LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Stort raseri mot Måns Zelmerlöw – efter oväntade bilden: "Skäms"

22 feb, 2018 
Lina Arvidsson
Måns Zelmerlöw, 31, klär sig i samedräkt under inspelningen av tv-programmet "Chevaleresk". Det har väckt starka känslor. Nu sätter politikern Henrik Blind ner foten. "Hur lämpligt är det att göra på det här sättet?", säger han.
Annons

Programledarna för livsstilsprogrammet “Chevaleresk“, Måns Zelmerlöw och Alexander Wiberg besökte Norrbotten. I en intervju i NSD berättar Måns om arbetet kring inspelningen av programmet.

–  För mig som skåning är det här superexotiskt. Att få åka hundspann, pimpla på sjön, testa renskötsel och jojka ute på vidderna. Det är kul att testa på, säger Måns Zelmerlöw till NSD.

I tidningen syns han iklädd en samedräkt, något som har väckt starka reaktioner. Politikern Henrik Blind  (MP) twittrar om bilderna och menar att Måns Zelmerlöws beteende är respektlöst.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Jag. Saknar. Ord. My Hero Måns Zelmerlöw ställer sig framför en tv-kamera med en Buttericks-kolt och leker same. Det är bara safarihjälmen som saknas. Skäms! Så gör om, gör rätt. Och snälla, missa inte den ack så viktiga detaljen Respekt. Då först är du en hjälte”, skriver han i en tweet.

Annons

Henrik Blind är same och sitter i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Jokkmokk. Han är upprörd över hur samedräkten används på bilderna.

– Jag kände ”inte en gång till”. Om de hade åkt till något annat ställe, till ett afrikanskt land, exempelvis hade de satt på sig en bastkjol? Jag tycker ändå att för oss i i Sverige, som enligt min mening är ett så medvetet land, så borde det här vara det första att tänka till kring. Hur lämpligt är det att göra på det här sättet? säger Henrik Blind till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Man ska komma ihåg att man inom det samiska är väldigt noggrann med vilken dräkt man har på sig och inte blandar mönster mellan de olika samiska grupperna. Får man då se en bild på Måns Zelmerlöw som har på sig en ”hittepå-kolt”, som verkar vara köpt på Buttericks, med ett mönster som inte stämmer – då väcker det ju anstöt.

MTG Sverige har svarat på kritiken och menar att de bilder som syns i tidningen inte ger en rättvisande bild av programmet.

Annons

– Vi har tagit del av en del av de reaktioner som har kommit in av det som har släppts hittills kring ”Chevaleresk” och inspelningen i de norra delarna av Sverige. Det är inte en helhetsbild av vad som förklaras i programmet som har kommit ut hittills. Vi har inte för avsikt att på något sätt klampa på någons tår eller kränka någon, utan det här har gjorts med största möjliga respekt och kommer förklaras grundligare i programmet, säger Susanne Nylén, presschef på MTG Sverige till Aftonbladet.

Susanne Nylén menar att det är “beklagligt” om någon tar illa vid sig men att man inte kommer att ändra på något i programmet.

– Vi har gått tillbaka och sett vad vi har spelat in och anser att vi ger en ganska bra helhetsbild av hela kulturen och folkdräkter i inslaget. Det är klart beklagligt om någon har tagit illa upp av de fragment som kommit ut hittills av programmet, men vi ber dem att titta på ”Chevaleresk” i sin helhet när det väl sänds och om det kommer kritik efter det så kommer vi ta det i beaktande.

FOTO: IBL

Annons