LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Skandalerna vi aldrig glömmer under TV4:s Sommarkrysset

13 jul, 2019 
AvAngelica Linde
Skandaler i TV4 Sommarkrysset
Skandalerna i Sommarkryssets historia:
✔︎ Scenen kollapsade under stjärnornas show.
✔︎ Fick föras i säkerhet av vakter.
✔︎ Tjej som kollapsade i kaoset: ”Kunde inte andas”.
✔︎ Trotsade TV4:s klädregler.
Annons

TV4:s direktsändning av Sommarkrysset är till synes en lugn och trevlig show. Men sanningen är att programmet drabbats av flertalet allvarliga incidenter då stjärnor gästat sändningen.

Räddades av vakterna: ”Var kaos”

Eric Saade Sommarkrysset
Det uppstod kaos när Eric Saade var med i Sommarkrysset.
Eric Saade Sommarkrysset
Trycket var enormt när den svenska stjärnan dök upp på Gröna lund.
Eric Saade Sommarkrysset
Vakter fick hjälpa Eric när pressen var som störst.

Sommaren 2011 hade Eric Saade, 28, just representerat Sverige i Eurovision och var en av landets största tonårsidoler. Och det märktes när han då klev på ”Sommarkryssets” scen. Jublet visste inga gränser – både före och efter sändning.

Annons

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Det var kaos när Eric soundcheckade. Efteråt gick det runt säkerhetsfolk och såg bekymrade ut, sa programledaren Gry Forssell till Nöjesbladet.

Och efter sändning eskalerade tumultet. Sångaren gick ner till fansen för att skriva autografer, men när han skulle lämna platsen hölls han fast av fansen som vägrade släppa taget.

– De var lite vilda och inte direkt så intresserad av att han skulle gå därifrån. Det blev trångt och hysteriskt där ett tag, sa hans manager Tomas Lingman till Expressen.

Till slut gick det så långt att Tomas fick ta hjälp av fyra vakter för att dra upp Eric på scenen, som direkt flydde från Gröna Lund.

Sanningen om ljudtabben: ”Vi fick panik”

Mitt under Sommarkryssets direktsändning försvann ljudet.

Mitt under en direktsändning av programmet 2012 försvann plötsligt ljudet – och ett nödinslag dök upp i tv-rutan istället.

Annons

– Ljudet ska inte bara försvinna. Klart det inte är bra. Vi hade så roligt program med bra stämning så man tänkte ”vad fan”, sa Gry Forssell, 46, till Nöjesbladet.

Plötsligt fick tittarna se ett inslag från Nyhetsmorgon där djurexperten Jonas Wahlström, 67, besöker studion med papegojor. Samtidigt, bakom kulisserna, jobbade TV4:s team på högvarv.

– Vi fick panik och slängde på det vi hade, sa Christer Andersson, programmets exekutiva producent, till Nöjesbladet.

– I ett sådant läge måste vi ställa oss frågorna ”vad hände?” och ”vad gör vi för att det inte ska hända igen?”. Det måste vi reda ut. Det var ett strömavbrott som berodde på kortslutning i ett elsystem, säger han.

Totalt varade strömavbrottet och tystnaden i två minuter.

Politiska attacken i direktsändning

Teddybears Sommarkrysset
Teddybears tog tillfället i akt att säga sitt om vad de tycker om Sverigedemokraterna.
Teddybears Sommarkrysset
TV4 försökte stoppa tröjorna in i det sista, men Teddybears vägrade ändra.

Det var valår, så när Teddybears skulle uppträda i programmet 2014 passade de på att göra ett politiskt statement genom att bära t-shirts med texten: ”SD = rasister” samt palestinasjalar i direktsändningen.

Annons

– Om vi ska vara med i ett program som ”Sommarkrysset”, som har så många tittare och som når ut till så stor publik, så tyckte vi att det var ett bra tillfälle att passa på att säga något viktigt också, sa Teddybears-medlemmen Jocke Åhlund, 48, till Expressen.

TV4 försökte stoppa kläderna in i det sista.

– Deras argument var att det är ett underhållningsprogram. Jag tycker inte att det argumentet håller. Jag tycker inte att man inte kan uttrycka sina åsikter bara för att det är ett familjeprogram.

Efteråt fick såväl bandet som TV4 både hyllningar och kritik för kläderna, och många SD-röstare hotade med att bojkotta kanalen.

Tjej kollapsade i trycket: ”Kunde inte andas”

The Fooo på Sommarkrysset
När killarna i The Fooo Conspiracy uppträdde i Sommarkrysset var fansen så taggade att trycket blev för högt. En tjej svimmade och var okontaktbar i flera minuter.

Ända från klockan fyra på morgonen hade flera fans köat för att få se sina stora idoler i The Fooo Conspiracy en sommardag 2015. Och allt verkade hålla sig på en jämn nivå, tills programmets inspelning var klar och killarna kom tillbaka ut på scen för att träffa fansen.

Annons

– Trycket blev för hårt för vissa tjejer. De upptäckte en tjej som inte kunde andas. Hon var tryckt mot stängslet. De fick upp henne på scenen och allt verkade lugnt ett tag. Men då upptäckte de att en tjej låg under kravallstängslet. De upptäckte det inte med en gång. Hon var avsvimmad och inte kontaktbar på två, tre minuter, sa ögonvittnet Lars Höglund till Expressen.

Vakterna skrek på publiken att de skulle backa så att folk skulle slippa klämmas, men ingen lyssnade. Men allt gick bra ändå till slut: vårdpersonalen på plats tog hand om tjejerna och den avsvimmade flickan repade sig till slut.

Scenen rasade under uppträdandet

Jedward Sommarkrysset
Jedwards närvaro blev för mycket för Sommarkryssets scen.
Jedward Sommarkrysset
Delar av scenen kollapsade under de irländska tvillingarnas genrep.

När den irländska tvillingduon Jedward, bestående av Edward och John Grimes, 27, besökte programmet 2011 utbröt ett kaos som orsakade delar av scenen att kollapsa redan under genrepet.

Annons

– Benen på scenen vek sig, det var ett makalöst publiktryck, till sändningen var de tvungna att bygga om den, sa Martin Nersing, pressansvarig på TV4 för ”Sommarkrysset”, till Nöjesbladet.

Dessutom svimmade flera personer i den 20 000 stora publiken – en av dem gjorde det redan innan sändningen satte igång.

– Men det är ingen som har skadat sig allvarligt, sa Martin.

Och artisterna var minst sagt förvånade.

– Vi älskar Sverige och våra fans. De är helt underbara. Vi hade inte förväntat oss det här, vi har varit i Irland och Storbritannien mest det senaste ett och ett halvt åren och nu när vi kom till Sverige och Tyskland är det galet. Sverige har varit galnast, sa John.

Tittarnas kritik efter Rebecca och Fionas kupp

Rebecca & Fiona Sommarkrysset
Rebecca och Fionas dansare bar t-shirts som tydligt demonstrerade vad tjejerna tycker om Sverigedemokraterna.

2018 var det återigen valår, och denna gång var det dj-duon Rebecca och Fiona, bestående av Rebecca Scheja, 30, och Fiona Fitzpatrick, 33, som ville föra fram ett politiskt budskap. På deras bakgrundsdansares rosa t-shirts stod att läsa: ”Fuck SD”.

Annons

”Varning! ’Fuck SD’ är ett väldigt coolt fashion statement som vi har sett förut. […] Snälla, försök övertyga, manipulera och hota alla du känner till att inte rösta på ett oerfaret Kalle Anka-nazistparti i kommande valet. Stå rakryggade och var modiga”, skrev duon på Instagram.

Flera tittare reagerade på ställningstagandet och menade att politiska budskap inte hörde hemma i ett familjeprogram. TV4:s då tillförordnade exekutiva producent Johan Janrell höll med.

– Det här var en kupp som genomfördes helt utan TV4:s vetskap eller medgivande. Tröjorna åkte fram precis innan framträdandet, sa han till Nöjesbladet.

FOTO: Peter Wixtröm/Aftonbladet, Karin Törnblom/IBL, Anna Bergkvist/TT, Carolina Byrmo/TT

Annons