Skådespelaren Gösta Ekman är död – blev 77 år gammal

Gösta Ekman är död, uppger Dramaten. Den kände skådespelaren dog under natten till i dag. Han blev 77 år gammal.

Kungliga dramatiska teatern meddelar i ett pressmeddelande att den folkkäre skådespelarens dog under natten till lördag efter en tids sjukdom.

– Gösta Ekman har haft en väldig betydelse inom svensk teater, film och kultur och beskedet om hans bortgång är tungt att ta emot. Nu sörjer vi honom, och känner samtidigt glädje över att han under en följd av år kom att stå Dramaten nära – både som regissör och som vän, med nyfikenhet och öppet sinne för teaterns hantverk och för scenens och skådespelandets innersta hemlighetsfulla liv, säger teaterchef Eirik Stubø i pressmeddelandet.

Till Expressen svarar Christina Bjerkander som är pr-chef på Dramaten:

– Gösta har varit sjuk en längre tid så det är inget dramatiskt. Vi kommenterar inte våra medarbetares hälsa men han somnade in i natt efter en tids sjukdom.

Gösta blev känd för den stora allmänheten genom Hasseåtages revyer, bland annat från “Gula hund” 1964. Därefter spelade han i en lång rad filmer och tv-produktioner. För många är han känd för sin roll som Charles-Ingvar ”Sickan” Jönsson i filmerna om Jönssonligan. De senaste åren var han verksam som skådespelare och regissör vid Dramaten och som professor vid Teaterhögskolan.

Enligt Christina Bjerkander ska Gösta ha somnat in hemmet med familjen omkring sig. Gösta blev 77 år gammal.

Foto: Ibl