LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Sofia Helins terapeut gick över gränsen: "Han la sig ovanpå mig och sa att jag blivit våldtagen i ett tidigare liv"

03 okt, 2015 
AvLisa Nylén
Sofia Helin har gått igenom mycket. Hon har varit deprimerad sedan tolvårsåldern och förlorade ett barn sent i en graviditet. Nu är hon aktuell med tredje säsongen av tv-serien Bron.
Annons

Sofia Helins, 43, tolkning av polisen Saga Norén i succéserien Bron har hyllats stort. Hennes rollkaraktär sticker ut bland andra kriminalare på film eftersom hon har Aspergers syndrom, och för skådespelerskan innebar det en ny utmaning.

Sofia spelar Saga Norén i tv-serien Bron. Foto: SVT
Sofia Helin spelar Saga Norén i tv-serien Bron. Foto: SVT

– Jag gick ut på stan och interagerade med andra som om jag vore Saga. Och det var slående hur snabbt folk tappade intresset för mig. Om man inte bekräftar människor, samspelar socialt, blir man väldigt ensam! säger hon i Amelia.

Sofia Helin har analyserat sig själv sedan tolvårsåldern, då hon första gången kom till barn- och ungdomspsykiatrin. Trots att hon varit deprimerad från och till hela livet har hon ingen diagnos, men bär däremot på personlighetsdraget högkänslighet. Även om hon har lagt hundratusentals kronor på terapi ångrar hon det inte.

Annons

– Utom möjligen den där fransmannen som la sig ovanpå mig och sa att jag blivit våldtagen i ett tidigare liv — och att jag var tänd på honom. Då reste jag mig och gick därifrån.

Sofia Helin har tidigare medverkat i filmer som Masjävlar och Arn. Foto: All Over Press
Sofia Helin har tidigare medverkat i filmer som Masjävlar och Arn. Foto: All Over Press

I Sommar i P1 från 2014 berättade Sofia om sin farmor som även hon var deprimerad. Farmodern låstes in och kallades hysterika, men hade det varit idag tror Sofia att den äldre släktingen istället diagnosticerats med utmattningssyndrom. Hon födde elva barn, men förlorade ett. Även det har Sofia gemensamt med sin farmor.

– Att sent i graviditeten få veta att ens barns lilla hjärta inte längre slår är att försvinna, förintas, för den som bär på livet. Allt blev suddigt. Avtrubbat. Dovt, berättade skådespelerskan i programmet.

Idag är Sofia Helin mamma till Ossian, 12, och Nike, 6, som hon har med maken Daniel Götschenhjelm, 47.

Sofia Helin med barnen Ossian och Nike, samt maken Daniel. Foto: All Over Press
Sofia Helin med barnen Ossian och Nike, samt maken Daniel. Foto: All Over Press

Andra läser också:

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons