LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Succé i Madicken på Junibacken – så lever Madicken och Lisabet idag

10 nov, 2023 
Succé i Madicken på Junibacken – så lever Madicken och Lisabet idag
I slutet av 70-talet gjorde Jonna Liljendahl och Liv Asterlund stor succé som Madicken och Lisabet i Astrid Lindgrens Madicken på Junibacken.
Nästan 50 år efter det stora genomslaget har båda försvunnit från rampljuset – även om en utav dem fortsatte som skådespelare i flera år.
Så lever de i dag och så här ser de ut.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Gabriel Odenhammar avslöjandet om nya boken: ”Barnstjärna”Brand logo
Gabriel Odenhammar avslöjandet om nya boken: ”Barnstjärna”

mBerättelsen om Madicken och hennes lillasyster Lisabet som bor på Junibacken är en utav Astrid Lindgrens älskade klassiker.

Många svenskar minns exempelvis när Madicken hoppar från taket med ett paraply och får hjärnskakning.

Astrid Lindgren med Jonna Liljendahl och Liv Alsterlund.

Endast sju år gammal fick Jonna Liljendahl huvudrollen i serien Madicken i slutet av 70-talet. Senare klipptes serien om till filmen Madicken på Junibacken och det gjordes även en uppföljningsfilm, Du är inte klok Madicken.

Annons

Både filmerna och tv-serien blev en stor succé och Jonna Liljendahl och Liv Alsterlund, som spelar Lisabet, blev kända för hela svenska folket.

Jonna Liljendahl och Liv Asterlund

Så lever Jonna Liljendahl i dag

Jonna Liljendahl minns inspelningen med glädje och är tacksam för att hon fått möjligheten att spela i en utav Astrid Lindgrens klassiska filmer.

– Hon har ju betytt jättemycket. Det finns ju ingen som skrivit så härliga barnböcker som henne. Sedan har jag ju fått spela in två filmer tack vare henne och har mig själv som sjuåring på video, sa Jonna Liljendahl i en intervju med Aftonbladet 2002, i samband med Astrid Lindgrens bortgång och berättade också:

Annons

– Jag kände henne inte personligen eftersom jag var så liten när Madicken spelades in. Men jag minns att hon var en vänlig, klipsk kvinna som hade pondus och var lite full i sjutton.

Jonna Liljendahl och Liv Asterlund

Efter succén med Madicken var Jonna Liljendahl med i tv-serien Tv-piraterna. Men efter det så beslutade sig Madicken-stjärnan för att lägga skådespeleriet på hyllan.

I dag är hon 53 år gammal och bor med sin man i Stockholm. Tillsammans har de två vuxna barn. Jonna Liljendahl jobbar nu som produktionsledare inom reklambranschen och 2017 började hon som account manager på företaget Volt.

Annons
Så här ser Jonna ut i dag.

Spelade mot Magnus Uggla och Björn Skifs

Liv Alsterlund var inte gammal när hon fick rollen som Lisabet. Till skillnad från sin skådespelarkollega Jonna Liljendahl fortsatte Liv med skådespeleriet i flera år. 1982 spelade hon mot Björn Skifs i En flicka på halsen och hade också huvudrollen i Ett hjärta av guld som kom samma år. Under 90-talet spelade hon i flera tv-serier och filmer. Bland annat spelade hon mot Magnus Uggla i Tiggarens opera 1999.

Annons

I dag verkar det dock som att den 52-åriga Liv Alsterlund Hagberg, som hon heter nu, har gått vidare från skådespeleriet. Hon bor tillsammans med sin make i Stockholm och och arbetar som IKT-pedagog på Stockholms Universitet.

En av Livs bilder på Facebook.

FOTO: Facebook/Skärmbild, Volt/LARS ROSENGREN/Aftonbladet/TT/K-G Kristoffersson/YouTube

Annons