LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Sofias Änglar – så gick det sen för familjerna

06 nov, 2020 
Linnea Lundgren
Sofias Änglar
Familjerna blottade sina största tragedier i Sofias Änglar. Nu berättar dem hur det gick sen.
✔︎ Träffade kärleken – efter fruns död.
✔︎ Tillfrisknade mirakulöst: ”Det var fifty fifty”.
✔︎ Mammans ord om sorgen – efter 3-åriga dotterns bortgång.
Annons

Så gick det för familjerna – efter Sofias Änglar.

Sofias Änglar – så gick det för familjerna
Jimmy Gunnarsson och nya sambon Linn.

Jimmy Gunnarssons fru tog sitt eget liv

Jimmy och Maria hade byggt sitt drömhus åt sig själva och deras tre barn i Kumla. Efter flera års mammaledighet var det tänkt att Maria skulle återvända till arbetslivet. Året var då 2015. På ytan framstod det som att allt var bra med familjen.

När Jimmy kom hem från jobbet hittade han sin Maria, och hon var död. Småbarnsmamman hade valt att avsluta sitt liv. Maria hade tagit på sig sina arbetskläder, lämnat barnen på förskola och sagt att hon skulle börja jobba. Men det visade sig senare att inte ens chefen visste att hon skulle börja arbeta. Nu har det gått några år sedan händelsen som vände upp och ner på familjens liv.

Annons

Idag har reparatören Jimmy en ny kärlek i sitt liv som har fått uppleva en liknande händelse i livet. Jimmy anser att det talas mer öppet om ämnet självmord idag jämfört med för några år sedan.

– Men det är fortfarande ett tabuämne, säger han och konstaterar att Sofias änglar-avsnittet som han medverkade i handlade om ett ämne som är viktigt för honom.

– Jag hoppas att programmet har hjälpt någon att inte göra samma sak, säger han.

Jimmy, barnen, den nya kärleken och bonusbarnen bor i samma hus som tv-tittarna fick se i Sofias änglar.

– Jag är mer än nöjd med vad de gjorde med huset. Det sparade fruktansvärt mycket tid, säger han och förklarar att han har fortsatt fixa och dona med egna projekt i bostaden.

Har du fortfarande några frågetecken kring varför hon bestämde sig för att ta sitt eget liv? Vad har du för tankar kring det idag?

– De har inte ändrats. Det är samma. Jag kommer nog aldrig att få reda på varför.

Annons

Hur ser du på framtiden?

– Jag ser ljust på framtiden. Det måste man när man har barn. Man vill att de ska lyckas i sin framtid.

Blir du igenkänd från programmet?

– Ja, man märker det när det går repriser, säger han och konstaterar att det är bra att det går repriser.

Avsnittet om Jimmy och Maria sändes 2016.

Jimmy Gunnarsson

Yrke: Reparatör.

Ålder: 40.

Bor: Kumla.

Familj: Sambo med Linn, tre barn och två bonusbarn.

Sofias änglar – så gick det sen för familjerna
Tobias och Kim Norman.

Tobias och Kim Norman planerade drömbröllopet – då kom dödsdomen

Kim och Tobias Norman planerade ett drömbröllop med schlagertema, men deras planer förändrades hastigt när det visade sig att Kim hade drabbats av en elakartad tumör i hjärnan som omedelbart behövde opereras.

– Det kom från ingenstans. Det gick fort och tio dagar senare låg han på operation. Varje dag är man rädd för att förlora Kim eftersom tumören inte är borta, säger Tobias i programmet, som sändes 2018.

Annons

Istället för schlagerbröllopet fick paret gifta sig mellan cellgiftsbehandlingar och operationer. Drygt två år efter inspelningen av Sofias änglar berättar Tobias att han och Kim ser ljust på tillvaron.

– Gällande Kim och hans cancer så har läkarna inte haft möjlighet att få bort allting, men allting står still. Så läkarna är väldigt positiva. Han är fortfarande sjukskriven för sin hjärntrötthet och liknande. Men han jobbar 50 procent och har som mål att öka upp. Läkarna är nästan lika förvånade att det inte har växt på något mer. För ungefär två år sedan fick vi höra att det är ”fifty fifty” om han klarar fem år till. Den statistiken verkar vi slå hål på, säger Tobias.

Vad betyder er medverkan i Sofias änglar idag?

– Det betyder jättemycket. Det var ett sätt för oss att bearbeta det vi gick igenom. Det fanns ämnen som vi inte hade vågat närma oss tillsammans. Det öppnades upp mellan oss. Det blev en bearbetning, säger han.

Annons

Blir ni fortfarande igenkända?

– Ja, faktiskt. Bara häromveckan sa någon ”varför känner jag igen dig?”, säger han och skrattar.

Framtidsplaner?

– Att bo kvar där vi bor. Vi har blivit tacksamma för det som är här och nu. Det har också varit ett speciellt år nu.

Tobias Norman

Ålder: 40.
Yrke: Utbildare av butikspersonal.
Bor: Skogås.

Kim Norman

Ålder: 34.
Yrke: Jobbar på förskola.
Bor: Skogås.

Sofias Änglar – så gick det sen för familjerna.
Nicole Pike tillsammans med musikterapeuten.

Nicole Pike var bara 19-år då hon blev påkörd av en lastbil

I september 2014 blev den då 19-åriga djurambulansföraren Nicole Pike påkörd av en lastbil. Hennes liv skulle förändras för alltid. Hon överlevde men fick grava hjärnskador. Hon är förlamad i stora delar av kroppen och har förlorat talförmågan. Sedan dess har familjen kämpat för att hon ska få ett drägligt liv.

Idag har Nicole Pike, som numera är 25 år, gjort framsteg i sin habilitering. Sofias änglar-gängets insatser bidrog till att familjen fick en energikick, förklarar Nicoles mamma Ann Pike.

Annons

– Jag tror inte att det går en dag som vi inte tänker på Sofias änglar och hur tacksamma vi är för att vi fick deras hjälp. Livet är ett före och efter olyckan. Men också ett liv före och efter Sofias änglar, säger Ann.

Sofias änglar färdigställde Nicoles hus som familjen hade påbörjat. Därmed kan dottern ha ett eget liv med hjälp av assistenter.

– Vår energi var totalt slut och vi hade inte fått någon ny laddning. Det var inga nya pengar som ramlade över oss då heller. Så vi var vid det bittra slutet gällande psyke och hälsa. Allt var bottenkört, säger Ann Pike.

Tack vare tv-gängets insats fick familjen en nystart.

– Vi kunde gå tillbaka till våra jobb och har kunnat fortsätta. Ifall Nicole hade bott kvar här så hade det varit en outhärdlig situation och vi hade kanske inte fixat att vara kvar tillsammans och leva på det viset, säger Ann Pike, och förklarar att det bara är en stallbyggnad mellan parets och Nicoles hus.

Annons

– Nicole kan vara med sina assistenter och ha sina vänner hos sig och leva ett liv som vuxen. När man går hem till henne så blir det som att man hälsar på. Hon har funnit sig till ro och huset är hennes hem. Allt där är anpassat efter henne, säger Ann.

Ann berättar att musikterapi är något som har gjort stor skillnad för Nicole. Musikterapeuten har under flera års tid arbetat för att få till en kommunikation med Nicole.

– Nu spelar de tillsammans. Det är så stora framsteg att man baxnar, säger hon.

Nicole Pike

Ålder: 25.
Bor: Mörarp.
Familj: Mamma Ann, pappa Patrik. Nicoles storasyster med familj bor 400 meter ifrån henne.
Övrigt: Ann berättar att Nicoles facebook-sida (”Stöd Nicole Pikes rehabilitering) och Instagram (Nicole Pike 2.0) låter familjen komma i kontakt med andra i liknande situationer som de kan hjälpa.

Sofias Änglar – så gick det sen för familjerna.
Elin, Niklas och Allie.

Dottern Allie var 13 månader när hon drabbades av leukemi

2014 fick Elin och Niklas sitt första barn, dottern Allie. Inom kort noterade paret att dottern fick blåmärken på kroppen, röda prickar och utslag. När hon var 13 månader upptäckte läkarna att hon hade leukemi.

Annons

Problemen slutade inte där. Elin och Niklas nyligen hade köpt ett hus som de hade planerat att renovera. Plötsligt drabbades Niklas av hjärtstopp.

– Kommer Niklas någonsin att bli sig själv igen? Och hur kommer Allie att må i framtiden, sa Elin i Kanal 5-programmet.

Hur ser livet ut idag?

– Barnen kommer alltid först. Vi renoverar fortfarande hemma idag. Vi hade bara hunnit börja när Niklas blev dålig. Även om Sofias änglar hjälpte oss fint med vår renovering hade vi mycket kvar att göra, säger Elin.

Elin förklarar att Niklas fortfarande har svårt med orken och minnet ibland.

– Sådant hänger kvar och det kommer det att göra resten av livet, säger hon.

Hur är det med Allie idag?

– Det är på rätt spår. Hon har fått lite nervpåverkan av cellgifter. Det hänger kvar, säger hon.

När programmet spelades in var Allie nästan klar med sin cellgiftsbehandling. Har det hänt något annat i ert liv sedan medverkan?

Annons

– Det största är att Allie har fått en lillebror som är två år.

Var det rätt att medverka i Sofias änglar?

– Ja, det tycker jag absolut. Vi är ganska privata av oss så det kändes lite konstigt att se sig själv på tv.

Blir ni fortfarande igenkända?

– Ja, faktiskt. Om det har gått i repris kan man få sms eller mejl från folk som vill veta hur det är med oss. Det händer fortfarande.

Familjen Wernersson

Sofias Änglar – så gick det sen för familjerna
Linda Wernersson tillsammans med maken Johan.

2017 besökte Sofias änglar familjen Wernersson som bor i Norrköping. I deras familj är det två barn som är drabbade av cancer. 2009 ringer Tuvas ögonläkare och berättar att hon har en hjärntumör. Då var hon två år gammal. Efter några års behandling är hon fri från den, men 2015 kommer sjukdomen tillbaka.

Annons

Samtidigt som Tuva hade sin kamp för att bli frisk kom ännu ett bakslag för familjen. Systern Emmy (då 12 år) gick inte upp i vikt och det visade sig att hon hade diabetes och en tumör i ryggen. Detta i samband med ett av Tuvas återfall.

– Tuva som är yngst är behandlingsfri idag och hon mår relativt bra. Hon är drabbad av en del hjärntrötthet efter alla sina behandlingar. Emmy som är mellerst står fortfarande på behandlingar och gör regelbundna läkarbesök. De gör båda MR-kontroller var sjätte månad. Men Emmy står fortfarande på cellgifter, men tablettbehandling, eller cytostatika som vi säger, säger mamman Linda Wernersson.

Vad har Sofias änglars engagemang betytt för er?

– Det var jätteskönt att de kom till oss och gav hjälpen att göra det vi inte hade orken att ta tag i, säger hon.

Sofias Änglar – så gick det sen för familjerna.
Barnen Emmy, Tuva och Tilde.

Tuvas och Emmys storasyster Tilde har snart samlat in 1,3 miljoner genom att sälja pärlarmband, där förtjänsten går till Barncancerfonden östra.

Annons

– Livet rullar på. Det är en lugnare period just nu, som vi upplever det. Båda har sina tumörer, men en är behandlingsfri kan man säga. På något sätt hittar man strategier att hantera allt det här, säger hon, och förklarar att hon har haft utmattningssymtom.

– Ibland finns inte energin till någonting annat. Då får man prioritera bort en del saker, säger Linda.

Under sensommaren återvände Sofias änglar-gänget till familjen Wernersson. Återbesöket sändes i september.

– Det var jättekul att träffa dem igen, säger Linda.

Linda Wernersson

Ålder: 43.
Bor: Svärtinge i Norrköping.
Familj: Barnen Emmy, 15, Tuva, 12, Tilde, 17, och maken Johan, 48.

Sofias Änglar – så gick det sen för familjerna.
Mamma Sara.

Dödssjuka Lii fick ett nytt hjärta – avled på sjuhuset

När Lii från Örby var sex månader gammal drabbades hon av ett RS-virus och väl på sjukhuset kom läkarna fram till att hjärtat inte fungerade som det ska. En transplantation behövdes för att hon skulle överleva.

Annons

När tv-tittarna kom i kontakt med familjen ­– som bestod av barnen Lii och Juni, mamma Sara och pappa Oscar – 2018 hjälpte tv-teamet dem med den husrenovering som stått still i väntan på att dottern Lii skulle få ett nytt hjärta.

Lii fick ett konstgjort hjärta i väntan på donator, men under den processen drabbades flickan av en stroke som förlamade kroppens vänstra sida. Efter det blev hon infektionskänslig. Senare fick hon också ett nytt hjärta.

När Hänt når familjen i oktober 2020 så berättar mamman Sara, om deras stora förlust.

– Efter att Sofias änglar var här så planerade vi bröllopet som vi fick utav dem. Det var fantastiskt och blev precis vårt drömbröllop, utifrån de förutsättningar som vi hade då med Lii. Delar av hennes sjukhuspersonal var med på bröllopet så det var fint. Allting var så som vi hade tänkt oss från början, innan Lii blev sjuk. Så det var vi glada för, säger Sara och fortsätter:

Annons

– Sedan levde vi väldigt bra i huset med allt som Johnnie, Mattias och Sofia hade gjort. Lekrummet som vi fick var fantastiskt, både för Liis utveckling motoriskt och för storasyster Junis del att ha 40 kvadratmeter att bränna all energi i. Lii började gå trots sin halvsidesförlamning, säger Sara.

I slutet av 2019 försämrades Liis hälsa, berättar Sara.

– Vi åkte till sjukhuset för att hon kräktes mycket. Det brukade hon kunna göra i omgångar. Så vi åkte in mest för att hon skulle få lite näring in i kroppen, säger Sara.

Att situationen var så pass allvarlig som den var visste ingen. Lii avled på sjukhuset.

– Det gick oerhört snabbt. Ingen fattade någonting, säger hon, och förklarar att det nya hjärtat gav upp.

Sofias Änglar – så gick det sen för familjerna.
Lii fick ett nytt hjärta men avled senare på sjukhus.

Sara berättar att familjen fick vänta i ett halvår på att få ett riktigt svar på vad som hade hänt.

– Man ville veta vad som gick fel. Vi levde i ovisshet. Vi ville veta om det var vi som hade gjort något fel. Man började tvivla på sig själv. Hade man gett mediciner på något konstigt sätt? Hade vi missat några tecken? När vi fick svaret var det skönt att få det avslutet. Varken vi eller vården hade gjort något fel, säger hon och fortsätter:

– Det funkade bara inte.

När Hänt pratar med Sara är det nästan exakt ett år sedan Lii avled, eftersom hon dog den 14 oktober 2019.

– Jag och Oscar var ett starkt team i och med alla sjukhusvistelser. Det hjälpte nog oss i vårt sorgearbete, som vi egentligen fortfarande befinner oss i, säger hon.

Lii blev 3,5 år gammal.

– Vi är otroligt tacksamma för all hjälp vi har gått genom hela resan, både av Sofias änglar men även alla fantastiska hjältar i vården, säger Sara.

FOTO: Kanal 5/privat

Annons