Sommarpraten vi minns – från rasande lyssnare till kärlekshyllningar

24 jun, 2017 
https://image.hant.se/cropped-hant_favicon_1-150x150.png.jpg?imageId=4943955&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687Hänt
Kristian Gidlund berättade om sin kamp mot cancern och Anja Pärsson pratade om kärleken till Filippa. Det är bara några av de sommarprat i radion som har berört svenska folket genom åren.
Annons

Signaturen till Sommar har funnits med i programmet sedan 1960. Melodin skrevs av Sten Carlberg efter en seglats i skärgården. Och den känslan lever kvar i melodin än i dag. Oavsett om man hört på programmet eller ej så kan de flesta identifiera signaturen och göra kopplingen till radio, sommar, hammock och berså.

I dag började årets säsong och först ut var Rickard Söderberg, men programmet startade redan 1959 och Sveriges Radios dåvarande underhållningschef Tage Danielsson var drivande bakom idén.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Det ska vara lätt musik med prat med mening i, som han sammanfattade idén för producenten Jörgen Cederberg.

Tage Danielsson var med och tog fram idén bakom Sommar och var själv värd flera gånger.
Tage Danielsson var med och tog fram idén bakom Sommar och var själv värd flera gånger.

I begynnelsen hämtades värdarna för Sommar från den egna verksamheten. Det innebar att till exempel producenter och programledare på Sveriges Radio fick gott om utrymme. Det fanns dessutom inget hinder mot att samma värd dök upp flera gånger samma sommar. Giganten i det sammanhanget är Torsten Ehrenmark, utrikesproducent och kåsör som sommarpratade åtta gånger 1963. Ehrenkrona är, för övrigt, den som varit värd flest gånger med 50 sommarprat.

Annons

Sommar har med åren etablerat sig som ett givet inslag i etern och orsakat både känslo- och lyssnarstormar. “Stormarna” har gått i takt med tiden.

Under 70-talet ilsknade många lyssnare till när sommarvärdar som Kerstin Thorvall och Åsa Moberg ägnade sig åt “kvinnosaksfrågor” och “kommunistpropaganda”.

Marie-Louise Ekman tog lyssnarstormen till en ny nivå när hon inledde sitt sommarprogram med orden: “Det här är pissråttan själv som talar” och satte pricken över i med att läsa upp könsord från anonyma läsarbrev hon fått efter föregående års Sommar.

1986 tog en ung Måns Herngren över den provokativa stafettpinnen med ett klassiskt sommarprat där dåvarande moderatledaren Gösta Bohman blev driftkucku till många lyssnares förtret. Herngren verkar ha tagit lätt på kritiken för tre år senare fick han uppdraget igen och valde att häckla Bohmans svärson Carl Bildt istället.

Annika Östberg var ett kontroversiellt val som Sommarvärd 2010.
Annika Östberg var ett kontroversiellt val som Sommarvärd 2010.

Programmet har numera hunnit fylla 50, blivit K-märkt och återfinns numera i P1. Värdskapet betraktas som något av ett hedersuppdrag och namn som Ingvar Kamprad, Björn Ulvaeus och Ingmar Bergman har ställt upp när de fått förfrågan.

Annons

Men programmet har fortsatt att beröra på olika sätt. Som till exempel när Annika Östberg fick vara Sommarvärd 2010 efter att ha suttit 28 år i amerikanskt fängelse.

När Anja Pärsson sommarpratade 2012 berättade hon om kärleken till sin kvinna Filippa och att de väntade sitt gemensamma barn. Ett sommarprat som gav stort medialt eko.

Samma sak när cancersjuke musikern Kristian Gidlund var värd 2013. Inspelningen blev det sista han gjorde i offentligheten och berörde många lyssnare. Krsitian Gidlund dog samma höst 29 år ung.

Sedan några år tillbaka finns även Lyssnarnas sommar där “vanligt folk” kan nominera bidrag och bli sommarpratare. I år heter sommarvärden Tommy Ivarsson från Kungälv.

Några klassiska sommarprat:

1973: Kerstin Thorvall stryker mothårs och lyssnarna rasar om “vänsterpropaganda”.

1979- Jan Guillou anklagar folkhemsfadern Per Albin Hansson för att ha tagit mutor . Programmet anmäldes och fälldes av granskningsnämnden, eftersom Guillou inte kunde styrka sitt påstående.

Annons

1980-Bodil Malmsten 1980 kritiserar organisationen Rätten till vår död i sitt Sommar. Blir anmäld till Granskningsnämnden och fälld.

1988-Skådespelaren Helge Skoog häcklar förra hemstaden Borås. Får mothugg direkt när ordförande i stadens kulturnämnd ringer upp.

1997-Sittande statsministern Göran Persson sommarpratar.

2003-Författaren Mustafa Can avslutar sitt sommarprat med: ”Mor, jag älskar dig” och utlöser känslostorm hos lyssnarna

2005-Författaren Lena Anderssons sommarprat om Jesus blir anmält till Granskningsnämnden

2009- IKEA-grundaren Ingvar Kamprad, då 83 år, gör debut. kallar programmet “enkelt bonnasnack”

2010-Annika Östberg berättar om livet i frihet efter åren i amerikanskt fängelse

2012-Anja Pärsson berättar om kärleken till Filippa

Av: Henrik Högström

Annons