TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Edvin Törnblom

Sigrid Bernson om kärleken och sitt nya liv: ”Grät i en vecka”

10 jun, 2019 
AvStina Dahlgren
Sigrid Bernson stor intervju om framtiden och sina drömamr
Artisten och Let's dance-profilen Sigrid Bernson i exklusiv intervju:
✔︎ Dejtingkravet och familjedrömmen.
✔︎ Tårarna efter bakslaget: ”Grät i en vecka”.
✔︎ Sanningen om nya skivan: ”Den låten är jag lite nervös för att släppa”.
✔︎ Avslöjar skönhetsingreppen.
Annons

2011 blev hon ett känt ansikte för svenska folket när hon för allra första gången blev en av dansarna i Let’s dance. Idag är Sigrid Bernson, 30, en av tittarnas favoriter, och med sitt ständiga leende och glada humör charmar hon allt som oftast både juryn och publiken. Hon har numera fått skivkontrakt, tävlat i Melodifestivalen, vunnit Farmen VIP och snart släpper hon en helt egen EP. Vägen till succé har dock inte alltid varit spikrak och för Hänt berättar hon om resan dit.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Sigrid Bernson är född och uppvuxen i Göteborg. Hon har en syster vid namn Elin som är två år äldre.

– Jag är yngst, lillasyster. Det märks inte va? säger Sigrid och skrattar.

Hon är uppvuxen i en akademikerfamilj. Mamma Jenny har doktorerat inom specialisttandvården, pappa Christer är civilingenjör och systern Elin har även hon doktorerat och forskar inom cancer.

– Vi var väldigt olika jag och min syster. Hon hade väldigt lätt för sig i skolan och hoppade över en årskurs för att hon var så bra. Hon var alltid bäst i klassen. Jag kom hem och var jätteglad om jag inte var sämst, säger Sigrid.

Annons

När hon var 15 år gammal började hon tävlingsdansa i pardans, men att hon skulle kunna försörja sig på det trodde hon inte. Det var en dröm hon hade, men samtidigt ville hon vara realistisk.

– Efter gymnasiet tävlingsdansade jag och hade alla extrajobb man kan ha. Men det var skitnyttigt för mig för jag kände att jag kanske skulle ha en utbildning ändå. Jag jobbade på lager, jag jobbade som receptionist, på café, fritidslärare, vikarie, i butik. Det var jättekul men jag kände att det inte var någonting för mig, berättar Sigrid.

Sigrid Bernson och Robin Bengtsson i Let's dance
Sigrid har tävlingsdansat sedan hon var 15 år gammal.

Så fick hon jobbet i Let’s dance

Istället började hon studera på Borås textilhögskola och hann gå där i två år innan en man vid namn Tony Irving ringde upp henne. Han var en av jurymedlemmarna i TV4:s program Let’s dance och ville att hon skulle komma och göra audition som en av dansarna. Hon klarade sig igenom testerna och 2011 gjorde hon entré med artisten Andreas Weise som sin danspartner.

Annons

– Jag var skitnervös, visste inte om jag skulle klara det. Jag var bara 21, då var man inte kaxig.

Det året kom de på en åttonde plats.

– Jag grät i en vecka första gången jag åkte ut. Jag trodde att jag aldrig mer skulle få sätta min fot där, säger Sigrid.

”Jag har mycket mer djup än vad folk tror”

Vid det här laget vet vi att så blev inte fallet. Istället kom hon tillbaka året efter och vann allting tillsammans med fotbollsspelaren Anton Hysén. I år gjorde hon sin sjunde säsong och har hunnit bli en del av Let’s dance-familjen. Det är där hon har sin trygghet, och det är där hon hittar stöd när hon behöver det som mest. När hon nyligen gick igenom en tuff period var det just Let’s dance som gav henne glädjen tillbaka.

Den skrattande och spralliga Sigrid som syns i rutan tycker hon dock inte alltid ger rätt bild av henne. Hon beskriver sig själv som glad i grund och botten, men säger samtidigt att hon har andra sidor som inte alltid syns i tv.

Annons

– Helt ärligt tror inte jag att folk har en helt rätt bild av mig, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att man blir färgad av de tv-program man gör. I Let’s dance är ju jag danstränare, det är klart att jag är peppig och positiv och glad, för det är mitt jobb att vara det. Men jag är ju en sådan otrolig tänkare i allt jag gör, och det tror jag inte att man tror om mig. Jag har mycket mer djup än vad folk tror.

Sigrid Bernsons kärleksgåva till Samir – efter Farmen VIP-vinstenBrand logo
Sigrid Bernsons kärleksgåva till Samir – efter Farmen VIP-vinsten

Hemliga hjälpen från Benjamin Ingrosso

Hon berättar att hon väldigt lätt blir påverkad av hur de runt omkring henne mår, och att hon lätt fastnar i sina egna tankar. Ända sedan hon var liten har hon varit extremt rädd för att dö.

– Jag tror det var att min farfar gick bort när jag var sju och då började jag fundera på vad som händer och när jag skulle få träffa honom igen. Det är något som följer med mig, jag kan verkligen få riktig dödsångest. Samtidigt så tror jag att det också gör att man blir tacksam, jag kan känna att ”shit vad gnäller jag för? Jag är trött nu, men jag lever”.

Artisten Sigrid Bernson är aktuell med EP i juni 2019
Sigrid Bernson är aktuell med sin första ep. Foto: Anna-Lena Ahlström
Sigrid Bernson. Foto: Anna-Lena Ahlström
Det var Benjamin Ingrosso som hjälpte Sigrid in i musikbranschen. Foto: Anna-Lena Ahlström

Något annat som följt henne genom livet är musiken. Hon fick sin första gitarr som 13-åring och började redan då spela och skriva egna låtar. När hon 2014 fick Benjamin Ingrosso som danspartner i Let’s dance upptäckte de snabbt att de hade mer gemensamt än bara dansen.

Annons

– När vi inte dansade så satt vi bara och lyssnade på låtar och sjöng och skrev tillsammans, berättar Sigrid.

Via honom kom hon i kontakt med musikproducenterna Tony Nilsson och Mirja Breitholtz, och de fastnade snabbt för Sigrid. Redan samma år bestämde de sig för att försöka få med henne i Melodifestivalen, men det tog hela fyra försök innan hon äntligen fick ett ja. För Sigrid var det en dröm som gick i uppfyllelse, men när hela cirkusen väl satte igång blev det inte riktigt som hon hade tänkt sig.

– Jag hade släppt en låt på sommaren som ändå hade gått bra, och sju månader senare stod jag i Sveriges största musiktävling och jag var så glad. Men hela den grejen är lite dimmig för mig. Det var så mycket prestation.

Det blev en tid fylld av stress och press, men mycket tror Sigrid berodde på att allt var så nytt. Dels hade hon inte så mycket vana av att stå på scenen och sjunga inför folk, och dels hade hon inte koll på hur allt kring Melodifestivalen fungerade. Trots det är hon inte främmande för att ställa upp en andra gång för att försöka få revansch. Då sjöng hon på engelska, den här gången vill hon ställa upp med en svensk låt. Faktum är att hon helt har gått över till att skriva låtar på svenska numera.

Annons

– Det är ju mitt modersmål vilket innebär att varje ord betyder något så himla speciellt. Man måste verkligen hitta rätt för att beskriva rätt känsla. Jag lyssnar jättemycket på texter och tycker att det är 50 procent av en låt. För mig är det skitviktigt, säger Sigrid.

”Den låten är jag lite nervös för att släppa”

Nyligen släppte hon sin första singel på svenska. Låten Skulle dö för dig handlar om när man hittar någon som man tycker om.

– Den handlar om när man själv bestämmer sig för att nu vill jag inte leta mer, men man har ingen aning om ifall den andra personen känner så. Lite ”ok nu vill jag säga det, jag vågar inte”, men så gör man det ändå.

Sigrid har flera gånger fått frågan om låten handlar om någon speciell, men det gör den inte. När hon skriver låtar utgår hon alltid från sig själv och känslor som hon har haft, men det är få av hennes låtar som är helt baserade på hennes egna liv. I augusti släpper hon en låt som handlar om kärlekssorg, något hon är rädd ska förknippas med det uppbrott hon själv gick igenom i vintras.

Annons

”Jag vet hur det känns att både lämna och bli lämnad”

– Den låten är jag lite nervös för att släppa. Det är ofrånkomligt att folk inte kommer förknippa det med mitt liv, men den skrevs faktiskt under tiden jag hade en relation. Jag ville bara skriva om hur det känns och jag har varit igenom flera uppbrott i mitt liv. Jag vet hur det känns att både lämna och bli lämnad, och jag vet också att där och då när man har blivit det så kan man behöva en låt som handlar om mycket självkärlek och det är just det den låten gör. Jag kanske skriver låtar framöver som är mer personliga, men de låtar som kommer nu är inte riktade mot någon, säger hon bestämt.

Det är nu nästan 10 år sedan hon startade sin karriär. Mycket har hänt med både branschen och med Sigrid själv.

– När jag var yngre kanske jag inte vågade säga till lika mycket utan tänkte att andra visste bäst. Så gjorde man något och kände i magen att det inte var vad man ville göra. Nu för tiden så säger jag till ganska mycket och är väldigt involverad i allt som händer. Jag har heller inga problem att säga ”nej men jag tycker inte som du” och det känns så himla skönt! Jag känner att man växer som person av det, och samtidigt kan jag såklart lägga mig om den andres argument är bättre.

Artisten Sigrid Bernson juni 2019
Dansare, artist och influencer. Sigrid Bernson har många strängar på sin lyra. Foto: Anna-Lena Ahlström

Sigrid beskriver sig själv som perfektionist och lägger sig gärna i både redigering och klippningar. Den senaste tiden med både Let’s dance, nya låtar och musikvideoinspelningar har därför inneburit extremt mycket jobb för henne. Dessutom har hon sina social medier att sköta som även det har blivit ett av alla hennes jobb med tiden. För att hinna med allt har hon numera tagit hjälp av folk som sköter förhandlingarna åt henne när det kommer till exempelvis samarbeten på Instagram.

Annons

– Jag gör ju ut samarbetena, men de gör så att jag håller koll och säger vad jag ska göra och när. Sedan tackar ju jag ja till det jag vill göra och säger nej om jag inte vill göra det. Det är bara skönt att slippa ha koll på allt själv. De förhandlar också åt mig för jag har tröttnat på att hela tiden berätta vad jag själv är värd. Det är lättare att sätta pris på saker, men att säga ”jag är värd 15 000” så får man som svar att man är värd 4000, det är hårt.

”Det blir ännu värre när jag är singel, för jag gillar inte att vara själv”

Trots att hon får hjälp med vissa saker blir det ändå ständigt många bollar i luften för Sigrid. Ofta säger hon att hon ska börja ta det lugnt och ta hand om sig själv mer, men det har visat sig vara svårt att få till i praktiken.

– Jag tror att det blir ännu värre när jag är singel, för jag gillar inte att vara själv. Jag är inte en ensamvarg. Om jag väljer att vara själv så tycker jag att det är jätteskönt, men just att komma hem själv en onsdag klockan 17.00, det händer inte mig för då ser jag till att jag inte gör det. Då bokar jag studiotid eller träffar någon kompis, säger Sigrid.

Annons

En period då det är extra tufft att vara själv är just efter Let’s dance. När hon och danspartnern Robin Bengtsson fick lämna årets säsong fick hon sin första lediga dag på två månader.

– Då kände jag mig bara så himla obehövd. Det är ju helt fel för jag borde egentligen bara ”Ok Sigrid nu ska vi njuta. Vi ska ta en lång promenad och lång dusch”, men istället gick jag runt hemma och mådde skitdåligt.

Just biten av att inte klara av att vara själv säger hon är en skada från Let’s dance då man i flera månader konstant har massor av folk omkring sig.

Sigrid Bernson. Foto: Anna-Lena Ahlström
”Jag tvättar mig med tvål och vatten varje dag och jag tar det schampot jag hittar hemma, eller om jag får spons. Jag har nog ett fördelaktigt utseende, men jag tar fan inte hand om det”, säger Sigrid till Hänt. Foto: Anna-Lena Ahlström

I en bransch där man blir ständigt granskad har Sigrid ändå lyckats hålla sig långt borta från utseendehets och press att passa in i speciella mallar eller ideal. Tvärtom bryr hon sig väldigt lite om hur hon ser ut och går gärna osminkad när hon kan. Dyra skönhetsprodukter och hudvårdsrutiner är ingenting som ingår i hennes vardagliga liv.

Annons

– Jag tvättar mig med tvål och vatten varje dag och jag tar det schampot jag hittar hemma, eller om jag får spons. Jag har nog ett fördelaktigt utseende, men jag tar fan inte hand om det. Jag kommer väl bli asrynkig när jag blir gammal eller nått, säger hon och skrattar.

Däremot så har hon provat på ansiktsbehandlingar.

– Jag har bara provat sånt där serum man skjuter in under hyn, det är ju pyttelitet botox i men det är till mer för att det ska återfukta underifrån. Men vad räknas som skönhetsingrepp? Jag har ju fransar och löshår, men har aldrig gjort läppar eller bröst, säger Sigrid.

Nu väntar en sommar med spelningar och fler tv-program som Lotta på Liseberg, Sommarkrysset och Fångarna på fortet. Att varva ner och ta det lugnt finns det inte mycket tid över till.

– Det är därför jag blir så arg på mig själv för att jag vet att jag borde, och jag säger det hela tiden att jag borde bli bättre på att varva ner. Och helt ärligt så tror jag inte att jag kommer orka så mycket mer om jag inte gör det snart. Jag känner själv att jag kommer inte orka om jag kör på som jag gör nu. Jag skulle behöva någonting, eller någon i mitt liv, som kan bromsa mig och gör så att jag känner att det är mysigt att bara komma hem.

Annons

”Jag kommer bli en väldigt bra mamma”

Förutom någon som kan få henne att varva ner drömmer hon även om att ha ett sommarställe utanför Stockholm med båt och brygga.

– Och absolut drömmer jag om familj, det vill jag verkligen ha och det är helt självklart för mig. Jag har bara valt att inte ha det nu för det hade jag inte hunnit.

Ju äldre hon blir desto mer barnkär blir hon. Förut tycke hon mest att det lät jobbigt att ha barn, men nu kan hon själv längta efter egna.

– Men jag känner mig inte så stressad för det. Jag har alltid haft tanken om att jag kommer bli en väldigt bra mamma, jag ska bara hitta en bra pappa först, säger hon.

Sigrid Bernson. Foto: Anna-Lena Ahlström
Sigrid är stolt över hur långt hon kommit i karriären. Foto: Anna-Lena Ahlström

Och hon står inte utan alternativ. Sedan hon blev singel har inkorgen svämmat över av killar som vill bjuda ut henne, men riktigt så har hon inte tänkt att träffa sin blivande partner.

Annons

– Jag tror inte på sådant. De skriver för att de tror att jag är den personen de följer via sociala medier och jag tror bara inte på att träffa någon så. Jag behöver känna personkemin. Ska man dejta mig vill jag veta vem personen är. Jag vill veta om vi har samma humor till exempel.

Just nu vill hon dock fokusera på musiken och sin karriär ett tag till. För henne är det det här hon har drömt om sedan hon var liten och något som hon har jobbat hårt för. Ibland får hon höra från folk att hon bara har glidit in i branschen på ett bananskal, något hon inte håller med om.

– Det var inte självklart för mig när jag var yngre att jag skulle kunna leva på det här och tjäna pengar på det, få ett skivkontrakt, göra Let’s dance, göra Mello, göra Farmen. Jag är så himla glad att jag vågade det, för det krävs ändå ganska mycket mod. Jag har mött många fina människor på vägen, men jag har ändå tagit mig dit jag är helt själv. Det är jag som har sjungit, det är jag som har dansat, det är jag som har sprungit runt på tusen möten. Det är jag väldigt stolt över, säger Sigrid Bernson.

FOTO: Anna-Lena Ahlström, TT

Annons