LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Sofia Ledarp byter namn – det heter hon nu

22 aug, 2023 
SOFIA LEDARP
Skådespelerskan Sofia Ledarp går nu under namnet Sofia Papadimitriou Ledarp.
Nu berättar hon varför.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Tilde de Paula Ebys avslöjande om framtiden i Efter femBrand logo
Tilde de Paula Ebys avslöjande om framtiden i Efter fem

Sofia Papadimitriou Ledarp, 49, är en av Sveriges främsta skådespelerskor och är just nu aktuell i pjäsen Vipeholm.

När Sofia gästar Efter fem för att prata om den nya pjäsen kanske uppmärksamma tittare noterade ett och annat när det kommer till hennes namn. Innan har vi ju alltid sett henne som Sofia Ledarp, men nu har hon lagt till det grekiska efternamnet Papadimitriou.

– Sofia Ledarp, sa vi ju förut. Men nu säger Sofia Papadimitriou Ledarp. Vad kommer Papadimitriou ifrån?, frågar programledaren Tilde de Paula i programmet.

Sanningen bakom Sofia Papadimitriou Ledarps namn

Nu berättar Sofia hur det egentligen kommer sig.

– Jag föddes till det. Så det är mitt födelsenamn. Jag växte upp som Sofia Papadimitriou och sedan någonstans mitt i skoltiden sa barnavårdscentralen till pappa “Nej ni måste bli mer svenska, sluta prata grekiska” och det var liksom en tid som man ville försvenska och pappa ville ju inte att jag skulle sticka ut. Så han sa åt min mamma “du måste fixa ett nytt namn, kolla i någon namnbok”.

Annons

– Och hon började bläddra i någon bok, hon ville ha något kort, och så hittade hon Ledarp och så blev det vårat efternamn.

– Vad gjorde det med din identitet?, undrar Tilde.

– För mig har det alltid varit en tagg, en känsla av att inte vara hel. Många tror att jag är en medelklassunge från Skåne och jag känner bara att det är så långt ifrån. Jag är från Norsborg och halv-grekinna, säger Sofia och fortsätter:

– Så för mig har det varit en resa att ta tillbaka det namnet. Det var inte helt enkelt och självklart eftersom det var så undanskuffat och ingen kontakt med Grekland.

Tilde de Paula Ebys okända skådespelarkarriär

I samma intervju kan Tilde avslöja ett och annat om sin karriär. Hon och Sofia har nämligen spelat i samma serie en gång i tiden, nämligen i Beck-filmen Oskyldigt dömd.

– Du spelade någon flickvän? Eller du gled ner för någon trappa i Oskyldigt dömd, säger Sofia.

– Ja, jag spelade ju då Mikael Persbrandts älskarinna. Det hade jag glömt bort!, säger Tilde.

Sofia Papadimitriou Ledarp har spelat roller som Lena i Den man älskar, en prestation som gav henne en Guldbagge för Bästa kvinnliga huvudroll. Sofia har också haft en roll i Gåsmamman på TV4.

FOTO: Karin Törnblom/TT, TV4

Annons