Sofia Wistam om dottern Sindys kamp mot obotliga sjukdomen

Sofia Wistam

I sitt sommarprat berättade Sofia Wistam att dottern Sindy Rahm lider av narkolepsi.
Nu berättar programledaren mer om kampen mot den obotliga sjukdomen.
– Det är en jäkla skandal, säger hon till Expressen.

Programledaren Sofia Wistam, 54, har synts i en rad olika tv-sammanhang genom åren. Hon har bland annat sin egna serie Sofias änglar på Kanal 5 och varje vecka får fansen även höra henne i podcasten Wahlgren & Wistam, som hon driver tillsammans med vännen Pernilla Wahlgren, 52.

För ett par veckor sedan debuterade Sofia som sommarvärd i P1. Under sitt sommarprat pratade hon bland annat om dottern Sindy Rahm, 20, som drabbades av narkolepsi 2009 efter att ha vaccinerat sig mot svininfluensan. Sindy blev allt tröttare för varje dag och till slut nåddes familjen av det tunga beskedet.

– Narkolepsin hade flyttat in i hennes kropp för alltid utan att vi visste om det, säger Sofia Wistam i programmet.

Dottern Sindy Rahm om diagnosen

Sofia Wistam har aldrig tidigare pratat öppet om att hennes dotter lider av narkolepsi. Hon ville nämligen vänta tills Sindy kände sig redo.

– Hon har ju behövt landa i sitt handikapp, i sin diagnos, i sin sjukdom. Liksom vad betyder det här?, förklarade Sofia i ett avsnitt av podden Wahlgren & Wistam.

I avsnittet spelar Sofia upp ett samtal hon haft med Sindy efter att sommarpratet släpptes. Dottern berättar då att detta var ett väldigt stort steg för henne.

– Jag har alltid försökt dölja det så länge jag kan i rädsla att andra människor ska döma mig eller att jag ska bli sedd för min sjukdom. Och jag har varit rädd att framstå som svag, sa Sindy då.

Sofia Wistams nya ord om kampen

Efter att Sofias sommarprat sändes har många människor hört av sig till både mor och dotter. Responsen har minst sagt varit enorm och i en ny intervju med Expressen berättar Sofia att hon är lättad över att äntligen ha öppnat upp sig om situationen.

– Jag har varit lite frustrerad över det här, för jag har velat ta kraft i frågan. Det är en jäkla skandal att sånt här händer och man måste ta hand om de 500 barn som drabbats av det här ordentligt, säger hon.

MISSA INTE HETASTE NÖJESNYHETERNA – KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL HÄNTS STARTSIDA!

Sofia förklarar att Sindy inte har någon djupsömn och att det är som att hon ständigt är jetlaggad.

– Det är som en våt filt av trötthet som vilar över henne. Hon äter mediciner som försöker få upp henne ur det här, men så fort det blir lugnt somnar man. Det är en kamp, säger Sofia Wistam.

FOTO: Henrik Montgomery/TT, Cornelia Nordström/Expressen/TT