TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Skandalerna i TV4:s Nyhetsmorgon

27 nov, 2020 
Linnea Lundgren
Nyhetsmorgon har blivit ett självklart inslag i många svenskars morgonrutin. Hänt listar de värsta bråken, skandalerna och relationerna bakom programmet.
✔︎ Lämnade studion – gillade inte gästen.
✔︎ Tittarstorm – tvingades avbryta intervjun.
✔︎ Trissbråket.
Annons
Skandalerna i Nyhetsmorgon

Tvingades avbryta intervjun

Det var 2009 som Andreas Kleerup greps på Grammisgalan för narkotika innehav. Trots att han där och då förnekade brott var det kanske inte så konstigt att tittarna reagerade då han två år senare dök upp i Nyhetsmorgon och betedde sig märkligt.

Artisten var till en början sen och var sedan så pass förvirrad att han hade svårt att svara på programledarnas frågor. Snart stod det klart att intervjun inte skulle gå att genomföra och TV4 valde att avbryta.

– Vi kände ganska fort att han inte var i form, sa Mia Lindqvist, chef för Nyhetsmorgon då.

Senare skulle det dock visa sig att det var en inflammation i bukspottskörteln som låg bakom Andreas tillstånd och inget annat.

– Jag hade bukspottsinflammation. Eftersom jag inte festar tänkte jag att jag kunde göra den här intervjun, utan att föreställa mig att det skulle se så illa ut. Direkt efter intervjun fick jag åka till sjukhuset, sa Andreas Kleerup efter händelsen.

Skandalerna i Nyhetsmorgon

Kända profilens rasistuttalande i direktsändning

Sportpanelen i Nyhetsmorgon var i full gång med att diskutera dåliga ursäkter i dopningsammanhang när övriga programledare plötsligt tystnade efter ett uttalande av Arne Hegerfors.

Annons

Han var i full gång med att förklara hur den olympiske mästaren på 400 meter, LaShawn Merritt, skyllt på en penisförstoring efter att ha testat positivt under ett dopningstest då Arne använde sig av n-ordet.

- Han erkände ju direkt och sa ”jag tog det här för att jag är neger och har väldigt liten”, sa Arne Hegerfors i direktsändning.

Programledaren Anders Kraft hämtade sig dock snabbt från chocken och försökte rädda upp situationen:

– Jag tror inte vi säger det ordet längre.

– Nej, nej, mörkhyad, sa Arne Hegerfors snabbt då.

Skandalerna i Nyhetsmorgon

Lämnade studion i direktsändning

Tanken var att Adam Tensta skulle prata om sitt nya album då han 2015 gästade morgonsoffan i Nyhetsmorgon. Men till programledarnas förvåning tog samtalet snabbt en annan vändning. Samma morgon hade nämligen Adam en krönika i Aftonbladet där han kritiserade TV4 för en bokning av en Youtube-profil som tidigare uttalat sig rasistiskt på sina kanaler.

Annons

Krönikan ”Jag skäms när TV4 normaliserar rasism” fick stort genomslag och inte mindre blev det när Adam helt plötsligt reser sig för att lämna morgonstudion mitt i intervjun. Detta trots att programledarna Maria Forsblom och Anders Pihlblad försöker svara Adam på hans anklagelser.

– Jag håller inte er ansvariga på något sätt. Jag vänder mig som sagt mot TV4-gruppen och de ansvariga för den här kanalen. De måste ställas till svars för vad de har gjort. Det finns väldigt många personer här i Sverige som har blivit marginaliserade av det här beteendet och den här händelsen. Då tycker jag att TV4 borde ta sitt ansvar och gå ut i sociala medier eftersom ni når ut till så många och berättar hur det har fått gå till så här. Det är skämmigt att det har hänt, sa Adam Tensta innan han lämnade studion.

Skandalerna i Nyhetsmorgon

Trissbråket

Att se lyckliga utvalda skrapa fram miljoner på trisslotter har fått många svenskar att sitta på spänn vid frukostbordet. Men för ett år sedan var det populära inslaget hotat. Anledningen var att branschföreningen för Onlinespel (BOS) anmälde TV4 till Granskningsnämnden. Detta för att de ansåg att trisskrapet skulle ses som smygreklam för Svenska spels lotteri.

Annons

Trots att TV4 friades i Granskningsnämnden valde BOS att fortsätta driva fallet och anmälde kanalen till konsumentombudsmannen. Och mycket riktigt ansåg denne att TV4 gör reklam utan att tydligt märka ut den för sin publik.

För den som tycker att trisskrapet är en betydande del av morgonrutinen är hoppet dock inte över. TV4 har nu överklagat konsumentombudsmannens beslut och kommer att fortsätta sända inslaget till dess att ett nytt beslut kommer.

– Det här rör sig om ett etablerat och uppskattat inslag som funnits sedan begynnelsen av TV4 och har en naturlig plats i svensk tv. Granskningsnämnden har dessutom nyligen, återigen, friat inslaget, sa Charlie Forsberg, tidigare kommunikationschef på TV4 Media sagt om tvistemålet.

Skandalerna i Nyhetsmorgon

Ilskan mot Soldoktorn

Mikael ”Soldoktorn” Sandström har inte fått sitt smeknamn för intet. När helst den populära läkaren dyker upp i morgonsoffan pryds han av en djup bränna. Men trots att många tycker att Mikael klär i sin ikoniska solbränna har han ofta fått kritik.

Annons

Tittare menar att det inte är hälsosamt att sola och att läkaren med sin konstanta bränna ger signaler om att det skulle vara ofarligt att ligga i solen. Man menar alltså att Mikael inte varit tillräckligt tydlig med den koppling som finns mellan många timmar i solen och hudcancer.

Detta är dock ett uttalande som doktor Mikael själv tillbakavisar.

– Det är viktigt att förstå vilken hudtyp man har och att inte bränna sig. Jag upplever att jag är mer brun än bränd, har Mikael Sandström tidigare svarat på kritiken.

Skandalerna i Nyhetsmorgon

Elden bröt loss i studion

Det var Ostbågensdag, något som skulle firas även i Nyhetsmorgon. Dagen i ära skulle Jenny Strömstedt visa programledarkollegan Steffo Törnquist hur man gjorde ostbågarna sega på bara tre minuter genom att steka dem. Men något gick snett och efter att Jenny försökt vända på ostbågarna i stekpannan föll några av dem ut och satte snabbt eld på studion.

Annons

– Åh, nej, fan, sa Jenny Strömstedt i programmet samtidigt som hon i panik försökte släcka elden med hjälp av en stekspade.

Någon hjälp av sin kollega fick hon dock inte. Steffo tyckte olyckan var så rolig att han inte kom sig för att göra något annat än att stå och skratta vid sidan om Jenny.

Den dramatiska händelsen fick dock ett snabbt slut då Jenny lyckades släcka elden och programledarduon kunde tillsammans skratta åt Jennys snedsteg.

– Jag ber om ursäkt, det där var inte planerat. Det här är ju farligt, sa Jenny Strömstedt då lugnet återigen lagt sig över morgonstudion.

Skandalerna i Nyhetsmorgon

Kärleksdramat bakom kulisserna

Sedan 2012 är Tilde de Paula Eby gift med Hoffmaestro-musikern Thomas de Paula Eby. Tillsammans har de sonen Ilyah som idag har hunnit fylla åtta år. Men Tilde har även tre barn från tidigare relationer.

Annons

De två äldsta, Elian och Zion, har hon tillsammans med TV4-kollegan Daniel Möllberg. Det var under en inspelning av tv-programmet När & fjärran som kollegorna föll handlöst för varandra. Men trots att kärleken inte höll hela vägen har Tilde ofta pratat om sin fina relation till barnens pappa.

Och tur är väl det. Tilde och Daniel jobbar nämligen tillsammans än idag. Bland annat var Daniel Möllberg redaktör för Tildes sista sändning av Nyhetsmorgon innan hon gick över som programledare för Efter fem.

– Idag är jag och barnapappan bästa vänner. Vi jobbar ihop, vi firar högtider ihop och vi bekymrar och för våra barn ihop med våra nya respektive, har Tilde sagt om relationen med sin exmake.

Jenny Strömstedt och Niklas StrömstedtBrand logo
Jenny Strömstedt och Niklas Strömstedt
Annons