LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Sofias änglar: 15-åriga Michelle gravid samtidigt som mamman blev sjuk

26 nov, 2018 
AvFredrik Rubin
Sofias änglar kanal 5
Michelle blev gravid som 15-åring och samtidigt fick mamma Maggie diagnosen Parkinsons sjukdom. Vardagen är ohållbar och i kvällens Sofias Änglar får familjen hjälp.
Annons

Förutsättningarna är inte de bästa för Maggie och hennes 17-åriga dotter Michelle, som blev gravid redan som 15-åring. Ingen av dem har ett arbete, ekonomin är ansträngd och lägenhetens skick försämras för varje dag som går. Men det är inte bara lägenheten som försämras, det gör även Maggies hälsa. För något år sedan diagnostiserades hon med Parkinsons sjukdom. En sjukdom som förvärras med tiden, och av stress.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Jag blev utbränd första gången 2016 och sedan började jag komma tillbaka. Då var det en arbetskamrat som hade sett att jag skakade. Jag tänkte inte så mycket på det för jag mådde redan så dåligt, jag bara gick på. Sedan började jag skaka mer och mer och då förstod jag att det antagligen var Parkinson, säger Maggie i Sofias änglar.

Självskadebeteende och droger

Michelle led redan som 13-åring av självskadebeteende. Som 15-åring blev hon gravid, något som skulle innebära en stor utmaning för de flesta. Men för Michelle kom graviditeten som en räddning. Nu kunde hon bryta med sitt gamla umgänge som påverkade henne negativt.

Annons

– Mitt gamla liv var inte det bästa. Bara att jag blev gravid som 15 åring säger ganska mycket. I 13 års åldern höll jag på med droger, när jag var 14 år var det alkohol. När jag mådde som sämst sket jag i vad mamma sa och gjorde allt för att döva hur jag mådde, säger Michelle och fortsätter:

– Jag hade ett självskadebeteende och ville inte tänka på något. Bara göra det som kändes bra i stunden och fick mycket ångest av att ta fel beslut.

Saknar rätt förutsättningar i hemmet

Parkinsonsjuka Maggie känner inte att hon kan hjälpa sin 17-åriga dotter och barnbarnet Liam i den mån hon vill. Hennes sjukdom begränsar henne och hon är rädd att inte kunna hålla barnet i sin famn, av rädsla att tappa greppet.

Samtidigt som Maggies fysiska mående blir allt sämre, blir den slitna lägenheten mindre funktionell. Köket är slitet och vitvarorna sjunger på sista versen. Samma sak gäller badrummet och fönsterna som inte förmår att hålla kylan ute.

Annons

– Vad är du mest orolig för, frågar programledaren Sofia Wistam.

– Det är ekonomin, men det är inte det som är det jag tänker allra mest på. Det är Michelle, att hon ska bli en balanserad vuxen som klarar av allt, svarar Maggie.

Situationen är ohållbar för en familj vars ekonomi är ansträngd och förutsättningarna inte de bästa. Tur är väl då att Sofias änglar tar sig an utmaningen att bidra med en hjälpande hand.

– Lägenheten är sliten och det är inte konstigt för Michelle är ung och Maggie har Parkinson, säger Mattias Särnholm, hantverkare och programledare.

– Det är en låst situation, de kommer inte ur den utan vår hjälp, konstaterar programledaren Sofia Wistam.

Pernilla Wahlgren hjälper till

Ett stort gissel är att vare sig Maggie eller Michelle har ett arbete. Men dottern Michelle har alla förutsättningar att arbeta, bortsett från att hon inte gått klart grundskolan. Något som hon är i färd med att åtgärda då hon blivit antagen till en folkhögskola.

Annons

Men arbetslivserfarenhet saknas helt och hållet, därför väljer Sofia Wistam att dra i några trådar. Dels ges Michelle möjlighet att träffa artisten Pernilla Wahlgren och henne kollega i deras inredningsbutik för att testa på hur det är att arbeta i butik.

Michelle bokas även in på en riktigt arbetsintervju för ett extrajobb. En intervju som går så pass bra att de faktiskt ger resultat i form av en anställning.

Totalrenoverar lägenheten

Under tiden familjen bor på hotell, renoveras hela lägenheten. Köket och badrummet får helt ny utrustning och förvaringsmöjligheterna utökas och ytorna används på ett smartare sätt. Maggie och Michelle får dessutom egna sovrum.

När det har blivit dags för familjen att se sitt nyrenoverade hem, är glädjen stor över vad Sofias änglar åstadkommit.

– Övervåningen ser så otroligt fin ut, det känns så bra att Liam fick en egen hörna samtidigt som jag fick mitt vuxna, säger Michelle.

– Jag har varit mest orolig över hur köket skulle bli. Det är mitt drömkök, säger Maggie och slår fast att det kommer blir det rum som familjen kommer att samlas kring.

FOTO: Kanal 5

Annons