Starka reaktioner efter Jonas Gardells attack mot influencers

Jonas Gardell är kritisk till begreppet, och innebörden av att vara en, influencer. Reaktioner från lyssnarna är spridda – men starka.

Författaren Jonas Gardell, 55, och hans make mediaprofilen Mark Levengood, 54, har tillsammans podcasten Mark och Jonas podd och i det senaste avsnittet av denna tar Jonas upp hur mycket han irriterar sig på begreppet och titeln influencer, vilket han ser som ett sorts låtsasjobb.

– Hur kan man säga att man är en influencer? Hur blir man det? Går man på kurs, finns det någon gymnasieutbildning?… Går man med i någon klubb? Kan man bli certifierad eller är man självutnämnd?, frågar Jonas retoriskt och raljerande.

Annons: Upplever du ditt hår som torrt och skadat? Här är din räddning – inpackningen som återfuktar, ger lyster och motverkar frissigt hår!

Han fortsätter med att berätta:

– Jag har en kompis som jobbar på hotell och han säger på riktigt att det kommer med 15 000 följare på Instagram och säger ”Hej! Jag är influencer och därför ska jag bo gratis.” Och jag… jag blir liksom förolämpad när jag själv blir kallad influencer. Jag tycker det är en idiot-titel. Det är inget yrke att vara influencer. Vad är det för dumheter?

Jonas förklarar varför han själv hatar då han och Mark bli kallade influencers:

– Det är ungefär som när vi blir avfärdade som kändisar. Jag har för fan skrivit 20 romaner, och skrivit många viktiga pjäser och tv-serier. Jag har faktiskt gjort någonting, så avfärda mig inte som kändis. Bättre kan ni… Och influencer. Jag får rysningar av ordet. Det låter som något man borde kunna vaccinera sig mot. Har du tagit ditt influencervaccin?

Reaktionerna efter orden

Sajten bloggbevakning.se har skrivit om vad som sägs i podden, något som gav upphov till spridda skurar av reaktioner. Den första kommentaren som kom var exempelvis:

”Det är ju sant. De vräker ut hela sitt privatliv för att få samarbetspartners/annonsörer.”

En annan person går också in, håller med Jonas och skriver:

”Tycker det var ett otroligt roligt avsnitt och de har en poäng!”

Dock kom det ett snabbt svar på detta av en annan läsare som skrev:

”Fast samtidigt, hade det varit lika roligt om någon annan hade sagt det? Upplever att många tycker att det är okej och roligt bara p.g.a. att det är just han som säger det.”

Och det finns fler som sätter sig emot Jonas och Marks sätt att uttrycka sig om saken.

Det är ungefär aldrig kul när två män pratar om kvinnor på ett nedvärderande sätt. Och med ungefär menar jag aldrig någonsin”, skriver en.

LÄS MER: Jonas Gardells känga till Anders Pihlblad i Nyhetsmorgon

LÄS MER: Jonas Gardells oväntade besked – med maken Mark Levengood: ”Otroligt konstigt”

FOTO: TT/Stina Stjernkvist, TT/Fredrik Sandberg

SENASTE NYTT!