LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Skandalerna kring julvärden – tittarnas ilska mot SVT efter valet

14 nov, 2023 
Elin Slättberg
AvPetra Lindell
Skandalerna kring julvärden genom åren
Att vara julvärd i SVT är ett prestigefyllt uppdrag för en programledare – men det är långt i från riskfritt.
Felsägningar, eld i studion och att visa för mycket hud är bara några av sakerna som kan uppstå.
Här är några av tillfällena när det stormat som värst kring julvärdarna – och när tittarna inte varit nådiga med kritiken.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Lars Lerin om rädslan inför att vara julvärdBrand logo
Lars Lerin om rädslan inför att vara julvärd

Sedan 1959 har SVT haft den anrika traditionen att ha en julvärd som gör hela Sverige sällskap under julafton och klockan tre tänds det välkända ljuset.

Bengt Feldreich var först ut av alla och har även gått till historien då han är rösten till Benjamin Syrsa i Kalle Anka och hans vänner önskar god jul.

Trots att uppdraget att vara julvärd är ett utav de mest prestigefulla man kan ta sig an, är det också ett av de mest psykiskt tuffaste jobben man kan tänka sig.

Kritiken mot den folkkära profil som fått uppdraget är nämligen oftast massiv och det är lätt att det blir fel.

Här är skandalerna vi minns lite extra – och när det stormat som värst.

Arne Weise 1964, 1966, 1972 - 1974, 1976 - 1977, 1980 - 1987, 1991 - 2002:

Arne Weise.

Arne Weise är en riktig ikon när det kommer till att vara julvärd och under hela fem decennier tände han det omtalade ljuset i SVT-studion.

Annons

Men även för mannen som blivit synonym med svensk jul har det gått snett.

För när han ett år skulle presentera Kalle Anka och hans vänner rörde det ihop sig för Arne Weise. Piff och Puff råkade istället bli Piff och Paff.

– Här har vi Kalle Anka, Piff och Paff, Robin Hood och alla de andra, sa den rutinerade julvärden i direktsändning.

När Arne blev intervjuad om händelsen sa han själv om misstaget:

– Jag blev så paff! berättade Arne, som hade humor.

Ett annat år tvingades den dedikerade julvärden kämpa mot sjukdom inför miljonpublik.

– Den julen jag hade 40 graders feber. Det var förfärligt att genomlida detta eftersom det kändes som att det aldrig tog slut. Då var klockan jättemycket när jag väl gick hem och då var jag ganska mosig. Jag har förträngt exakt när det var, har han berättat för Aftonbladet.

Ingvar Oldsberg 2006:

Ingvar Oldsberg.

När Ingvar Oldsberg var julvärd 2006 hyllades han stort.

Programledaren ville sätta sin egen prägel på programmet och anordnade en lek för tv-tittarna som skulle mejla in till SVT och gissa vilket av Oldsbergs rim som hörde till vilken kändis. En lek som lät bra i praktiken – men som tyvärr orsakade teknikstrul.

Annons

Efter att 10 000 mejl med gissningar hade kommit in blev belastningen för hård – och hela systemet kraschade.

– Efter 10 000 mejl så tog det stopp, berättade han för Nöjesbladet efter sändningen.

Lasse Kronér 2008:

Lasse Kronér.

Under sitt år som SVT:s julvärd råkade Lasse Kronér orsaka ett smärre ofrivilligt pyromandåd.

– Just i ögonblicket då jag skulle tända ljuset kände jag "shit, hur gör man det?". Det är ett sådant extra adrenalinögonblick. Hur mycket tv man än har gjort rasslar det till i hjärtgruppen vid ett sådant tillfälle. Jag tänkte att jag skulle bryta en tändsticka så att jag hittar den lätt. När jag skulle tända stickan skulle den gå sönder, vilket var hela min tanke. Jag gillar när saker och ting går fel för det blir en avslappnad attityd i det. Den jävla tändstickan gick av och vad jag inte hade räknat med att den skulle brinna och ramla ner i bomullen som låg vid mina fötter. Samtidigt började det brinna vid mina fötterna, har han berättat för Aftonbladet.

Annons

Han berättar också att om man tittar riktigt noga på sändningen så kan man se att han stampar med sina fötter för att släcka den lilla elden som uppstod.

Lisbeth Åkerman 2009:

Lisbeth Åkerman.

Trots sina darrande händer under ljuständningen så gjorde nyhetsankaret Lisbeth Åkerman ett strålande som som julvärd. Men när SVT skulle avslöja att det var hon som skulle vara året julvärd gick det däremot inte riktigt som planerat.

Kvällen innan hon skulle presenteras blev hon magsjuk och kunde därför knappt stå upp under presskonferensen. Men det var bara för Lisbeth Åkerman att hoppa in i sminket och le inför kamerorna.

Kalle Moraeus 2011:

Kalle Moraeus.

När Kalle Moraeus var julvärd 2011 gjordes plötsligt ett oväntat avslöjande i direktsändning. Han hade bjudit in operasångerskan Malena Ernman för sång och prat. Men när hon skulle ge Kalle Moraeus en kram efteråt passade hon på att kommentera hans längd – som dagen till ära var längre än vanligt.

Annons

Han tog då ett steg tillbaka och blev genast kortare. Det visade sig nämligen att han stod på en liten hylla för att se längre ut.

– Ja, jag står ju på en sådan här liten hylla. Så det var ju skönt att du avslöjade det för hela svenska folket, sa han i sändningen.

Gina Dirawi 2015:

Gina Dirawi.

Gina Dirawi fick det ärofyllda uppdraget 2015 och passade då på att hylla sin pappa.

Hon berättade för SVT-tittarna om en speciell ljusslinga som henne pappa alltid brukade tända runt jul och hade även själv satt upp en liknande slinga i studion. Men då mitt i direktsändning gick den plötsligt sönder och allting släcktes i studion.

Men det var inte det värsta.

Det stormade nämligen rejält kring SVT:s val av Gina Dirawi som julvärd och beslutet väckte starka reaktioner hos tittarna. Tv-profilen har berättat att hon tvingades att ta emot tusentals hatbrev på grund av sin religion. Gina Dirawi är ju muslim och det sågs inte med blida ögon av vissa tv-tittare. I SVT-dokumentären Vad hände Gina Dirawi? har Gina senare berättat att det tog så hårt på henne att hon numera avstår julfirandet.

– Jag har inte firat jul sen dess, säger Dirawi i dokumentären.

Sanna Nielsen 2016:

Sanna Nielsen.

Att hålla koll på siffror och årtal är inte alltid det lättaste. Det fick Sanna Nielsen erfara när hon var julvärd 2016.

Annons

Under ett inslag påstod hon att Arne Weise varit julvärd i 36 år, något som inte stämmer då tv-legendaren haft det ärofyllda uppdraget i 27 år totalt.

Hon råkade också av bara farten säga att Bengt Feldreich varit julvärd i 22 år. Ett påstående som inte heller var korrekt.

Senare i direktsändningen fick Sanna Nielsen rätta sig själv inför miljoner tittare.

Men faktum är att hon fick kritik av tv-tittarna redan innan hon ens hunnit vara julvärd. På presskonferensen inför julvärdskapet dök hon upp i en axellös ylletröja och rött läppstift.

”Det är väl självklart att man kan få tycka att något inte är snyggt men varför måste man säga det? Jag vet att många tänker att det får jag väl tåla. Alla kan väl inte tycka om dig eller vad du har på dig. Du måste väl tåla kritik? De horribla kommentarer jag fick igår om min tröja och ett läppstift kändes inte som kritik utan som mobbing och det är ett ämne som jag brinner mycket för”. skrev Sanna som svar på kritiken på Facebook.

Erik Haag och Lotta Lundgren 2017:

Erik Haag och Lotta Lundgren.

När paret Erik Haag och Lotta Lundgren skulle axla rollen som julvärdar 2017 fick de sina fiskar varma.

Annons

SVT-tittarna blev helt rasande när det kom fram att duon frångick en lång och folkkär tradition hos svenska folket. Nämligen den att sända live från SVT-studion och hålla de ensamma och sjuka sällskap under julafton – det var nämligen förinspelat.

– Vi kunde inte berätta om julbordet på det sättet vi ville göra det i direktsändning. Det var inte en så stor sak för mig, jag var mest koncentrerad på att göra ett trevligt program, ursäktade sig Erik Haag till Aftonbladet.

Men ingen förklaring var god nog och en som inte alls var nöjd över beslutet var självaste Arne Weise.

– Fy fan! Det är så jävla viktigt att man sitter där, så som jag gjorde i trettio års tid. Man kan inte sitta hemma och njuta av sig själv. Jag blir upprörd när jag hör det här. Det är åt helvete, förklarade Arne Weise då och övervägde till och med att bryta sin vana att ringa och lyckönska innan sändning.

Tareq Taylor 2021:

Tareq Taylor.

Tareq Taylor tog sig an rollen som julvärd med bravur 2021 men även han hade problem när det kom till årtal, precis som Sanna Nielsen.

Annons

Det uppmärksammades på sociala medier när folk började kritisera att han måste minnas fel gällande en detalj i sin barndom. Han berättade nämligen om sina jular som barn och nämnde att de kollade på barnprogrammet Bolibompa.

På Twitter konstaterade uppmärksammade tittare fadäsen:

”Tareq Taylor sitter som julvärd och säger att han såg "Bolibompa" som barn. Tareq är född 1969 och programmet "Bolibompa" kom 1987 eller 1999 beroende på hur man räknar. Det går inte riktigt ihop...”

JULVÄRDARNA GENOM TIDERNA:

 • Julvärd 1964 – 1963 och 1965: Bengt Feldreich
 • Julvärd 1964 och 1966: Arne Weise
 • Julvärd 1967: Lennart Hyland
 • Julvärd 1968: Beppe Wolgers
 • Julvärd 1969: Anita Lindman och Lasse Holmqvist
 • Julvärd 1970 – 1971: Bengt Feldreich
 • Julvärd 1972 – 1974: Arne Weise
 • Julvärd 1975: Lars Orup
 • Julvärd 1976 – 1977: Arne Weise
 • Julvärd 1978 – 1979: Jeanette von Heidenstam
 • Julvärd 1980 – 1987: Arne Weise
 • Julvärd 1988: Björne (Jörgen Lantz) och Per Öhnell
 • Julvärd 1989 – 1990: Björne (Jörgen Lantz) och Johan Sandström
 • Julvärd 1991 – 2002: Arne Weise
 • Julvärd 2003: Lotta Bromé
 • Julvärd 2004: Ernst Kirchsteiger
 • Julvärd 2005: Blossom Tainton Lindquist
 • Julvärd 2006: Ingvar Oldsberg
 • Julvärd 2007: Anne Lundberg
 • Julvärd 2008: Lasse Kronér
 • Julvärd 2009: Lisbeth Åkerman
 • Julvärd 2010: André Pops
 • Julvärd 2011: Kalle Moraeus
 • Julvärd 2012: Sarah Dawn Finer
 • Julvärd 2013: Petra Mede
 • Julvärd 2014: Henrik Dorsin
 • Julvärd 2015: Gina Dirawi
 • Julvärd 2016: Sanna Nielsen
 • Julvärd 2017: Erik Haag och Lotta Lundgren
 • Julvärd 2018: Kattis Ahlström
 • Julvärd 2019: Marianne Mörck
 • Julvärd 2020: Lars Lerin
 • Julvärd 2021: Tareq Taylor
 • Julvärd 2022: Babben Larsson

FOTO: Carl-Johan Söder/TT/Sanna Sjöswärd/Aftonbladet/Bertil Ericson/Jimmy Wixtröm/Janne Danielsson JAD/Jonas Ekströmer

Annons