Stjärnornas känga mot idrotts- föräldrar: Förstör för barnen

"Mästarnas mästare"-deltagarna ryter nu ifrån mot föräldrar som curlar sina barn. "Föräldrar

Föräldrar som hjälper sina barn inom deras respektive idrotter är ett hett ämne. Något som nu även tas upp av deltagarna i söndagens avsnitt av “Mästarnas mästare” i SVT.

När den nya gruppen bestående av golfaren Helen Alfredsson, Jonas Björkman, Cissi FermRichard Richardsson, Therese Sjögran och Anders Svensson samlas för sin första middag för Helen in samtalsämnet på ämnet om föräldrar som är med sina barn lite för mycket under deras träningar och satsningar.

– Jag vill ha er input om curlingföräldrar och curlade barn, säger golfspelaren och fortsätter presentera sin åsikt:

– Jag tycker att många barn idag de går ute och har ursäkter väntar på att föräldrarna ska fixa det, allt ska föräldrarna fixa.

De övriga deltagarna instämmer med Helen och berättar om sina erfarenheter och tankar kring ämnet.

– Du måste ta dina fajter på vägen, om du får en smäll när du är 15 och aldrig har fått den smällen innan, du kommer aldrig resa dig igen, säger fotbollsspelaren Therese Sjögran.

Den tidigare landslagsspelaren inom fotboll, Anders Svensson, avslöjar att han sett problematiken med egna ögon.

– Jag har exempel då jag varit med, där föräldrar har blivit en börda för att de varit där varenda träning och läger, och tryckt på och pratat med tränarna “ska inte min son spela mer”, berättar han.

Mästarnas mästare-deltagarna är kritiska till hur föräldrar beter sig i idrottssammanhang. Foto: SVT

Även tennisproffset Jonas Björkman upplever att föräldrars engagemang i vissa fall går över styr, och riktar samtidigt en känga.

– Det känns som föräldrar är mer involverade i idrotter än de var förr. Förr lämnade man över ansvaret till en tränare, idag har föräldrarna synpunkter på hur träningen går till. Frågan är om de har den kunskapen? Ibland tycker jag, åtminstone inom tennisen, att det finns de som absolut aldrig slagit ett slag men ändå är de väldigt engagerade tycker de och tänker väldigt mycket om vad tränaren gör.

Helen går så långt att hon tycker föräldrar blåser upp deras barns talang.

– Det är så hemskt för barnen att föräldrar blåser upp något och att de tror att de är mycket bättre än de är, sen när de lagt så mycket tid och fått så mycket så är det inte så, säger hon.

Basketspelaren Cissi Ferm, som själv har erfarenhet som lärare, ser att föräldrarnas beteende hämmar barnens utveckling.

– Jag tycker nog att föräldrar tar över väldigt mycket mer idag än tidigare i skolan och barnen blir väldigt passiva och tar inte för sig själva, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Tittarna rasar efter SVT:s tabbe i Mästarnas Mästare: ”Gud så dåligt!”

LÄS OCKSÅ: Peter Forsberg hårdbantade inför ”Mästarnas Mästare”

FOTO: Svt

 

SENASTE NYTT!