LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Mickes kamp efter tumören – måste isolera sig från familjen

03 dec, 2018 
AvHenrik Högström
Sofias hjältar: Micke tvingas isolera sig från familjen efter cancertumören
Efter en cancertumör lever Micke med en hjärntrötthet som hotar att splittra familjen. Nu rycker Sofias änglar in för att stötta Micke, Emma och familjen.
Annons

Micke och Emma träffades på gymmet. Det dröjde inte länge förrän de fattade tycke för varandra och efter sex månader var de sambos. Micke hade gnista och humor och paret hade roligt tillsammans. De köpte hus och fick barn tillsammans, sonen Hugo och dottern Maja.

Men 2014 slog tragedin till. Dottern Maja var då bara sex månader gammal.

– För fyra år sedan gick jag och la mig fullt frisk när jag drabbades av ett kraftigt epilepsianfall, säger Micke i Sofias änglar.

På sjukhuset upptäckte läkarna att Micke drabbats av en tumör i hjärnan. Läkarna tvingades operera bort en fjärdedel av hjärnan. Efter rehabilitering och många prover såg det ut som att Micke lyckats besegra cancern. Familjen kunde hoppas igen men då kom beskedet att cancern var tillbaka. Den här gången fick Micke gå igenom en tuff cellgiftsbehandling.

”Hjärntrötthet, hur farlig kan det vara?”

Under behandlingen fick familjen veta att en av biverkningarna skulle vara att Micke skulle få dras med hjärntrötthet.

Annons

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– När de tog upp riskerna så tänkte vi hjärntrötthet, hur farligt kan det vara, säger Emma.

Men hjärntröttheten har visat sig vara en tung faktor för både Micke och familjen. Micke har blivit ljud- och ljuskänslig och måste vila för att orka med vardagen.

– Dagarna går åt till att vila för att orka äta, vila för att orka gå på toaletten och vila för att orka vara med och säga godnatt till barnen, berättar Micke för programledarna Sofia Wistam, Jonnie Krigström och Mattias Särnholm.

Hjärntröttheten påverkar hela familjen. Emma kämpar på med barn, jobb och hushållsarbete för att få det att rulla. Samtidigt tänker hon hela tiden på att Micke ska ha det bra. Barnen kan inte busa och stoja när pappa vilar.

Sliter på familjen

Situationen sliter på familjen – och på Emma och Mickes förhållande. Det är som att de lever två olika liv på grund av hjärntröttheten.

Micke har inte samma gnista som förr och är ledsen över att han inte kan vara den pappa han vill vara. Vad han fruktar mest av allt är en separation och att han inte ska orka ta hand om barnen i så fall.

Annons

– Den människan man var den finns ju inte, säger Micke i Sofias änglar.

Samtidigt har han kvar en vilja att aldrig ge upp, att kämpa på. Han vill att barnen ska kunna busa, ta hem kompisar och leka precis som alla andra barn.

– De ska ju inte behöva dämpa sig för mig anser jag, säger Micke.

– Jag börjar bli less på att må allmänt dåligt. Jag vill leva istället. Ha kul!

Därför hade Micke planerat att bygga ett ljudisolerat rum i källaren dit han skulle kunna dra sig undan. Bygget avstannade dock på grund av sjukdomen och andra olyckliga omständigheter.

Nu får de hjälp av Sofias änglar som rycker in för att göra färdigt det som familjen inte hunnit med. Det blir en vecka som även innebär att Micke och Emma får mer tid tillsammans för sig och med barnen.

En ny chans för Micke att vara en mer närvarande man och pappa.

– Han är ändå min kille, min soulmate, säger Emma.

– Fast vi inte kan tillbringa så mycket tid tillsammans så tar jag den tid jag får alla dagar i veckan.

Sofias änglar sänds i Kanal 5, måndagar 20.00

FOTO: Kanal 5

Annons