag prova mig fram, laga mat på lite events, kanske börja blogga om mat, säger han.

Erik ska laga två rätter idag, en varmrätt och en efterrätt. Han rör sig vant i det lilla köket, plockar fram ingredienserna och förklarar noga varje steg i recepten. Det blir mycket matlagning och gäster som kommer och går, men inbjudningarna till att äta hos vänner har blivit färre i takt med att hans egen matlagning blivit mer känd i tv.

Annons

– Jag har middagsbjudningar hela tiden, nästan alla helger och ibland på vardagskvällarna. Men det blir mindre och mindre inbjudningar från andra. Det är lite tråkigt, för jag tycker att det är kul att bli bortbjuden och är inte kräsen när andra lagar mat. Det behöver inte vara fint eller perfekt på något sätt, utan vanlig hemmamat går jättebra. Nu är det mest bara svärmor som fortfarande vågar bjuda hem mig, säger Erik och skrattar, medan han varsamt lägger rödingen på skärbrädan.

Runt hans ben springer parets treårige katt Tyson på ivriga ben och stryker sig mot sin husse, i förhoppning om att någon liten fiskbit ska ramla ner till honom.

– Han heter Tyson för att han har en extra tumme på ena tassen, precis som Mike Tyson. På katter kallas det för skeppartass, säger Erik.

Mellan varje moment beger han sig snabbt till vasken för att handdiska redskapen inför nästa rätt. Erik har ingen diskmaskin, men drömmer om att snart kunna skaffa det. Dessutom hoppas han på att en dag ha ett större kök och en egen vinkällare.

Annons

– Köket är lite litet, jag skulle vilja att det var dubbelt så stort och hade fler bänkar. Så att man kan prata med gästerna samtidigt som man lagar mat. Vi är rätt trötta på inredningen generellt och skulle gärna vilja fixa till det. Få upp lite mer tavlor och göra om, säger Erik och fortsätter med ett skratt, samtidigt som han kollar på katten som hoppat upp på köksbordet:

– Tyson bet nyligen sönder sladden till vitrinskåpet också, så ljuset funkar inte där heller. Innan var det ett ganska fint och mysigt ljus där.

Inne i skåpet finns mängder av olika vinglas och uppläggningsfat. Erik väljer ut två färgglada tallrikar som passar till varje rätt, en till huvudrätten med röding och rotselleripuré och en till efterrätten med chevréost, och dukar med lätt hand upp menyn i köket. Det ser fint ut och han ler och ber oss att smaka.

Det gör vi – och i samma stund förstår vi också varför han vann hela ”Sveriges mästerkock”.

Det smakar himmelskt.

Foto: Malin Bondeson, Privat

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons