TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Soraya Lavasani talar ut om graviditeten och karriären

22 maj, 2019 
https://image.hant.se/image-4973907?imageId=4973907&width=1320&height=689
Hans & Anna Shimoda
Stor intervju Soraya Lavasani om TV4, barn och familj
TV4:s Soraya Lavasani talar ut i en exklusiv intervju:
✔︎ Drömmen om fler barn.
✔︎ Därför lämnade hon Nyheterna för Nyhetsmorgon.
✔︎ Maken Ralphs kamp för deras kärlek.
Annons

37-åriga Soraya Lavasani är en frisk fläkt i TV4:s Nyhetsmorgon. Hon har bara varit fast programledare för det populära morgonprogrammet i ett år, men funnit sin plats i det inarbetade gänget. Tre dagar i veckan går hon upp klockan tre på morgonen för att sätta sig i en bokad taxi för vidare färd till TV4-huset på Gärdet i Stockholm.

Hemma fortsätter maken Ralph, 50, och 2-åriga dottern Bianca att sova innan det är dags att bege sig till jobb och förskola.

Du känns harmonisk, är du på en bra plats i livet?

– Ja, verkligen! Jag har mitt drömjobb, Nyhetsmorgon är det roligaste som finns, min dotter är två år och i en utmanade period så det är lite svårt att få ihop jobblivet med familjelivet. Men jag är glad och tacksam och det blir bara roligare och roligare att vara mamma så jag skulle säga att jag är på en väldigt bra plats i livet…

Soraya började på TV4 år 2008 efter en kortare sejour på TV4 Uppland och en fast tjänst på TV4 Gävle-Dalarna.

Annons

– Jag jobbade på Nyheterna från 2008, sedan har jag hoppat in på Nyhetsmorgon de senaste tre åren och nu är jag som sagt fast där sedan ett år. Journalistbanan började med en treårig utbildning på Kaggeholms folkhögskola med inriktning på tv det sista året.

”Nyheterna är kul, men mer stelt”

Har du haft journalistdrömmar sedan barnsben?

– Det har jag nog. Jag har alltid gillat bild och ljud i kombination, sen gillar jag att berätta historier och träffa folk. Men jag velade mellan journalist och att bli lärare, men det blev det förstnämnda.

Var drömuppdraget Nyhetsmorgon?

– Ja, det var det nog faktiskt, men det tog ett tag innan jag vågade uttala det för det är ett väldigt eftertraktat jobb inom tv. Jag kände att det där kommer jag säkert aldrig få chansen att göra även om jag kände att det skulle passa mig väldigt bra. Där får man som programledare utnyttja hela sin palett och det är en av anledningarna till att det är så otroligt lärorikt, utmanande och roligt. Nyheterna är kul, men mer stelt.

Soraya Lavasani och maken Ralph
Soraya med maken Ralph.

Du har iranskt ursprung, har du mött några fördomar i arbetet?

– Det kan ha pågått, men har inte märkt av det i så fall. Men jag hade absolut de oroskänslorna. Åt båda hållen, kommer jag INTE få jobbet för att jag heter Soraya Lavasani eller kommer jag FÅ jobbet för att jag heter så? Det är lika illa, jag vill ju få jobbet för att jag passar för det och för att jag är kompetent. Men som sagt, det är inget jag märkt speciellt mycket av, men visst kan man få kommentarer, tittare kan ju tycka och tänka en hel del.

Annons

Får du mycket skit från internettroll? Jenny Alversjö har tidigare vittnat om att hon upplever det.

– Jag söker inte upp det, jag googlar inte mig själv, men jag får inte mycket. Jag får mest kärlek. Sedan är jag inte aktiv på Facebook, bara på Instagram och jag tycker det är en trevligare ton där. Men visst kan jag få höra att jag tar för mycket plats, låter för mycket, skrattar för mycket, då kan jag ibland känna att det sällan kommer samma typ av kritik till mina manliga programledarkollegor och det kan jag fundera över varför det är så?

Apropå män så lever du tillsammans med din man Ralph?

– Det är fantastiskt, men det är ett väldigt pusslande. Vi har väldigt olika tider, jag går upp tre på morgonen så han sköter alla lämningar och jag tar alla hämtningar. Sedan kommer han hem vid halv sju för hans firma stänger sex. Då får han ta över Bianca så jag kan jobba minst ett par timmar för det gör man inför Nyhetsmorgon. Det är ett fantastiskt liv, men ibland känner man bara ”Hallå! Nu har vi inte setts på ett par dagar”, säger Soraya och fortsätter:

Annons

– Jag tänkte att ”vaddå livspussel”, men det blir lätt så. Därför har vi sagt att vi ska vara bra på att ge varandra egentid och även göra saker tillsammans utan barn, det har vi varit ganska bra på.

Vad hittar ni på då?

– Vi gillar båda mat och dryck så en sväng på restaurang är det vanligaste, men också att gå på mingel. Vi gick på Unicef-galan nyligen och det blir också en kväll för oss själva.

Soraya Lavasani och dottern Bianca
Soraya blev mamma till lilla Bianca för två år sedan.
Soraya Lavasani och maken Ralph
Soraya och Ralph blev föräldrar för två år sedan. Nu hoppas de på fler barn.

”Ralph blev väldigt förälskad snabbt och han kunde se förbi murarna jag byggt upp”

Vi har hört att ni hade en ganska bumpy start på er relation. Ralph fick kämpa i motvind för att få dig på fall?

Annons

– Ja, haha! Oh ja! Jag skulle snarare kalla det för motstorm. Jag hade föreställningar om vem jag kanske framför allt INTE skulle träffa och han uppfyllde alla fel jag hade på min lista. Han var äldre, hade varit gift, hade två barn… Jag skulle ju göra allt första gången med min partner så jag hade redan stängt dörren till mitt hjärta. Men Ralph blev väldigt förälskad snabbt och han kunde se förbi murarna jag byggt upp och det är jag så otroligt tacksam för idag. Jag tror inte vem som helst hade stått kvar, för jag sa att ”vi kan hänga, men det kommer aldrig bli du och jag”. Men han stod envist kvar. Jag tror att jag undermedvetet testade honom, kommer han verkligen finnas kvar hur mycket jag än krånglar? Och det gjorde han! Det gjorde att jag till slut vågade känna efter vad jag kände och då slog det till: Men Gud, jag älskar ju den här mannen! Det är honom jag väntat på!

När ni väntade barn så blev sorgen efter din mamma, som gick bort i cancer, extra påtaglig?

Annons

– Ja verkligen. Sorgen efter henne är en del av mitt liv. Senast igår tänkte jag på henne och började gråta för hon fattas mig, men det blev tydligt när jag träffade Ralph, när jag gifte mig, men framförallt när jag väntade barn. Det blev så tydligt att jag saknade att prata med henne, det fanns ingen annan jag ville prata med så jag hade svårt att glädja mig i början av graviditeten. Där blev det en krock mellan mig och Ralph, han var jätteglad, förklarar Soraya och fortsätter:

– Det gick fort för oss att bli med barn och på ett sätt var jag jättetacksam och samtidigt fick jag dåligt samvete för att jag inte kände mig glad. Jag vet att många kämpar för att få barn och så gick det lätt för oss plus känslorna efter mamma… Det var jobbigt de första två månaderna.

”Allting vände dock vid ett speciellt tillfälle”

– Vi gick på ultraljudet och vi fick se den där lilla människan och då blev det så otroligt verkligt och då vände det.

Planerar ni för fler barn?

Annons

– Ja, verkligen. Jag kommer själv från en stor familj så vi skulle vilja ha fler, men det har inte funnits så mycket tid att producera ett sånt, så… Haha! Det här med livspusslet, vi har inte riktigt kommit dit än, men vi skulle gärna vilja ha fler barn, men ser inte att det kommer hända precis just nu.

FAKTA: Soraya Lavasani

Född: 28 februari 1982 i Uppsala
Familj: Maken Ralph, 50, dottern Bianca, 2.
Karriär: Började sin tv-bana på TV4 Uppland, gick vidare till TV4 Gävle Dalarna och sedan TV4 i Stockholm. Har arbetat som ankare på Nyheterna och är nu fast programledare för Nyhetsmorgon tre dagar i veckan.

FOTO: Karin Törnblom/IBL, Eero Hannukainen/TT

Annons