Svenska hiphop-stjärnor bekantar sig med schlager i "Lyckliga gatan"

Musikaliska olikheter möts i nytt program. Rapparen Näääk gör programledaredebut i TV4:s "Lyckliga gatan".

När TV4:s nya programsatsning “Lyckliga gatan” drog i gång den 7 januari stod Näääk, 31, eller Matar Samba som han egentligen heter, i spetsen som programledare.

I sex avsnitt kommer han leda mötet mellan två artister från olika generationer som representerar varsin genre.

lyckligagatan

The Salazar Brothers, bröderna Cristian ”Salla” och Marcelo ”Masse” Salazar från den välkända Redline-studion tillsammans med programledaren “Näääk” Foto: Pär Bäckstrand/ TV4

Sex folkkära musiker med brett CV möter unga kända rappare som befinner sig i startgropen av sina karriärer. I varje avsnitt deltar två personer som i likhet med det hyllade musikprogrammet “Så mycket bättre” sammanförs i musikaliska möten där de tolkar varandras hitlåtar. Bland de medverkande är Grammis-vinnaren Linda Pira, 29, som slagit igenom som kvinnlig rappare.

– Det påminner om “Så mycket bättre” fast jag tycker personligen att “Lyckliga gatan” väcker mitt intresse mer då det är två så skilda musikvärldar som möts, säger hon till tidningen Hänt i Veckan.

När Linda först fick förfrågan var hon tveksam. Efter lite betänketid lockade dock utmaningen. Att tacka ja är ett beslut hon inte ångrat.

– Det visade sig att det var sjukt kul att jobba på ett annat sätt en vad man är van vid och det kommer jag att ta med mig i min utveckling som artist.

Skärmavbild 2014-12-29 kl. 11.39.05

“Visa vid vindens ängar”-Mats Paulsson och Sveriges största kvinnliga rappare Linda Pira fick bekanta sig och tolka varandras låtar under inspelningarna. Foto: TV4

För Näääk är programmet en möjlighet att få presentera hiphop.

– Jag tycker att det är viktigt att, och hoppas verkligen att vi lyckas, visa en ljusare sida av hiphop som många kanske inte sett innan. Talangen och den verkliga bredden av rapmusik som faktiskt finns i dag. Att vi liksom framhäver det positiva, och försöker visa det seriösa och hårda arbetet när det kommer till låtskapandet.

Medverkar gör Arja Saijonmaa, 70, Harpo, 64, Kikki Danielsson, 62, Mats Paulsson, 76, Tommy Nilsson, 54, Ann-Louise Hanson, 70, Gee Dixon, 23, Samboii, 20, Kumba, 32, Linda Pira, 29, Jeaff, 21 och Allyawan, 30.