LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Susie Päivärintas oro för dottern Myra

20 nov, 2020 
AvOla Lagerström
Systrarna Lili och Susie Päivärinta gjorde succé på 80-talet.
✔︎ Skräcken med dottern: ”Stoppade en ambulans på gatan”.
✔︎ Avslöjandet om bråken med kärleken Stefan.
✔︎ Ärliga orden om HIV-ryktet.
Annons

Hur står det till världens bästa Susie?

– Det är helt okej. Dock är jag trött på Covid 19. Det är tungt, tycker jag.

På stenåldern var du och din syster Lili Päivärinta stekheta – som popduon ”Lili & Susie”. Vilken av låtarna blir du oftast påmind om?

– Svår fråga. Vi har gjorts så många hits, men det är alltid roligt när ”Oh Mama” kommer på tal. Det kan man inte komma ifrån!

Hur många jordsnurr var du när genombrottet kom?

Lili och Susie.
Lili och Susie.

– Jag var 21 och syrran var 19.

Fick ni många snuskgubbar på halsen?

– Ja, en del. Det har funnits snuskgubbar i alla tider, det verkar inte gå att utrota dem. Men vi hade vassa armbågar. Det gällde alltifrån skivbolagschefer till jobbiga fans. Det värsta tyckte jag var slemmiga politiker och folk som kommit upp sig lite i karriären. Den typen av människor var obehagliga och snuskiga. Man kunde stå och prata och plötsligt började de kladda. Jag föredrog raggarna, faktiskt. Där var det mer raka puckar.

Annons

Rullade miljonerna in på kontot?

– Nej, tyvärr. Vi har gjort fler rika än vi gjort oss själva rika.

Ligger du på latsidan, numera?

– Nej, det tycker jag inte. Häromveckan var vi med i Så mycket bättre. Nu finns det ett sug efter oss. I morgon ska vi uppträda på Viking Line och om några dagar ska vi vara med i Malou i TV4. Vi har ett ganska tight schema just nu, faktiskt. Folk behöver den här energikicken.

Har du kvar dina scenkläder från den gamla goda tiden?

– Ja, en del. De hänger i Peter Englunds ateljé.

Kärleken med Stefan

Vad har du för klädstil, privat?

– Jag trivs bäst i en stor collegetröja. Jag är ganska tråkig och klär mig helst i svart, men när jag skärper till mig har jag gärna på mig något som glittrar.

På vilken plats träffade du din kille Stefan ”Myran” Gustavsson?

– Utanför gamla Riche på Östermalm. Det är long time ago.

Vilket årtal pratar vi om?

– 1981. Men det blev inte allvar förrän vi fick barn. Vi hade ju spektakulära karriärer båda två. Syrran och jag gjorde 230 gig om året, det var helt galet ett tag. Han var hockeyspelare på elitnivå. Man möttes mest i hallen. Sedan, när vi fick barn, blev det mer på riktigt.

Annons

Vad jobbar Stefan med nu för tiden?

– Han är försäljningschef. Jobbar med Globen, Tele2, Friends Annexet. Du vet, arenorna.

Vad gör Stefan älskvärd?

– Han är kreativ, han är spännande. Han är väldigt intelligent måste jag säga. Sedan är det ingen ryggsäck på honom, han är väldigt självständig. Det tycker jag är viktigt!

När har du senast lust att jaga honom med en eldspruta?

– Det har jag ganska ofta. Han kan vara jävligt tjurig.

När tycker han att du är en fåntratt?

– Han tycker ofta att jag klagar på småsaker. Jag kan gnälla när jag kommer hem och det inte är undanplockat i köket. Sådana grejer.

Vem är störst lortgris: du eller Stefan?

– Vi är lortgrisar på olika sätt. Jag är mer bohemisk, men jag är jävligt noga med att det ska vara fräscht på toaletten och i duschutrymmet. Han är pedantisk med alla papper och att allt ska vara på rätt plats. Möbler och så. Stefan är estet. Jag kan till exempel inte bädda lika snyggt som honom. Det är han skitduktig på!

Annons

Skräcken med dottern Myra

Vad är det mest dramatiska du och han varit med om - ihop?

– Vi är ledartyper båda två och brukar reda upp saker och ting. Även tuffa saker. Jag glömmer aldrig när Myra var så himla sjuk. Min telefon hade rasat sönder. Vi behövde en ambulans för hon hade problem att andas. Förkylningskrupp. Då var vi väldigt skärrade, både Stefan och jag. Jag tog Myra i famnen och så sprang vi ut på Hornsgatan. Som tur var kom det en ambulans. Det slutade lyckligt, Myra fick syrgas och repade sig fort. Ambulanspersonalen var helt underbara. Efteråt pratade vi i flera timmar och Myra fick piggelin på sjukhuset.

Från vilket fönster har du bäst utsikt?

– Jag tycker att vi har fin utsikt från balkongen. Där ser man vattnet och skogen.

Vad älskar du mest med ert hem?

– Att det ligger i Skärgården. Luften, båtarna… Jag älskar det livet. Samtidigt älskar jag pulsen på Södermalm där vi bodde tidigare. Drömmen är att ha ett ställe i Skärgården och en mysig liten lägenhet på Södermalm, för jag saknar Söder, faktiskt. Jag känner mig alltid hemma när jag är på Hornsgatan. Jag har många fina minnen därifrån.

Annons

Säg tre kändisar du gillar!

– Suzanne Axell, Micke Syd och Suzzie Tapper. Det finns många kändisar som jag skulle kunna rabbla upp. Ankie Bagger, till exempel. Vi har känt varandra i tusen år.

Vems gravplats besökte du senast?

– Mammas och pappas. De är spridda för vinden ute i Skärgården, vi hade en sjömansbegravning för dem. Vi har ett minnesmonument ute på en av öarna.

Har ni satt ihop olika stenar, typ?

– Ja, precis. Vissa ramlar omkull ibland. Då åker vi dit och fixar till…

Vilket är det mest skruvade rykte du hört om dig själv?

– Syrran och jag fick höra en gång att vi spred HIV. Intressant. Man menade att vi i våra låtar ”uppmanade folk till sexuella förbindelser”. Skumt, vad säger man om det? (Skratt).

Slutligen Susie, vad skulle du välja: stjäla Carolas mobiltelefon ur hennes Prada-väska när hon inte ser, sprida ut falska rykten om att Lotta Engberg och Soldoktorn gjort slut eller kasta dig på marken framför Kajsa Mellgren när hon rastar sin hund Britt på Södermalm?

– Gud vad svårt. Konstiga saker, men det skulle väl vara rätt kul att sno Carolas telefon! (Skratt).

Pek-leken med Lili & SusieBrand logo
Pek-leken med Lili & Susie

FOTO: TT

Annons