LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Steffo Törnquists avslöjande om pensionen efter Nyhetsmorgon

25 jun, 2019 
Malin Ljung
Steffo Törnquist om att sluta på TV4 Nyhetsmorgon och pensionsplanen
I 30 år har 63-årige Steffo Törnquist arbetat på TV4, nu avslöjar han i podcasten Nemo möter en vän vad han ska göra när han går i pension.
Annons
Anders Pihlblads förvirring efter Felix Sandmans nya förändringBrand logo
Anders Pihlblads förvirring efter Felix Sandmans nya förändring

Programledaren Steffo Törnquist, 63, är inte bara en av de mest folkkära i Sverige – han är även en av de med tyngst cv. För 30 år sedan var han med när kanalen TV4 startade upp, och i hela 19 år har han synts som programledare i det populära programmet Nyhetsmorgon.

Nu närmar sig Steffo Törnquist en ålder då man kan gå i pension, och i podcasten Nemo möter en vän avslöjar programledaren att han är helt på det klara med vad han ska syssla med efter att han avslutat karriären i tv-rutan. Det hela bottnar i Steffos eget intresse i det svenska språket, framför allt efter att han sett vilka fördelar det gett honom.

Det ska Steffo Törnquist göra efter TV4

– Jag har en idé, när jag pensionerar mig, jag har ju skramlat ihop en peng och då tänker jag göra något vettigt av den pengen. Och jag har en idé om just språket, att jag skriver väl och pratar hyggligt har betytt allt i mitt yrkesliv. Och privat också, det är väldigt viktigt för mig att ha kontroll på språket för det kanske är det enda vettiga som jag haft i mitt liv. Ett uttryck som jag myntat; ”om man inte kan uttrycka det man menar, då tvingas man mena det man kan uttrycka”. Det vill säga om man inte äger språket så blir det även tanken, eller uppfattas i varje fall tanken som mindre. Och man uppfattas som mindre klok och allt möjligt, säger programledaren i podcasten.

Annons

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Steffo Törnquist har en dröm om att få föra sina egna kunskaper vidare. Han är tidigare föreläst på journalisthögskolan, och efter TV4 vill han kunna föra sin kunskap vidare.

– Så jag kommer att på något sätt starta någon slags språkakademi och jag hoppas få med massor av murvlar och författare och bra språkkompisar på det. Oavsett nivå, om du är nyanländ och inte kan svenska, eller om det är ditt modersmål och du ska skriva en uppsats eller hålla ett föredrag eller vad det nu är… så hoppas jag att de ska komma till mitt center och få hjälp, språklig hjälp helt enkelt. Det är min plan efter pensioneringen, säger han.

Så rik är Steffo Törnquist

Programledaren för podcasten, Nemo Hedén, frågat hur många miljoner Steffo Törnquist har på banken  – och svaret blir onekligen en fingervisning om att programledaren är duktig på att förvalta sin inkomst.

– Ehh, jag har så att jag kan driva ett sånt här språkcenter om det kostar ett par miljoner resten av mitt liv.

När Steffo Törnquist planerar att pensionera sig från TV4 säger han inte, däremot berättar han vad det är som gör att han fortfarande jobbar.

– Vi har ett vitalt bra och klokt samtal här på TV4 och Nyhetsmorgon, det är delvis skälet till att jag stannar kvar, säger Steffo.

FOTO: TT, TV4

Annons