TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Sofia föddes på minuten ett år efter hennes syster dött: "Inget sker av en slump"

08 feb, 2016 
Hänt
Sjukhus, datum och klockslag var exakt de samma. Maria och Alberto Rodriguez förlorade en ängel men hade lyckan att få en ny.
Annons

– Ingenting sker av en slump, konstaterar makarna Maria, 34, och Alberto Rodriguez , 34, när de träffar norska SE&HÖR i hemstaden Oslo.

Ett år efter att de emigrerat från Spanien upptäckte Maria att hon var gravid med deras första barn. Glädjen var stor och nyheten varmt välkommen.

– Vi svävade på rosa moln. Lyckan var enorm, berättar Maria.

Graviditeten såg till en början ut att förlöpa väl men i vecka 23 uppstod problem. Lilla Julia hade bråttom att komma ut och den 28 oktober 2012 föddes flickan. Hon vägde bara 631 gram och eftersom hon riskerade hjärnskador sövdes hon genast ner.

Den första undersökningen avslöjade det värsta tänkbara för en nybliven förälder. Enligt läkaren var det inte var någon fara för Maria. Dock såg utsikterna för barnet mindre ljusa ut.

– Det kom som en rejäl chock, minns Alberto.

Att förbereda sig på att dottern inte skulle överleva blev en tuff utmaning för paret.

– Vår lilla prinsessa var skadad. Det var omöjligt att förstå.

Dottern Julia fick bara 16 dagar i livet.

Sakta och smygande bubblade känslor av ilska och ångest upp till ytan. Maria och Alberto svävade mellan hopp och förtvivlan under tiden som de vakade över Julia på Ullevål universitetssjukhus.

Annons

Det skulle visa sig att livet inte var menat för Julia. Den livsuppehållande behandlingen upphörde den 13 november klockan 13.00. Julia fick bara 16 dagar på jorden innan hon somnade in.

Trots smärtan efter den orättvisa förlusten valde Maria och Alberto att följa rådet och försöka få barn igen så fort som möjligt efter den tragiska upplevelsen. Och mycket riktigt, kort därpå blev Maria åter gravid.

På dagen ett år efter att Julia somnat in föddes dottern Sofia.

– Datumet, klockslaget och sjukhusavdelningen var exakt lika. Jag tror på ödet, fastslår Maria.

Att bli mamma igen var dock en tudelad upplevelse:

– Medan Julia vilar sig i uppe himlen fick vi Sofia. Mina känslor drogs i alla riktningar.

Maria, Alberto och lilla Sofia.
Maria, Alberto och lilla Sofia.

Maria var emellertid inte ensam. Även Alberto fightades med en ström av motstridiga känslor. Han började att sätta färg på dem genom att skriva, något som resulterade i boken “Små fötter sätter också djupa spår”.

– Att skriva fungerade som terapi för mig efter förlusten av Julia och glädjen över att få Sofia som lyckligtvis var helt frisk när hon kom till världen. Kontrasten är stor men det gör att vi vet hur djup sorgen är men samtidigt också hur äkta glädje känns.

Av Magdalena Divina Khodr
Foto: Morten Elk, Privat.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons