Skandalerna som skakat Biggest loser-inspelningen

29 apr, 2019 
Biggest loser metoder
Här är bråken, anklagelserna och skandalerna som kantat produktionen av Biggest loser sedan starten 2005.
✔︎ Diskvalificerades efter fusk
✔︎ Pengabråket efter inspelningen
✔︎ Föll fem meter och bröt nacken – TV4-doktorn vittne till dramat
Annons

Biggest loser började sändas i Sverige 2005. Tävlingen går ut på att x deltagare får hjälp med att träna och ändra sin livsstil, i slutändan vinner den person som gått ner mest vikt procentuellt mot sin startvikt.

Men vid sidan av träningen har produktionen följts av skandaler och bråk.

Diskvalificerades efter fusk

Bartosz Komenda blev diskad från tävlingen efter att produktionen funnit en våg i en bil han parkerat en bit från slottet.
Bartosz blev diskad från tävlingen efter att produktionen funnit en våg i en bil han parkerat en bit från slottet.

Under 2018 klev den tidigare deltagaren Bartosz Komenda in i Biggest loser med målet att vinna hela tävlingen. Men tvingades bara några få veckor senare lämna tävlingen då det uppdagats att han fuskar.

Dagar innan inspelningen började hade han parkerat sin bil en bit bort från slottet där deltagarna bodde. När produktionen fick nys om bilens existens fann de en våg i bagageutrymmet – en upptäckt som ledde till att Bartosz tvingades lämna inspelningen med omedelbar verkan.

Annons

Bartosz Komenda har hela tiden nekat till att han ska ha fuskat, istället hävdar han att vågen inte ska ha fungerat samt att den ska ha tillhört en annan deltagare.

– Den låg där för att en annan deltagare bad mig lägga den där, efter att jag berättat att min bil stod i närheten. Det var ingenting jag brydde mig om, det är knappast det som avgör om man går ner i vikt eller inte.

Föll 5 meter och bröt nacken

Mikael Sandström blev vittne till en svår olycka där en kvinna bröt nacken efter att ha fallit fem meter.
Mikael Sandström blev vittne till en svår olycka där en kvinna bröt nacken efter att ha fallit fem meter.

Inspelningen av Biggest loser VIP 2018 drabbades av en allvarlig olycka. En kvinnlig anställd föll handlöst ner för en trappa på fem meter och bröt nacken i fallet.

Produktionens läkare, Mikael Sandström, blev vittne till händelsen och var först på plats efter olyckan.

– Jag sprang dit, det kan ha tagit 15–30 sekunder. Hon ligger en och en halv trappa ner på en stenavsats, medvetslös och andas inte, berättade han för Aftonbladet.

Annons

Kvinnan fick föras akut till sjukhus där läkarna kunde konstatera att hon brutit nacken, fått flera brutna revben, en fraktur i skulderbladet, samt punkterat lungan.

– Jag var säker på att jag skulle dö, det var som en mardröm man inte vaknar upp från, berättar hon för Aftonbladet i ett mejl.

Tränarens kritik mot programmet

Olga Rönnberg varnade sina följare för Biggest loser metoder.
Olga Rönnberg varnade sina följare för Biggest loser metoder.

De enorma viktrasen i Biggest loser är knappt någon ögonbrynshöjare längre. Men den tidigare tränaren Olga Rönnberg har riktat kritik mot metoderna, trots att hon själv arbetat i produktionen. För två år sedan varnade hon sina följare att imponeras av deltagarnas viktnedgång.

”Först och främst: det är en TÄVLING i vikt och folk tar till olika (ibland drastiska) metoder (utan att lyssna på sina tränare). Det mesta visas INTE på TV. Det FILMAS dygnet runt men ni ser bara 45 min recap av veckan. Typ”, skrev hon för två år sen på Facebook.

Annons

Hon förklarade samtidigt varför flera av de som tävlar i Biggest loser går upp i vikt efter inspelningen.

”Många går SNABBT upp efter programmet då man börjar äta mer och träna betydligt mindre (eller inte alls då man inte orkar och är less) och kroppen är stressad av 6 månaders hård träning och mycket strikt kost. Jag säger inte att de går upp allt de har tappat men en hel del då det är så ämnesomsättningen fungerar. Och inte bara det, för att nya vanor ska sätta sig så måste du ta dig tid för reflektion och utvärdering, det hinner man inte med då är det återigen, en tävling. För en del blir det en återigen bantningsmetod”, skriver hon.

Den nuvarande tränaren Mikael Hollsten höll efteråt med sin tidigare tränarkollega.

– Vi uppmuntrar självklart inte till tio timmar träning per dag. Men vi jobbar med chock-tv. Vi vill få sjuka före- och efterbilder. För vi vill visa deltagarna vad de är kapabla till. Men vi tar vårt ansvar, vi pratar med de här människorna, berättade Mikael Hollsten för Hänt.

Annons

Samtidigt tycker han att tittarna själva måste ta ett ansvar.

Man kan inte uppfostra alla som tittar, någonstans måste människan tänka själv. Men man kan fråga mig eller produktionen om det är något man undrar över. Jag skulle inte stå bakom det här om jag tyckte att det var hemska saker som vi gjorde.

Anna Books pengabråk

Det stormade kring Anna Book både under och efter inspelningen av Biggest loser VIP.
Det stormade kring Anna Book både under och efter inspelningen av Biggest loser VIP.

Anna Book blev den första kändisen att segra i Biggest loser VIP. Inspelningen var kantad av bråk och flera gånger hamnade hon i luven med bland andra Camilla Henemark.

Oenigheterna förföljde även Anna Book efter att kamerorna stängts av. Efter sin medverkan krävde hennes pr-agent Alexander Erwik artisten på 74 000 kronor. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Anna Book ha fått 372 000 kronor för sin medverkan i Biggest loser VIP, men enligt pr-agenten ska hans del av kakan ha uteblivit.

Annons

– Jag tycker det är otroligt skenheligt faktiskt. Det handlar om 74 400 plus moms. Det är mitt procentuella arvode på hennes Biggest loser-arvode.

Anna Book förnekade att de två ska ha haft ett samarbete vid den tidpunkten.

– Han var inte inte min agent då. Vi hade inget avtal med varandra. Vi hade bara avtal mellan augusti och december 2016, sa hon till Aftonbladet.

Biggest loser-deltagarnas kritik: “Ett svältprogram”

Pischa och Mikael är tränare i Biggest loser.

2015 riktade flera deltagare kritik mot produktionen efter inspelningen. Framför allt hävdade de att hjälpen med kosten var bristfällig. Yaikob Gebre vittnade om att en näringsfysiolog besökt deltagarna under 90 minuter och föreläst om vikten av att äta rätt, men därefter ska hjälpen ha tagit tvärt slut.

Annons

– Man tränade så mycket att man glömde bort det där med maten. Man hade ingen aning om vad man skulle göra, det blev mest kvarg, kvarg och paprika. Det var inte så hälsosamt, säger Yaikob Gebre.

Dessutom hävdade flera deltagare att tränaren Mikael Hollsten förespråkat att de skulle tillämpa periodisk fasta, vilket innebar att de inte skulle äta alls under dagtid.

Yaikob var så oroad att över vilken mat som var tillåten att han nästan sluta äta helt. Något som resulterade i en så allvarlig förstoppning att han tvingades uppsöka akut vård.

– Det är ett svältprogram, sa han då till Aftonbladet.

Mikael Hollsten menade att deltagarna uppmuntras till att äta minst tre mål mat om dagen. Han hade inte noterat att deltagarna var oroade över kosten.

–  Jag fick aldrig den känslan. Men jag kan förstå att det är förvirrat i början, de vill så gärna gå ner i vikt och få vara kvar när de har fått den här möjligheten som programmet innebär.

Tränaren anklagades för att ha gett deltagarna droger

Bob Harper anklagas för att ha erbjudit deltagarna otillåtna viktminskningspiller.
Bob Harper anklagas för att ha erbjudit deltagarna otillåtna viktminskningspiller.

Den största skandalen runt Biggest loser står den amerikanska versionen för. Under sommaren 2017 anklagade nämligen deltagaren Joelle Gwynn tränaren Bob Harper och hans assistent för att ha gett deltagarna illegala viktminskningspiller under inspelningen 2008.

Annons

När Joelle Gwynn sökte stöd hos produktionens läkare uteblev supporten.

– Läkaren gav mig bara en dålig ursäkt om varför de använder hjälpmedel och att det var vårt beslut som deltagare om ville ta dem eller inte, säger Joelle Gwynn i en intervju med The New York post.

Bob Harper bemötte anklagelserna i en intervju med Page Six, men han varken förnekade eller dementerade.

– När de tidigare deltagaren gick ut kändes det som att de var superarga och bara letade efter en ursäkt för att säga det de sa. Det kändes som att de var upprörda och arga och behövde lägga skulden på någon för hur deras liv ser ut idag, säger Bob Harper.

FOTO: TV4, TT

Annons