farmen 2023

Artin Ghookassis skarpa kritik mot slakten i Farmen 2023

FARMEN 2023

I kvällens avsnitt av Farmen är det slakt som står på agendan.
Men långt ifrån alla deltagare såg fram emot momentet.
– Så länge de bara tittar på grisen som en matprodukt kan jag inte göra så mycket, säger Artin till Hänt.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Farmen-Tova om missfallet: ”Jag svek min dotter”
0:40

Efter reklamen: Farmen-Tova om missfallet: ”Jag svek min dotter”

(0:40)

Slå på ljud

Farmen 2023 är i full gång och vi har nått fram till det klassiska momentet som går ut på att slakta en gris. Historiskt sett har detta moment kritiserats av tittare, som tycker att man borde få en varning innan. Detta är faktiskt något som TV4 tagit till sig inför årets säsong och i kvällens avsnitt framgår faktiskt en varning.

”Varning! Programmet innehåller starka bilder”, lyder en text i början av avsnittet.

I vanlig ordning blev det starka scener som utspelades och när Sandra Öder, 28, skulle dricka grisblodet var det flera som vände på klacken då de inte klarade av att se det hela.

Farmen-Artin om slakten på gården

En som är kritisk till slakten är ingen mindre än veganen Artin Ghookassi, 36. Det fanns nämligen en tanke bakom varför han befinner sig på Torpet den här veckan.

– Nej alltså jag vet hur slakt går till och så, det där är egentligen ingenting som är nytt för mig. Jag skulle nog våga påstå att veganer till och med har bättre koll på slakt än ordinarie människor, säger han till Hänt och fortsätter:

– Jag kände väl mest att varför ska jag gå igenom det en gång till när jag redan vet? Jag hade ju en taktisk tanke, jag ville ju till Torpet för att få amuletter.

Ville du till Torpet för att slippa se slakten?

– Bara för att man har sett det betyder ju inte det att man måste se det en gång till. Det räcker med en gång.

Under årens lopp har det diskuterats en hel del om slakten egentligen bara ska strykas helt, eftersom den alltid blir så kritiserad. Nu berättar Artin hur han ser på att ta bort momentet.

– Alltså jag vill ju inte att något djur ska slaktas. Men det kommer väl göras oavsett så det spelar ju egentligen ingen roll vad jag tycker och en del av de djuren jag tagit hand om är väl slaktade idag, säger han och fortsätter:

– Djur har ju också intressen! Djur är ganska intelligenta och har liksom sina egna intressen och lekar, men det är ju inte alla som vill veta det.

FARMEN 2023
FOTO: TV4

Därför ville Artin inte se slakten på Farmen

Nu var det ju tur att Artin hade hamnat på Torpet. Men hade han varit kvar på Farmen vet han faktiskt inte hur han hade reagerat.

– Det är väldigt svårt att säga när man inte är där. Men jag vet att de hade slaktat grisen med eller utan min inblandning. Det hade jag inte kommit ifrån. Dock har jag alltid sagt att jag tycker det är fel och så. Men jag är bara en liten figur och har ingen makt, så länge de bara tittar på grisen som en matprodukt kan jag inte göra så mycket, säger han och fortsätter:

– Men det var ju synd om grisen. För den grisen som de slaktade var ju den som gav dem mest kärlek. Vet du varför man slaktar den grisen som ger mest kärlek?

Nej, det vet jag nog inte.

– Det är inte speciellt för Farmen utan det är ju så man gör när det är den här lättare nivån och inte industri. Det är ju för att det är lättare att manipulera och lura den som ger mest respekt. Så det är ju ganska starkt egentligen, man slaktar alltid den gris som ger dig mest kärlek för den är lättast att lura bort, säger Artin och fortsätter:

– Så det är falskt alltihopa. Jag känner att "är det det man ska lära sig som människa?" Jag tycker ju då att det finns vissa delar av det här beteendet som säger lite om verkligheten.

FOTO: TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN