Stjärnorna på slottet - årets deltagare

Deltagarna i Stjärnorna på slottet står redo att bjuda på nya samtal och upplevelser. I år är det Johannes Brost, Magnus Uggla, Sofia Ledarp, Gunnel Fred och Lia Boysen som står i fokus.

För sjätte gången samlas ett gäng kändisar i slottsmiljö för en veckas umgänge och samtal. Slottet denna gång heter, liksom i fjol, Ericsbergs slott och ligger i Södermanland. Här låg tidigare godset Pintorp men efter ombyggnad i början av 1800-talet fick den sitt nuvarande namn. Kvar blev dock sägnen om Pintorpafrun som sägs spöka än i dag. Här finns även andra kända spöken. Om något av dessa dyker upp denna säsong är inte känt.

Gänget som dyker upp är fyra skådespelare och en popidol. Här har man satt kamratskap och gemenskap i främsta rummet, här finns ingen som går mot strömmen och här finns inga konflikter. Det visar sig att när de fem söker gemensamma nämnare man har det i diverse mer eller mindre kriminella handlingar under ungdomsåren – allt från snatteri till knarkbrott. Men det är bara Johannes Brost som suttit fängslad – ännu. Här skojas det nämligen om att nu när man hittat gemensam nämnare göra en kupp. Kanske dags att döpa om årets säsong till “Fångarna på slottet”?

JOHANNES BROST, 70 år, skådespelare.

Johannes Brost i "Stjärnorna på slottet".

Johannes Brost i “Stjärnorna på slottet”.

Gemene man kanske mest känner igen Johannes Brost som bartendern Torbjörn Joker Jonasson i SVT:s långkörare “Rederiet”. Men han började sin karriär på teaterscenen efter en examen på Scenskolan i Malmö 1970. På 2000-talet har Brost förutom röstroller i animationer även medverkat i filmer som “Bröllopsfotografen” (2009) och” Avalon” (2012). Den senare resulterade i en Guldbagge för bästa manliga huvudroll. Programmet där han står i centrum sänds 29.1.

 

SOFIA LEDARP, 42 år, skådespelare.

Sofia Ledarp i "Stjärnorna på slottet"

Sofia Ledarp i “Stjärnorna på slottet”

Har, efter sin skådespelarutbildning vid teaterhögskolan i Luleå 1996-2000, varit verksam vid flera teatrar såsom Dramaten och Stockholms stadsteater. Långfilmsdebuten kom 2006 i Hannes Holms film “Varannan vecka” Året därpå belönades hon med en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll i rollen som Lena i filmen “Den man älskar” . Man har också kunnat se henne i filmtrilogin “Millenium”, baserad på Stieg Larssons romanserie med samma namn, samt i SVT-serien “Fröken Frimans krig”. Hennes dag sänds 15.1

 

MAGNUS UGGLA, 62 år, artist.

Magnus Uggla i "Stjärnorna på slottet"

Magnus Uggla i “Stjärnorna på slottet”

Den svenska pop- och rocksångaren är känd för sina samtidssatiriska låttexter. Slog igenom med låten “Varning på stan” (1977) och har släppt över 20 album. Magnus Uggla har vunnit flera Rockbjörnar och Guldgadden för Sveriges bästa manliga artist 1999. Han har dessutom varit skådespelare och du kan bland annat se honom som klubbägaraen Kristoffer i kultfilmen “G” (1983). Magnus program sänds 1.1

 

LIA BOYSEN, 50, skådespelare.

Lia Boysen i "Stjärnorna på slottet"

Lia Boysen i “Stjärnorna på slottet”

Lia Boysen, som i stort sett är självlärd, är skådespelaren som lyckades tigga till sig en statistroll i Lars Molins film “Saxofonhallicken” (1987). Hon har sedan dess varit med i många produktioner och genombrottet kom 2000 i Peter Birros och Lokas Moodyssons tv-serie “Det nya landet”, där hon spelar den bedagade fröken Sverige-tjejen Louise. 2007 belönades Boysen med en Guldbagge i kategorin bästa kvinnliga biroll för sin insats som Vera i Maria von Helands film “Sök”. Lias program sänds 8.1

 

GUNNEL FRED, 61, skådespelare.

Gunnel Fred i "Stjärnorna på slottet".

Gunnel Fred i “Stjärnorna på slottet”.

Gunnel hade sin första huvudroll i tv-filmen “På palmbladen och rosor” (1976). Ett rollporträtt som direkt resulterade i roller i “Hemåt i natten” (1977) och “Jack” (1977). Efter några år i filmbranschen tröttnade Gunnel med att spela samma vackra flicka och började i stället jobba inom sjukvården. Efter en tid lockade återigen skådespeleriet och mellan 1979-1982 utbildade hon sig vid Scenskolan i Stockholm. Från 1990 är hon engagerad vid Dramaten och har en varierande karriär med tyngre tragiska roller till mer humoristiska som exempelvis en medlem i humorgänget “Lorry”. Gunnels program sänds 22.1.

FOTO: SVT

SENASTE NYTT!