Skandalerna under Lotta på Liseberg-sändningen i TV4

Skandaler under Lotta på Liseberg
NU GRATIS

Det gemytliga programmet “Lotta på Liseberg” har dragit igång för fullt. Men även solen har sina fläckar. Vi har grävt fram programmets skandaler.
✔︎ Raseriutbrottet, krossade sitt instrument.
✔︎ Hämnden efter skilsmässohånet.
✔︎ Svåra olyckan på scen.

Slog sönder instrument i raseriutbrott

Alexander Rybak på Lotta på Liseberg 2011

Alexander Rybak fick ett raseriutbrott under genrepet som det fortfarande pratas om.

Blå himmel, varm sommarluft och fyra folkkära artister. Allt pekade på att 2010 års premiärprogram av ”Lotta på Liseberg” skulle bli fantastiskt. Men så plötsligt, under repetitionerna, hände det som inte fick hända. Kvällens paradnummer, den norske Eurovision-vinnaren Alexander Rybak, 33, tappade det. Totalt. Han fick ett raseriutbrott och krossade sin fiol inför hundratals åskådare, och stormade sedan ut från scenen.

– Han slog den två gånger, en gång mot en soffa. Han kändes inte med, sa ett ögonvittne till Nöjesbladet.

Kort därpå ställdes hans framträdande i programmet in och kvällens schema fick akut göras om.

Tydligen tillhör raseriutbrott vanligheterna för Rybak. Till exempel har han varit tvungen att byta kylskåp för att han slagit in dess dörr, berättade han i en intervju med Nöjesbladet.

Berghagens förräderi mot ”Allsång på Skansen”

Lasse Berghagen allsång

Lasse Berghagen har skrivit signaturmelodin till både ”Allsång på Skansen” och ”Lotta på Liseberg”.

Ingen förknippas med ”Allsång på Skansen” så mycket som Lasse Berghagen, 74. I nio år ledde han programmet, från 1994 till 2003, och under den tiden lyckades han med bedriften att göra det älskat av nästan alla i alla generationer, inte bara hos pensionärerna som tidigare. Som om inte det vore nog är det han som skrivit ”Stockholm i mitt hjärta”, som sedan han började leda programmet har varit en oersättlig signaturmelodi.

Så ni kan ju bara föreställa er vad som hände när han senare var med och specialskrev signaturmelodin till ”Allsång på Skansens” största konkurrent: ”Lotta på Liseberg” med Lotta Engberg, 56. Just det – ramaskriet var ett faktum. Maken till förräderi hade tittarna minsann aldrig varit med om tidigare. Han ska veta hut, tyckte de.

Hämnden efter skilsmässoskämtet

Lotta Engberg och exmaken Patrik Ehlersson

Lotta och Patrik Ehlersson gick skilda vägar 2015.

Året var 2015 och programledaren Lotta Engberg, 56, hade varit tillsammans med maken tillika gitarristen Patrik Ehlersson, 55, i 20 år. Men efter 15 års äktenskap gick de den sommaren skilda vägar, och allt var väldigt skört och känsligt.

Vad gör då Per Andersson, 42, när han gästar programmet? Just det, skämtar om Lottas nya civilstatus.

– Hon hade planer på att släppa en skiva i höst, men nu blir det bara en singel, sa han på scen.

Lotta, som inte fann skämtet särskilt roligt, fick sin revansch senare under kvällen. Om skilsmässan ville hon inte prata – däremot gick lyckan inte att ta miste på när hon fick sin hämnd på Per genom att tvinga honom att lukta på hennes tåbiriga sko. Sedan skrattade de och blev vänner igen.

Anklagades för att ha tagit emot svarta pengar

Lotta Engberg i Lotta på Liseberg 2019

Lotta Engberg friades från anklagelserna att ha tagit betalt i svarta pengar.

2013 åtalades Lotta Engberg tillsammans med kollegorna Martin Stenmarck, 46, och Magnus Carlsson, 44, för att ha tagit emot svarta pengar i samband med uppträdanden som inte var på ”Lotta på Liseberg”.

Uppgifterna kom från artistbokaren Bruno Tillander, 67, som dömdes till ett år och nio månaders fängelse för bokföringsbrott. Artisttrion nekade dock till brottet och enligt Engberg hade hon bara tagit emot pengar i form av reseersättning eller ersättning för mat och utrustning, inget annat.

Lotta, Martin och Magnus friades helt från tingsrätten med motiveringen att beviskravet inte var uppfyllt.

Därefter gick diskussionerna i ren Göteborgsanda och med glimten i ögat, om ifall tv-programmet kanske skulle ha behövt byta namn till ”Lotta på Hinseberg” om Lotta hade fälts och hamnat i fängelse.

Missade Lasse Kronérs frieri

Lasse Kronér Lotta Engberg

Lasse Kronér friade till Lotta Engberg – men hon missade allt.

Lasse Kronér, 56, som tidigare varit sångare hos Lotta, gjorde en comeback 2015. Med den då 20-åriga dottern Mathilda vid sin sida på scenen gick han plötsligt ned på knä inför publiken och den nyskilda programledaren. Men Lotta hörde inget och missade frieriet. Det var först efteråt, när Expressen upplyste henne om vad som hade hänt, som hon fick veta sanningen.

– Jag gick ned på knä och frågade lite tyst om du ville, fyllde då Lasse Kronér i.

– Jaha, vad svarade jag då? undrade Lotta Engberg.

– Ja! Så har det ändå äntligen hänt! Hahaha. Nu är det officiellt, svarade Lasse.

Lotta var inte sen på skämtbollen och öppnade för att han skulle få komma tillbaka till programmet. Eftersom hon och Lasse skulle gifta sig föreslog hon att programmet då skulle heta ”Lasse på Lotta på Liseberg”.

Svåra olyckan under repetitionen

Dolly Style

Holly, i blått hår, skadade sig på scen under repetitionen och tvingades få vård.

Årets säsong av programmet hann inte ens sätta igång innan någon skadade sig så dramatiskt att det inte var säkert ifall de skulle kunna uppträda under tv-sändningen. Dolly Style-medlemmen Holly ramlade olyckligt under repetitionerna och skadade knät.

”I samband med olyckan så avbröt vi omedelbart repetitionerna och Holly fick vård av personal på plats”, skrev Jonathan Nordin, TV4:s exekutiva producent, i ett sms till Nöjesbladet, och fortsatte:

”Holly har plåstrats om och hon känner sig bättre så förhoppningsvis ska inte knäskadan påverka deras framträdande i kväll. Vi hoppas så klart att det ska gå att genomföra deras nummer som planerat.”

Och turligt nog blev det också så: Dolly Style kunde genomföra numret “Habibi” i programmet precis som planerat. Slutet gott, allting gott.

FOTO: TT

SENASTE NYTT!