Sofia Wistams lillebror får hjälp i "Sofias Änglar"

Sofia Wistam kämpar mot tårarna flera gånger under kvällens "Sofias Änglar" då hon hjälper sin egna bror.

I kvällens avsnitt av “Sofias Änglar” är det Sofia Wistams, 50, lillebror Kalle som får hjälp. Kalle, som arbetar som lokförare, var för 4 år sedan med om en svår olycka, då han i 74 kilometer i timmen kraschade rakt in i en lastbil som fastnat på spåret.

kalle-lok

Lokets framvagn totalförstördes – där satt Kalle.

Halva lokets framvagn, där Kalle satt, totalförstördes, och han fick spendera flera månader på sjukhuset för att vårdas för sina omfattande skador.

kalle-sjukhus

Kalle låg kvar på sjukhuset i flera månader.

– Jag minns exakt var jag var, i en bil utanför fryshuset när hans mamma Gunnel ringde, minns Sofia och fortsätter:

– Det gick på riktigt inte att se att det var han. Jag förstod att det var han, men det gick inte att se. Att se någon man älskar ligga där, det är så att man nästan inte kan stå.

Än idag känner Kalle av skadorna, men för att kunna ta hand som sina fyra barn har han återvänt till arbetet som lokförare, där han tar många långa pass på obekväma arbetstider för att få tillvaron att gå ihop. Familjens hem har hamnat långt ner på listan av prioriteringar, och de bor som om de vore mitt uppe i en flytt, i en lägenhet som är i stort behov av renovering. Trots sin svåra situation har Kalle aldrig bett sin syster om hjälp, något som Sofia tror beror på att deras pappa alltid lärt dem att bita ihop och härda ut:

– Det är ju helt fel. Det är klar man ska be om hjälp om man går på knäna, säger hon.

sofia-grata

Sofia har svårt att hålla tillbaka tårarna under programmet.

Sofia hade ingen aning om hur illa saker och ting var, och det var först när Kalles mamma ringde som hon ställde sig frågan om “Sofias Änglar” kunde vara till hjälp:

– Vi är halvsyskon och har inte jättemycket kontakt. Livet tuffar på och jag visste inte att det hade gått så långt. Men sedan ringde hans mamma och sa att vi måste göra något. Jag tror inte att hon tänkte på “Sofias Änglar”, berättar hon.

Hon framförde sina tankar till produktionen, som tyckte att det var en bra idé. Inspelningen blev mer känslosam än Sofia var redo för:

– Vi är inne på åttonde säsongen av “Sofias Änglar”. Jag trodde att jag jag skulle vara mer luttrad och koppla på “jobb Sofia” – men det gick inte att värja sig.

sofia-kalle

Kalle och Sofia, som är halvsyskon, har inte haft jättemycket kontakt.

“Sofias Änglar” sänds på Kanal 5 ikväll klockan 20:00.

Foto: Kanal 5