TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Edvin Törnblom

Soraya Lavasani: "Hon får aldrig träffa sitt barnbarn"

12 feb, 2017 
AvLotta Gray
Programledaren Soraya Lavasani glittrar i rutan men bär på ett mörker inombords. Hennes barn får aldrig träffa sin mormor.
Annons

Vi ses hemma hos mig“, skriver TV4-profilen Soraya Lavasani , 34, i ett meddelande och jag tar mig till ett nybyggt höghus i södra Stockholm, “med grönt trapphus” som hon förklarar. Först hittar jag inte men så kommer Soraya ut genom dörren och möter mig. Lika varm som på tv och fortfarande med full makeupmundering efter morgonens sändning.

– Välkommen in, här bor vi, säger hon och slår ut med armen.

Soraya bär en mörkblå spetsklänning som visar den fina runda magen och frågar om jag vill ha kaffe eller the. Och så erbjuder hon mig massa olika chokladsorter, för hon är galen i choklad nu under graviditeten och det måste finnas en del att välja på.Född och uppväxt i Järlåsa utanför Uppsala med tre syskon. Hennes mamma var svenska och pappan från Iran, de träffades i Sverige.

– Vi bodde i en villa, hade hund och häst men var förstås inte riktigt som de andra med tanke på att pappa var från Iran. Jag ville inte heta Soraya, jag ville helst vara som alla andra men nu, när jag blivit äldre är jag väldigt stolt över mitt ursprung.

92a26097-9ab6-45e1-a8ea-f3a327a1efe9

Soraya fortsätter:

– Jag tycker det är viktigt att jag visar på mångfalden i tv-soffan. Jag gick grundskola där i Järlåsa och vi hade det bra. Jag har alltid brunnit för den lilla människan och hade en dröm om att bli journalist men trodde inte riktigt på mig själv, drömde faktisk om att en gång få jobba på TV4.

Annons

Kaffet är serverat, jag bryter en bit choklad. Hon gick på Kaggeholms Folkhögskola med inriktning på journalistik och jobbade även som 23-åring inom äldrevården, ett jobb som lärde henne mycket. Resandet har också varit viktigt och hon sparade pengar för att kunna sticka iväg med en vän och vara borta ett halvår från Sverige.

– Min lärare på Kaggeholm lade ett gott ord för mig på TV4 när det var dags att hitta praktikplats och jag var där under tre månader, fick testa allt som att vara reporter och vara ute på fältet. Sedan bodde jag i Gävle 2006-2008 och jobbade på TV4 Gävle Dalarna där. Otroligt lärorikt och jag fick testa mina vingar.

soraya-2

Numera har hon gjort “Nyhetsmorgon” i ett år varvat med “Nyheterna” och älskar sitt jobb och variationen.

Annons

– Alla möten med människor, det är fantastiskt. Jag hade lite svårt att tala om vad jag ville, vågade inte riktigt berätta men så blev det ett tillfälle och jag blev tillfrågad om att vara en av programledarna och nu ser jag ju att jag klarar det. På “Nyhetsmorgon” måste man ju vara mer förberedd och vi är ett fantastiskt team. Alla de bakom kameran som gör jobbet. På “Nyheterna” kan man ta det mera på uppstuds även om man förstås måste vara påläst innan.

Maken Ralph Olsson, 48, träffade hon genom sin barndomsvän efter att ha varit singel i många år. Först var hon väldigt tveksam till relationen. Vågade inte alls släppa in honom utan viftade bort hans kärlek.

– Jag tänkte att han hade varit gift tidigare, hade barn innan, var 14 år äldre, men visst kan vi dejta en gång. Han blev kär men jag hade väldigt svårt att ta emot det, svårt att släppa in honom men han gav inte upp, det fattar jag inte för han fick kämpa ett bra tag.

5d5a0d13-040a-4e84-a279-1e7da6d8d919

Paret gifte sig i september på Blue Hotell på Lidingö strax utanför Stockholm. Hon höjer maken till skyarna.

Annons

– Han är den snällaste människa jag vet, omtänksam, får mig att känna mig trygg och älskar mig precis för den jag är. Vi har så himla kul tillsammans.

Och när Soraya nyligen berättade att hon var gravid var det en fantastisk nyhet för såväl tittarna som för vänner och familj. Bebisen kommer i juni och hon är väldigt förväntansfull.

– My god, vad fort det gick, jag blev gravid direkt efter bröllopet. Båda trodde att det skulle ta lite tid men det gick på en gång. I början var det lite jobbigt. Jag såg bara framför mig alla begränsningar och missförstå mig inte nu, jag är oerhört tacksam och ödmjuk inför att få barnNu har de där tankarna försvunnit och Ralph har ju varit fantastisk i det där, han har ju barn sedan tidigare även om de är äldre och han är ju experten.

Däremot finns det en stor sorg i att hennes mamma inte kommer att få träffa sitt barnbarn då hon gick bort i livmoderhalscancer för sex år sedan.

Annons

– Hon blev sjuk tio år innan hon gick bort och opererades då, allt blev bra och livet rullade på. Vi trodde att hon var frisk och gick vidare med våra liv. Och så hittade man en stor tumör inne vid slidväggen och hon cellgiftades men det gick inte. Det var ångest, hon gick igenom två år av tuffa behandlingar innan hon lades in på hospice där hon gick bort efter tre veckor. Jag saknar henne så mycket, speciellt nu när jag är gravid. Hade velat fråga henne om saker, hur man kan må, få dela det här med henne och jag har gråtit så mycket över det, att hon aldrig kommer att få träffa sitt barnbarn.

unknown-2

Hon lindar en hårslinga av det långa, mörka håret och fortsätter.

– Ralph har gett mig ett sådant fint kort av mamma när hon var ung som han gjort lite mer svartvitt och satt en fin ram runt. Han har verkligen lyckats fånga hennes själ, han har även gett samma kort till alla mina andra syskon så nu har vi alla en likadan bild.

Fotografen är på plats, vi ska filma och ta bilder. Att Soraya är ett proffs råder det inga tvivel om. Vant lotsar hon mig och tipsar om hur man agerar framför kameran. Jag förstår varför hon är så populär i rutan. En fot i den södra förorten och en i den glammiga tv-världen. En perfekt kombo.

Se Hänts reporter Lotta anta utmaningen att bli programledare

Lotta möter Soraya LavasaniBrand logo
Lotta möter Soraya Lavasani

Foto: Privat. Ema Persson

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons