Susie Päivärinta: "Mina minnen från barndomen är fulla av skratt"

Susie Päivärinta slog igenom stort på 80-talet. Nu berättar hon om uppväxten, relationen till systern Lili och kärkleken till sambon Stefan.

Det är en av vårens varmaste dagar och jag har bråttom till Mariatorget på Söder i Stockholm. Där väntar sångerskan Susie Päivärinta, 52. Vi tar oss till ett fik, hon vill bara ha något att dricka.

– Jag och syrran Lili är födda i Sundbyberg, vi har en brorsa också, Totte, han är 58. Först bodde vi i lägenhet men sedan stegade vi upp oss till en villa i Edsviken, jag har fantastiska minnen därifrån, berättar hon.

Lili & Susie Päivärinta Pressträff inför Allsång på Skansen, 2009-06-08 (c) Karin Törnblom / IBL

Pressträff för “Allsång på Skansen” 2009.

Musiken har alltid funnits i familjen. Flickorna lirade med pappa Paavo som var en av Sveriges bästa soloklarinettister samt musiklärare. De spelade fiol, klarinett och sjöng och brodern spelade trummor.

– Jag minns speciellt en gång på en julgransplundring, jag ville inte gå upp på scenen men mjuknade när jag såg godis-påsarna vi skulle få efteråt.  Det har aldrig varit något tvång utan alltid frivilligt och med mycket glädje. Mina minnen från barndomen är ljusa, glada och fulla av skratt.

Mamman jobbade på bank och ibland extra på Näröppet och när pappa Paavo dog 2004 var det tungt för Susie.

– Han sa så mycket fina saker när han dog, det var precis när min dotter föddes. Nu bor mor på Djuröhemmet.

Lili & Susie - Susie Päivärinta Stockholm Pride Festival - Schlagerkvällen 2008-07-31 (c) Karin Törnblom / IBL

Susie uppträder under Stockholm Pride.

Sångerskan gick i gymnasiet i Upplands Väsby och såg Europe spela i gympasalen, hon och Lili medverkade i olika orkestrar, sjöng klassiskt och tog lektioner i olika instrument samt dansade på Kulturama.

Sambon Stefan ”Myran” Gustafsson, 50, träffade hon en kväll utanför discot Evergreens på Östermalmstorg, han var hockeyspelare på elitnivå, året var 1985.

– Det har aldrig varit viktigt för mig att gifta mig, är väl ganska oromantisk av mig egentligen, det har aldrig varit någon dröm, Stefan är likadan, gillar inte att vara i centrum på något vis.

Sångduon Lili & Susie / porträtt Lili & Susie sång musik Portr 1989 (c) Ronny Johannesson / Sydsvenskan / IBL

Lili och Susie blev snart väldigt kända.

Systrarna ville ut och spela. De gjorde en snygg affisch  som nog var det som lockade publiken när de hade sin första spelning i Kornsjöstrand inför  5 000 raggare. De fick en mindre hit med debutsingeln ”Sommar i natt” som de skrev ihop med Niklas Stömstedt, 57.

Systrarna medverkade  som körsångerskor i Suzzies Orkester och fick skivkontrakt för EMI, släppte sitt första album ”Lili och Susie”  och numera var de blonda sångerskorna allmänt kända.

De blonda systarna på "Melodifestivalen", Andra chansen, Norrköping 2008-03-06

De blonda systarna på “Melodifestivalen”, Andra chansen, Norrköping 2008-03-06

De turnerade i Europa och var stora i Holland. Men det var 1987-88 som blev helt galna år då de slog igenom rejält med singeln ”Oh mama”. De medverkade även i Mellon  med låten ”Okey, Okey!”.

– Vi blev ett fenomen, speciellt efter ”Oh mama”. Vi såg bra ut och var lite svettiga och vilda, inte alls så tillrättalagda, hade rött och rosa läppstift och var lite sexiga helt enkelt, säger hon och skrattar.

Sedan säger Susie:

– Vi har gjort minst 16 hits  så en krogshow med oss borde vara intressant, vi har ju hur mycket originalhits som helst. Och vi slår fortfarande publikrekord när vi är ute och giggar. Folkkära är nog rätta ordet, funderar hon högt.

Hela familjen på Gröna Lunds invigning.

Familjen på Gröna Lunds invigning.

För 16 år sedan började hon och syrran dra åt olika håll. Innan dess hade Susie fått barnen Leon, 14, Myra, 11, och Nova, 9.

– Jag ville göra mer rock, var nyfiken på att kliva in i ett band men när jag blev gravid släppte jag singeln” Let the new day come” och Lili blev alltmer engagerad i Djurens ö och djurens rätt. Vi umgås inte så ofta privat, det händer väldigt sällan. Vi funkar bäst ihop som ett projekt.

IMG_7823

Hänt i veckans Lotta Gray med Susie på Söder i Stockholm

På senare tid har Susie solosatsat, lanserat singeln ”Who do i trust” med en video som blivit omåttligt populär samt hjälper andra artister som Getty Domein, 38, att ta sig fram.

– Det har varit en fantastisk resa med mina barn. Jag har tagit stort ansvar hemma då Stefan jobbar mycket och i perioder har musiken fått stå tillbaka.

Mötet är slut. Lili ska ut med hunden. Jag tillbaka till jobbet. Härlig tjej, härlig energi, ålderslös tänker jag innan vi kramas.

Foto: IBL