Suzanne Axells ord om sambolivet tillsammans med Jörgen

Suzanne Axell
NU GRATIS

TT
Efter 600 avsnitt med fråga doktorn avslöjar Suzanne Axell sin egna familjekamp med kärleken Jörgen.
– Familjelivet får lida, säger Suzanne till Hänt.

Hon firar 600 program med Fråga doktorn. SVT:s stolthet Suzanne Axell avslöjar allt om sina kungliga möten och om sambolivet med livskamraten Jörgen.

Fråga doktorn 2020: Suzanne Axell
TT

– Jörgen är en fri själ. Jag också. Med fri själ menar jag inte att man lägrar andra personer. Jag känner mig hyfsat fri mitt uppe i alltihop, säger programledaren.

Hur står det till världens bästa Suzanne?

– Det är bara bra, tack. Jag är något utarbetad, annars är det bra.

Hur märks det på dig att du är utarbetad?

– Jag har fått lite sämre tålamod än normalt, liksom. Jag hade nyss en datorkrasch här. Det var nära att jag tog hela datorn och slängde in den i väggen. Jag blir galen på alla lösenord och tjafs!

I dagarna firar ditt tv-program Fråga doktorn 600 avsnitt. Känner du dig gammal och sliten vid det här laget?

– Nej, det tycker jag nog inte. Ibland känner jag att jag har mer energi än yngre människor, men det är klart att det tar på krafterna att åka till Umeå varje vecka. Det spräcker alla mina helger. Familjelivet får lida. Efter varje inspelning är det bara att kasta sig på nästa grej. Det är tufft men också väldigt roligt. Nu har vi nått en milstolpe, 600 avsnitt. Det är ändå en rejäl prestation.

Vilket avsnitt har varit roligast att spela in?

– Gud, vilken fråga! Det är 600 program. Det är fantastiska när vi har karismatiska gäster som bjussar på sig själva. Jag tänker på Björn Ranelid som jag tycker är supercharmig, och jag tänker på Lars Wallin som vågade prata om hur svårt mobbad han varit.

Vad är det knäppaste som hänt bakom kulisserna?

– En stor lampa lossnade i själva fästet och for ner i golvet med full kraft. Hela studion blev svart. Sedan slog alla reservaggregat igång. Det är bra att ha starka nerver i det här jobbet så att man inte blir panikslagen.

Suzannes ord om blöta natten med Bernadotte

Visst har både drottning Silvia och prins Daniel varit med i Fråga Doktorn?

– Ja, även Märtha Louise av Norge och Marianne Bernadotte. Marianne ville prompt att doktor Gunilla och jag skulle dela en cocktail med henne när inspelningen var över, vilket vi också gjorde.

Blev det en hård festkväll i Stockholmsnatten – med gratisskjuts hem av SÄPO-vakterna?

– Nej, nej, för guds skull. (Skratt). Hon hade inga vakter med sig, hon kom flygande. Stenhård gumma, liksom. Det enda hon ville var att dela en cocktail innan vi skildes på kvällen, vilket vi såg till att det blev på hotellet…

Vad pratade Marianne om i själva programmet?

– Hon har varit med om att ta fram permobiler som folk har i Sverige. Det ligger hon bakom och det är inte många som vet det. Hon har gjort en fantastisk insats! Det är en frejdig böna.

Kungen ger ibland ett förvirrat intryck, enligt elaka tungor. Skulle majestätet platsa i Fråga Doktorn?

– Absolut! Drottning Silvia gjorde ett bra intryck. Det är klart att kungen också är jätteintressant. Det vore jättekul att höra om hur han hasar omkring med en yllestrumpa runt halsen när han är förkyld.

Ärliga orden om rädslan efter händelsen med sambon

Brukar du och din sambo Jörgen titta på Fråga Doktorn tillsammans?

– Nej.

Ser Jörgen ut som en fågelskrämma på morgnarna?

– Nej, det är nog mer jag. Han är pigg på morgnarna. Det är inte jag.

Hur många år har du och Jörgen kilat stadigt?

– 742, ungefär.

Hade ni rajtan-tajtan på er första dejt?

– Nej, jag är svårflirtad.

Efter hur många dagar ihop med ”Jugge” kände du att han var mannen i ditt liv?

– Det vet jag inte, jag funderar fortfarande på det. Stackars Jörgen, (skratt).

Vad är det bästa med Jörgen?

– Att han är en fri själ. Det är jag också. Med fri själ menar jag inte att man lägrar andra personer. Vill han åka ut och segla så gör han det och vill jag sticka ut på landet så gör jag det. Vi har aldrig hållit fast varandra, vi sitter inte i soffan och klamrar fast så att händerna blånar bara för att visa att vi hör ihop. Jag känner mig hyfsat fri mitt uppe i alltihop. Att göra allt tillsammans vore dödstråkigt!

Vad är det farligaste du och Jörgen varit med om?

– När jag fylld jämnt fick jag en resa till Lofoten, jag hade en dröm om att se späckhuggare. Så vi åkte iväg i november. Det var tufft väder. När vi kom fram var det ännu tuffare. Jag tänkte: ”Vad fan, det här händer bara en gång i livet, kom hit, späckhuggare!” Och så åkte vi ut med båten Vega från 1904. På natten blåste det upp till full storm. Alla var sjösjuka och låg och spydde – förutom jag och kaptenen. Hela köket rasade ihop och det var porslin överallt. Kokerskan skrek: ”Jag måste hem till min fästman” och jag tänkte: ”Ska jag få se mamma igen?” Men det löste sig och vi anlöpte hamn. När jag hoppade av på bryggan så kysste jag faktiskt marken i Norge. Det var en sådan upplevelse, fy satan!

Vad brukar Jörgen knapra i tv-soffan?

– Han knaprar faktiskt inte så mycket, men han gillar morötter. Han börjar faktiskt se ut som en kanin.

Stör du dig på Jugges morötter?

– Nej, det stör mig inte. Inte någonstans. Jag stör mig på när folk är elaka, speciellt mot barn och djur. Då stör jag mig. Jag stör mig fasiken inte på att någon äter morötter i soffan!

Har Jörgen någon mer uppenbar störning – förutom att det är ett jävla morotsätande i soffan?

– Störning? Nej, han är en helt normal kille.

Är karlsloken romantisk?

– Nej.

Har ni haft någon djup svacka i relationen där du tjuvläst Jörgens sms, drämt till honom i ansiktet med en fläskfilé och låst ut honom på balkongen?

– Nej, jag hatar mobiltelefoner så jag läser knappt mina egna sms. Men det är klart att man kan bli trött på varandra ibland, men då brukar vi göra lite olika grejer. Sedan är det bra igen.

Blodiga olyckan: "Sprutade blod"

När behövde du senast ett plåster?

– Det var när jag skar upp överläppen på en Cola-burk. Det sprutade blod, det ville inte sluta! Jag kanske får sy det där, det är för jäkligt. Jag har skadat något litet kärl. Jag försökte med plåster tvärs över munnen och till slut lugnade det sig.

Vilken av dina hushållsmaskiner krånglar?

– Nu senast gick dammsugaren på landet sönder. Annars krånglar ingenting, jag försöker sköta om grejerna. Även en diskmaskin behöver omsorg då och då.

Är du mammas eller pappas flicka?

– Du, pappa stack när jag var åtta år. Det är kanske därför jag är så rak i mina kontakter med män. Mormor och morfar var fantastiska. Morfar gillade att jag kunde hantera en fogsvans. Han lärde mig att göra upp eld från grunden och vi gjorde mycket roligt ihop, vi snickrade och pratade. Morfar var superintellektuell. Han var bergsprängare större delen av sitt liv. Mormor var en handfast söderböna som lärde mig mycket, att tala högt och tydligt så att folk förstår. ”Gå fort och se glad ut”, så ordnar sig allt, sa hon. Bra människor. Jag är tacksam att jag hade dem i min närhet när andra svek.

Vilket tv-program vill du helst spränga bort i tv-tablån?

– Det kan jag inte säga, det vore oschysst mot mina kollegor.

Vad hette ditt första husdjur?

– Pricken. Ett marsvin.

Vilket årtal vill du leva en gång till?

– Sommaren 1980. Jag var nybliven journalist och åkte till Bergslagsposten i Lindesberg. Solen sken varenda dag när jag cyklade till jobbet och jag fick kamrater för livet som jag fortfarande har kontakt med. Den sommaren glömmer jag aldrig!

Slutligen Suzanne, vad skulle du välja: vandalisera din grannes nya bil genom att rycka loss avgasröret och hoppa på motorhuven, göra inbrott hemma hos Mia Skäringer och stjäla allt hennes badsalt eller bli så trött efter din nästa söndagspromenad att du somnar i Krister Henrikssons trappuppgång?

– Jag gillar Mia Skäringer jättemycket och att sova hos Krister låter inte som någon höjdare. Jag får nog fundera på det där med att hoppa på grannens bil, (skratt).

SENASTE NYTT!