Sofia Wistam i tårar – efter orden om svåra sjukdomskampen

Sofia Wistam i tårar – efter orden om svåra sjukdomskampen

Trots att Sofia Wistam levt vid sidan av den svåra sjukdomen i över 10 år så är det fortfarande svårt att berätta om det.
– Gud jag kan inte prata om det här, säger Sofia Wistam i Nyhetsmorgon och brister ut i tårar.
Allt om Sofia Wistam
Slå på ljud

Profilen Sofia Wistam, 54, började sin tv-karriär för över 25 år sedan och har sedan dess synts till i många olika tv-sammanhang. Just nu är hon aktuell på Kanal 5 där hon har egna tv-programmet Sofias änglar tillsammans med Johnnie Krigström och Mattias Särnholm. Sofia driver även en podcast tillsammans med kompisen Pernilla Wahlgren, 52, som går i namnet Wahlgren & Wistam och är mycket populär.

SOFIA WISTAM

FOTO: Eero Hannukainen/TT

I år debuterade Sofia Wistam som sommarvärd i P1. Där berättade hon om dottern Sindy Rahm, 20, som drabbades av narkolepsi år 2009 efter att ha vaccinerat sig mot svininfluensan.

Tårarna efter Malou von Sivers undran

Under söndagen gästade Sofia Wistam Nyhetsmorgon i TV4 och dagen till ära hade Malou von Sivers, 67, hoppat in som programledare.

Som dagens sommargäst berättade hon vidare om Sindy och sjukdomen, något som blev otroligt känslosamt.

– Det är en väldigt stark berättelse om min dotter, säger Sofia Wistam i Nyhetsmorgon när hon berättar om sitt sommarprat.

Sindy blev sjuk direkt efter att ha fått vaccinet, något som Sofia ansåg var vanligt efter att ett barn tagit en spruta.

Sofia WISTAM OCH SINDY

FOTO: Karin Törnblom/TT

”Gör ondast i henne”

Malou von Sivers undrar i intervjun om det även var då som Sindy blev trött och inte längre den pigga tjej som hon en gång varit.

– Från att ha varit den här väldigt glada, energirika tjejen?, säger Malou undrande. Sofia fyller i:

– Ja, så hoppig och skrattig.

Sofia Wistams ögon fylls snabbt med tårar och rösten blir darrig.

– Det där är faktiskt det som jag tror gör ondast i henne, säger Sofia och avbryter sig själv med att påpeka att det är svårt för henne att prata om händelsen.

Hon fortsätter:

– För att hon säger att alla bara vill ha henne som hon var innan sprutan. Men hon kan ju inte det!

Många är ensamma

Sofia fortsätter berätta om Sindy i programmet, att dottern upplever att hela hennes omgivning nästan kräver av henne att hon ”ska vara normal fast något i henne och hennes liv har förstörts”.

Eftersom Sindy påverkats så mycket och hårt, har Sofia även lärt sig en hel del om sjukdomen på vägen.

– Många drabbade är väldigt ensamma, för energin går åt att laga mat eller göra ett litet jobb, om man kan. Men det sociala är ett stort pris som de också betalar, säger Sofia Wistam i Nyhetsmorgon och fortsätter stolt berätta om Sindy:

– Hon bara tänker på sig själv som frisk. Hon försöker hela tiden, hon ser inte sig själv som handikappad fast hon såklart är det. Det är ju en kamp och hon är fantastisk.

Därför pratade inte Sofia om sjudomen tidigare

Orsaken till att Sofia inte tidigare pratat om Sindys sjukdom är för att dottern inte velat. Sindy har velat hitta sig själv först, och inte velat bli ”tjejen med narkolepsi”. Detta gjorde Sofia till en början frustrerad då hon gärna velat prata om det.

Avslutningsvis så berättar Sofia att både hon och dottern sin är överlyckliga och tacksamma över all kärlek de mottagit efter Sofias sommarprat. Så fint!

FOTO: Eero Hannukainen/TT, TV4

MISSA INTE HETASTE NÖJESNYHETERNA – KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL HÄNTS STARTSIDA!

SENASTE NYTT!