Suzanne Axell om framtiden för SVT:s Fråga doktorn

Suzanne Axell och Karin Granberg i SVT:s Fråga doktorn.

Möt SVT:s folkkära programledare Suzanne Axell i en öppenhjärtig intervju.
✔︎ Galna händelsen med sambon: ”Vaknade upp två kvarter hemifrån”.
✔︎ Trassliga relationen med sin pappa.
✔︎ Framgångens baksida: ”Jag är inte Jesus”.
✔︎ Svarar på framtiden för Fråga doktorn.
✔︎ Dessutom: Läs fina hyllningarna från Ragnar Dahlberg och Karin Granberg.

Hon har haft förtroliga samtal med kungligheter och gjort närmare 600 avsnitt av SVT-succén Fråga doktorn. Hänt möter tv-personligheten Suzanne Axell.

◼️ ◼️ ◼️

Suzanne Axell på Kristallen-galan i Stockholm 2019.

Suzanne Axell. Foto: Eero Hannukainen / TT

Med 300 avsnitt av Go’kväll och snart 600 avsnitt av Fråga doktorn har Suzanne Axell, 64, skrivit sig in i televisionens historieböcker. Vägen dit har varit lång – och den sympatiska programledaren förklarar att hon aldrig glidit på en räkmacka.

– Jag har slitit hårt i hela mitt liv. Mamma var ensamstående och jag är från den så kallade arbetarklassen. Jag har aldrig fått något gratis.

Hade ni det riktigt kärvt ekonomiskt när du var liten?

– Ja, väldigt. Ibland visste mamma inte var hon skulle få pengarna ifrån eftersom min pappa och hans släkt inte brydde sig om oss. Det var mamma och mormor och morfar som kämpade tillsammans, så att säga. Jag minns en jul då mamma inte visste hur hon skulle lösa situationen för oss. Skulle vi få någon julklapp? Så ja, det var tuffa tider, men hon kämpade för att göra det bra för oss barn.

Var din pappa en idiot?

– Han är död sedan många år. Många sa att han var en snäll människa men att det blev snett på något sätt. Jag var en liten flicka och nu vill jag inte gräva för djupt i det där, men om man sätter barn till världen och inte bryr sig om dem, då ska man skämmas, säger Suzanne som är benhård på den punkten.

Suzanne är en riktig arbetsmyra. Hon medger att sambon Jörgen, 62, emellanåt upplever att hon är gift med sitt jobb.

– Jag har varit stenärlig med Jörgen ända sedan vi möttes. Han visste om förutsättningarna, han var införstådd med att jag ville bli journalist och att jag ville jobba hårt. Han jobbar också mycket, så jag tror att vi kompletterar varandra.

Är han också i tv-svängen?

– Nej, han är IT-konsult.

Hur gick det till när ni träffades?

– Vi träffades i Roslagen. Det började som en sommarförälskelse. Sedan ringde han mig och vi gick ut ett par gånger. På den vägen är det. Vi var i 20-årsåldern båda två…

Brukar du kalla Jörgen för ”Jugge”?

– Det händer!

Suzanne Axell och Jörgen Wedebrand och Suzanne Axell Engelens julbordspremiär, Gamla stan, Stockholm.

Suzanne och Jörgen. Foto: Johan Jeppsson / TT.

Vad är Jörgens styrka som karl?

– Att han är snäll och pålitlig. Det är viktiga egenskaper för mig.

På vilket sätt är ni varandras motpoler?

– Jag är snabbare, rent allmänt, och har ett väldigt dåligt tålamod. Han är långsam och eftertänksam, han gillar att hänga i mobiltelefonen. Det gillar inte jag.

Är han den tystlåtna typen?

– Ja.

Tycker han att du pratar för mycket?

– Antagligen.

Vad tycker han att du pratar för mycket om? Djur, va?

– Allt!

Suzanne Axell om det konstigaste hon har gjort

Suzanne harklar sig – och protesterar:

– Jag snackar inte om djur hela tiden, men jag gillar att snacka när jag snackar. När jag började jobba på radion 1990 sa min snälla mamma som har en stor portion humor: ”Nu får du betalt för det du är bäst på – att snacka!”

Vad är det konstigaste du gjort – enligt Jörgen?

– Gått i sömnen. Men det finns massor av människor som gör det – varje natt. Jag har gjort det, men nu var det länge sedan. Skriv det så att folk inte tror att jag springer omkring på Gärdet som en jävla idiot, för det gör jag inte.

Fortsätt, vad hände egentligen?

– Vi hade flyttat ihop, Jörgen och jag. Att vara hemmafru har aldrig varit min dröm, så det var väl något undermedvetet som spökade, jag ville väl kasta mig ut… Nu kan jag skratta åt det, men då var det rätt ruggigt. Du förstår, jag tog mig ner fyra trappor i pyjamasen och vaknade upp två kvarter hemifrån. Det var skitskumt, det var väldigt märkligt. Tur att det inte kom någon idiot och bankade mig i huvudet.

Detta är häpnadsväckande, Suzanne!

– Ja, men inte ovanligt. Det händer. Det finns folk som satt sig på tåg och vaknat upp i en annan stad. Det finns många sådana historier. Men visst, att man reser sig ur sängen, går ut genom dörren, går nerför trapporna och ändå inte är vaken, det är mycket märkligt. Någon får väl forska på mig när jag är död, (skratt).

Hur kändes det när du vaknade och upptäckte att du hade gått i sömnen?

– Det var kallt om fötterna, minns jag. Jag minns också att jag tänkte: ”Vad i hela friden gör jag här?” Och så gick jag hem, det var inte mer med det. Jag är inte så där hysteriskt lagd. Men det var mörkt och det var natt. Ett tidningsbud tittade mystiskt på mig.

Vad är det konstigaste Jörgen gjort?

– I sin ungdom, när han var ute med sina kompisar, brukade han ha för vana att somna i badkar. Jag vet inte varför. ”Var är Jörgen?” ”Han ligger i badkaret!” Jag tycker att det verkar kallt och hårt. Vi har väl hållit på med mysko grejer, både han och jag. Annars är han rätt normal och stabil. Det här med att sova i badkar slutade han med för många år sedan. Det är ungdomssynder.

Suzanne Axell och Karin Granberg, programledare i SVT:s Fråga doktorn.

Suzanne Axell och Karin Granberg, läkare i Fråga doktorn. Foto: Moa Frygell/SVT.

Suzanne skrattar. Och så pratar vi om tv-karriären och alla 600 avsnitt av ”Fråga doktorn”.

– Det är ett arbete som vilket som helst. Tittarna betalar för att jag ska sköta mitt jobb. Jag har jobbat stenhårt för det här programmet och tiden har gått fort.

Framgångens baksida?

– Jag kan bli rätt trött när människor tror att jag ska lösa deras problem, liksom. Jag är inte Jesus, jag kan inte hela folk. Karin är jätteduktig på att svara på frågor om precis allting. Vissa tittare har svårt att hålla isär våra roller.

Så det finns folk som tror att du är läkare?

– Ja, till och med Martina Haag som jag tävlade med i Alla mot alla trodde det. Jag kan inte heller allt om henne, men hon är en jättetrevlig tjej och folk får för sig grejer…

Vilka tv-gäster har du uppskattat mest under åren?

– En som var väldigt trevlig var prinsessan Märtha Louise av Norge. Det var roligt att hon ville åka från Oslo till Umeå för att prata om sin högkänslighet. Och så Carina Höglund, Englas mamma. Det griper tag på ett helt annat sätt. Hon har gått igenom helvetet på jorden. Där kunde jag nog bidra till att förstå hennes situation lite bättre. Hon var fantastisk, hon var stark men fortfarande väldigt ledsen. Med all rätt – för ibland här i Sverige tar vi mer hänsyn till brottslingarna än vi tar hänsyn till brottsoffren. Det förstår inte jag!

Suzanne Axell om kommande livet som pensionär

Vad gör du för att gå ner i varv efter TV-inspelningarna?

– Jag har upptäckt hur viktigt det är med frid. Man måste utmejsla stunder med katten och tända ljus och bara ha det lugnt och skönt. Det här samhället springer alldeles för fort ibland. Speciellt i den här branschen där allt ska hända på noll komma fem sekunder. För att hålla skallen klar måste jag få stunder där jag är alldeles ensam.

Om knappt ett år fyller du folkpensionär. Går ”Fråga doktorn” i graven då?

– Nej, jag tror att programmet kommer att leva länge – långt efter att jag slutat. Men sådana där tankar är ingenting som jag ägnar mig åt. Min bästa vän dog i cancer när hon var 30. Jag är glad för varje dag som jag får vara med och sparka i det här livet så att säga. Det är jätteroligt att jobba med ”Fråga doktorn” – men jag kan inte se in i framtiden.

Vad väntar runt knuten, då?

– Jag ska vara med i nästa säsong av ”Alla mot alla” eftersom David Sundin och jag gick och vann förra säsongen. Sedan ska jag se Ola Salo, det ska bli kul. Och så ska jag göra en massa jobbgrejer. Det händer saker hela tiden. Det är därför jag är i behov av lugn och ro mellan varven…

◼️ ◼️ ◼️

Tre röster om Suzanne Axell

✔︎ Susie Päivärinta, artist:

– På 80-talet, när Suzanne jobbade på Radio Stockholm, gjorde hon en intervju med syrran och mig. Vi klickade direkt. Suzanne är rak, engagerad och har mycket humor. Hon har nära till både skratt och gråt. Vissa vänner ”flaxar runt”, men Suzanne finns alltid där. Hon är verkligen en vän. Sedan gillar jag hennes sambo Jörgen väldigt mycket. Jörgen är båtmänniska. Förhoppningsvis ska vi sammanstråla i sommar till sjöss.

✔︎ Karin Granberg, läkare:

– Vilket stöd Suzanne varit för mig! När jag kom till ”Fråga doktorn” så var det som att kliva in i en ny värld. Att då få hennes hand – att få hålla i den, skratta med henne och att lära mig saker – det är magiskt. Jag är så stolt och glad över att jag fått lära känna henne. Hon har ett stort hjärta både för tvåbenta och fyrbenta varelser!

✔︎ Ragnar Dahlberg, tv-legendar:

– Suzanne är väldigt rak på sak. Hon säger som det är. Jag minns en gång när en kvinnlig kollega sa: ”Nu ska jag gå och pudra näsan”. Det tyckte Suzanne var fånigt. Hon sa: ”Du ska väl inte pudra näsan, du ska ju pudra arslet, det är ju vad det handlar om!” Sedan är hon noga med att uppmärksamma sina vänner. När jag fyller år brukar hon skicka grattiskort. Alltså, handskrivna kort. Hon är en av få människor som fortfarande gör det.

◼️ ◼️ ◼️

Det här är Suzanne Axell

Ålder: 64

Stjärntecken: Stenbock

Familj: Sambon Jörgen, 62, mamma Anita, 84, systrarna Anne-Lie, 60, Wictoria, 55, hittekatten Svans

Bor: Stockholm

God egenskap: Hyfsat snäll

Dålig egenskap: Är en social eremit ibland

Äter gärna: Skaldjur och fisk

Dricker gärna: Fransk cider

Fobi för: Folk som njuter av att vara elaka

Skrattar åt: Brittisk humor

Gråter när: Jag ser vilka jävligheter vi människor kan hitta på mot djur

Motto: Tål intet ont i världen men var glad åt allt gott

FRÅN FÖRSTASIDAN