Sven-Erik Magnusson hyllas med staty

Sven-Erik Magnusson och OscarMagnusson

Med ett brett leende och en gitarr lutad mot en stenbänk står nu Sven-Erik Magnusson förevigad i Sandgrundsparken i Karlstad. Sven-Ingvars-legendaren har nämligen blivit staty! Under invigningen hyllade sonen Oscar Magnusson sin pappa.

Den folkkäre musikern Sven-Erik Magnusson gick bort 2017, 74 år gammal. Han var en av grundarna till och sångare i Sven-Ingvars – som fortfarande håller i gång 64 år efter starten, dock med nya medlemmar.

När Sven-Erik Magnusson dog fick Karlstad kommun ett medborgarförslag om att de hedra artisten genom att resa en staty av honom. Så blev det också – nu har den nämligen invigts i Sandgrundsparken i Karlstad. Klassisk Sven-Ingvars-mark.

– Under så många år hade Sven-Ingvars gratiskonserter här. Karlstadbor och andra vallfärdade hit. Det var tusentals personer här, älven var fylld av båtar och det var en stämning som var helt fantastisk, säger Johanna Larsson, ordförande i Karlstad kommuns kultur- och fritidsnämnd, under den digitala invigningen.

Sonens fina ord till pappan

Sven-Eriks son Oscar Magnusson har följt sin pappas fotspår hela vägen fram till Sven-Ingvars där han nu är sångare. Under sitt invigningstal pratade sonen om hur hans far var som person. Han säger att vissa människor gör allt i sin makt för att göra sådant stort avtryck som möjligt och att det finns de som väljer ett annat sätt att leva.

– Andra tittar blygt under lugg med sitt eget hjärta i handen och går sin egen väg. Och där, på just den vägen, din väg, lämnade du en del av den du var till alla och en var utan att vilja ha något tillbaka, säger Oscar Magnusson.

Sonen fortsätter att berätta om hur Sven-Erik Magnusson tack vare det fick plats in många personers hjärta.

– Och där lever du faktiskt än. Fast du är saknad i livet lever du i allra högsta grad kvar i minnet hos alla som du någon gång gav lite av det magiska som var du.

Så ser statyn ut

Statyn föreställer så klart Sven-Erik Magnusson med ett stort leende. Bakom honom står en gitarr lutad mot en bänk och där ligger också en mikrofon. Oscar Magnusson tycker att det är helt rätt att hans pappa hyllas på det sättet.

– Om det nu är så att våra gärningar i livet följer oss i döden har inte en sekund gått till spillo i att på detta sätt gestalta och ära den fantastiskt fina person som var du, pappa, säger en uppenbart rörd son och tillägger:

– Även om jag faktiskt tydligt kan höra dig säga ”att bli staty känns lite gammalt, är det verkligen så roligt”, för att i nästa sekund le ditt klurigaste leende och till bredden ändå vara så stolt över allt du hann åstadkomma, och slutligen säga ”lev livet leende”.

Bild: Karin Törnblom/TT