LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Skådespelaren Mona Malm är död – blev 85 år gammal

14 jan, 2021 
Mona Malm
Skådespelaren Mona Malm, tidigare Ericsson, har dött.
Hon blev 85 gammal och avled på Södersjukhuset i Stockholm, uppger familjen.
Mona är bland annat känd ifrån Solsidan.
Annons
Mona Malms karriär i bilderBrand logo
Mona Malms karriär i bilder

Den folkkära skådespelaren Mona Malm har avlidit, det uppger nu hennes son för TT. Mona blev 85 år gammal och dog på Södersjukhuset i Stockholm. Mona Malm har en lång karriär bakom sig med roller i stora produktioner som Solsidan, Den tatuerade änkan och Fanny och Alexander. År 2010 fick hon en Hedersguldbagge.

Hoppade av Solsidan – efter 70 år som skådespelare

Mona Malm var bara sju år när hon började på balettskola. Redan som ung fick hon sina första skådespelarroller.

I de tre första säsongerna av den populära tv-serien Solsidan gjorde Mona Malm rollen som huvudkaraktären Alex mamma Margareta. När det däremot var dags för en fjärde säsong kände Mona att det var stopp. Hon la då skådespeleriet bakom sig. Anledningen var endast att hon kände att det räckte, det fanns ingen konflikt bakom beslutet.

– Jag mår bra och är pigg i knoppen, men jag har lite problem med ett knä och har ingen lust att linka omkring om jag ska jobba. Så det fick räcka, kände jag, sa Mona till Hallands nyheter i samband med att hon hoppade av serien.

Annons

Sörjs av tidigare kollegorna: ”Hon var en väldigt fin person”

Mona var sedan 1950 gift med maken Lars Wahlman som hon fick två barn tillsammans med, en son och en dotter. Mona Malm sörjs nu av familj, vänner och kollegor.

– Jag visste att hon har varit sjuk, men det var väldigt tråkigt att höra, väldigt väldigt tråkigt. Hon fanns på Dramaten när jag kom dit och vi spelade ihop några gånger, men hon slutade ganska tidigt på teatern. Hon var en väldigt fin person och en mycket fin skådespelerska. Jag minns henne som en väldigt god kamrat, det kommer jag ihåg att jag tyckte redan från början. Hon hade det där riktigt bra kuraget. Hon var en väldigt ljus och fin person, som ställde upp på människor. Det är något fint som har gått ur tiden, säger Marie Göranzon, 78, till Aftonbladet.

Sonen Jan Wahlman om mammans död

I en intervju med Expressen berättar nu Monas son Jan Wahlman vad som hände.

– Hon hade brutit benet och då las hon in på sjukhus. Det var inget allvarligt, inget dramatiskt, utan hon var väldigt pigg och glad och ringde mig någon timme innan, säger Jan Wahlman till tidningen.

Det var tillslut ett hjärtstopp som tog Monas liv.

– Hon ringde på sköterska för att hon förmodligen kände sig lite konstig. Då tog hon blodtrycket, och då sjönk blodtrycket och så stannade hjärtat, säger han.

Annons