siw malmkvist

Siw Malmkvist talar ut om dottern Toves cancer: ”Varit ängslig”

Siw Malmkvist.

2015 fick Siw Malmkvist beskedet att dottern Tove drabbats av en tumör.
I en intervju med Cancerfonden talar Siw och Tove om det tuffa cancerbeskedet och livet idag.
Siw Malmkvist – från arbetarfamilj till schlagerdrottning
1:01

Efter reklamen: Siw Malmkvist – från arbetarfamilj till schlagerdrottning

(1:01)

Slå på ljud

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det var 1993 som den folkkära artisten Siw Malmkvist var ute på turné och fick ta emot ett tragiskt besked. Hennes son Henrik låg på sjukhus för han drabbats av en hjärntumör.

– Jag fick panik och ville hem samma dag, men det gick inget flyg. Det var hemska dygn. Tack och lov visade det sig, efter operationen, att tumören var godartad, säger Siw i en intervju med Cancerfonden.

Några år senare, 2015, fick Siw motta ett till besked – hennes dotter Tove hade drabbats av en tumör som var malign.

– Jag hade känt en knöl inne i slidan, bak mot ändtarmen, berättar Tove i samma intervju.

Siws dotter Tove om cancerbeskedet – drabbades av stomi

Tove berättar att gynekologen inte hittade något suspekt, men kände precis som Tove själva knölen. Det skrevs sedan en remiss till kirurgerna, som inom ett par dagar tog en biopsi.

– Två veckor senare ringde läkaren och sa att det var en tumör, analcancer, men att den var botbar. Det sista tillägget är det viktigaste någon sagt till mig och det bar jag med mig under hela den period som skulle komma. Trots en del motgångar blev jag inte rädd, jag kände ingen dödsångest.

Sedan väntade en tid med cellgifter och strålning för Tove. Läkarna sa även att det fanns en risk med en operation – då hon i så fall skulle få leva med stomi.

– När jag fick veta att en operation skulle bli nödvändig kom det nästan som en… kanske inte befrielse – men jag var väldigt motiverad. Det gjorde ont att gå på toaletten på slutet och jag insåg hur skadad tarmen kunde bli av fortsatt strålning, med kroniska diarréer som följd, säger Tove.

Efter operationen kunde Tove smått ta sig tillbaka till sitt gamla liv. Hon överraskade också sin omgivning med sin positiva syn på livet med stomi. Idag arbetar Tove på en vårdcentral i Visby på Gotland och arbetar just med inkontinens och tarmbesvär.

Siw Malmkvist om dotterns cancerbesked – fick henne att reflektera

Mamma Siw berättar att dotterns cancer fick henne att reflektera över sitt egna liv. Även att hon är väldigt stolt över Tove som har vågat prata så öppet om sitt cancerbesked och att leva med stomi.

– Innerst inne har hon säkert varit ängslig, men hon har varit så balanserad hela tiden. Tove är verklighetsanknuten på något sätt. Hon är en kanonbra tjej som sköter det här så fint, säger Siw Malmkvist.

FOTO: Alex Ljungdahl/Expressen/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN