Sveriges 12:a med Sarah Dawn Finer på SVT – så kommer det se ut

Christer Björkman, Sarah Dawn Finer, David SUndin

Melodifestival-veteranen Sarah Dawn Finer kliver in som programledare för Sveriges 12:a på SVT.
Programmet kommer att sändas istället för Eurovision Song Contest som tidigare beslutades att ställas in på grund av rådande omständigheter om coronaviruset och dess spridning.
Men vad är egentligen Sveriges 12:a och vad kommer programmet att innehålla? Hänt svarar.
Slå på ljud

I mitten av mars, strax efter att finalen av Melodifestivalen 2020 var avgjord, kom det tråkiga beskedet om att Eurovision Song Contest i år ställs in. Orsaken till att tävlingen inte blir av är den rådande situationen i spridningen av coronaviruset. Efter flera veckors tid med försök att komma fram till en lösning, tvingades de tillslut att ställa in.

Det är med stor sorg som vi måste meddela att Eurovision Song Contest 2002 i Rotterdam ställs in. Under de senaste veckorna har vi tänkt på många alternativ för att kunna arrangera Eurovison Song Contest trotts allt”, har arrangörerna tidigare meddelat i ett inlägg på Twitter.

Sveriges 12:a ersätter Eurovision Song Contest 2020

Så vad kommer att visas på SVT istället för Eurovision Song Contest? Jo, Sveriges 12:a, som är en musiktävling med ESC-tema.

Programmet produceras av SVT och är tänkt att sändas i Sverige parallellt med Eurovision: Europe Shine a Light, för att sedan ersätta Eurovision Song Contest 2020.

När sänds programmet och vilka leder showen?

Den 9 maj drar en semifinal igång, för att sedan kunna sända finalen av programmet den 14 maj. Båda programmen kommer att sändas live på SVT1, samt finnas att streama på SVT Play.

David Sundin, som var en av tre ledande roller i Melodifestivalen 2020, och Christer Björkman, producent för Melodifestivalen, kommer att leda semifinalen.

Programledaren för själva finalen den 14 maj är ingen mindre än Mello-veteranen Sarah Dawn Finer.

Sarah Dawn Finer tar emot pris

FOTO: Naina Helén Jåma/TT

Vad kommer Sveriges 12:a att innehålla?

I det första programmet som är semifinal och sänds den 9 maj kommer tittarna att kunna se korta klipp av alla 41 bidrag som egentligen skulle ha deltagit i Eurovision Song Contest 2020. 25 av de bidragen kommer sedan att röstas fram genom en telefonröstningen.

De 25 bidrag som tar sig vidare från semifinalen kommer att visas i sin helhet i finalen som går av stapeln den 14 maj.

The Mamas i Melodifestivalen 2020

FOTO: Karin Törnblom/TT

Under finalen kommer även Sveriges vinnare The Mamas att uppträda med sitt bidrag Move. Dock är de inte med och tävlar i programmet, eftersom Sverige vanligtvis inte kan rösta på sitt eget land.

FOTO: Robin Lorentz-Allard/TT, Karin Törnblom/TT

SENASTE NYTT!