TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Edvin Törnblom

Sharon Dyall knäcktes av stressen: "Jag brakade ihop på köksgolvet"

02 apr, 2016 
AvLotta Gray
Musikalartist, röstcoach, mamma och skådis. Sharon Dyall har många strängar på sin lyra och nu berättar hon om vägen dit, och hur strävan var nära att förstöra allt.
Annons

Sharon Dyall, 53, vill ses på Berwaldhallen i Stockholm. Hon ska repa och framföra hyllningslåtar till Barbara Streisand, 73, tillsammans med kollegan Gunilla Backman, 50.

När hon kommer vill jag inte kramas eftersom jag är genomförkyld. Vi sätter oss i en loge och börjar prata.

Sharon föddes i Stockholm men är uppväxt i London och på Barbados med sina syskon Karl och Barbara och fick senare två halvsyskon.

– Vi flyttade till England när jag var knappt ett år gammal. Min pappa är jazzmusiker från Västindien och bodde redan i London där han gjorde sig känd genom att spela på klubbar.

Familjen flyttade till Sverige i mitten av 70-talet efter en två år lång sejour på Barbados. Sharon upplevde det som väldigt jobbigt med alla uppbrott.

– Precis när jag landat och fått vänner var det dags. Jag var väldigt blyg och försiktigt. Tror det till stor del kom från den stänga katolska skolgången i både England och på Barbados där flickorna hölls väldigt hårt. Det tog lång tid innan jag öppnade upp mig för någon.

Annons

Hon spelade piano och hade börjat steppa på teaterskola i London och fortsatte med det när hon kom tillbaka till Sverige.

– Jag fortsatte göra min grej. Gjorde revolt efter nian och ville inte alls hålla på med musik utan gick en treårig ekonomisk linje och jobbade till och med på kontor ett tag men musikens dragningskraft var för stark.

Hon träffade några tjejer som spelade i ett band och började som körtjej för dem och det ena ledde till det andra.

Sharon Dyall under karriären på 80-talet.
Sharon Dyall under karriären på 80-talet.

Året var 1983 när hon började sjunga med Little Mike &The Sweet Soul Musik Band och kort därefter släppte hon egna skivan “I am”. Hon körade även bakom artister som Mauro Scocco, 53, Lisa Nilsson, 45, Björn Skifs, 68, och Titiyo, 48.

Några år senare tog solokarriären ny fart då hon började medverkade i musikaler som “A Chorus Line” och “Hair” samt fick Guldmasken för bästa kvinnliga biroll som Anita i “West Side Story”.

Annons

– Det var en dröm att bara få bli körsångerska, jag var nöjd med det och allt det andra som kom sedan var fantastiskt. Att ha så roligt och dessutom kunna leva på det, berättar hon och ler.

Det stora, folkliga genombrottet kom när hon spelade Tina i “Varuhuset” och karriären fortsatte sedan med filmer som “Rosenbaum” och “Kommissarie Winter”. Sedan medverkade hon även i Melodifestivalen samt spelade revy i Örebro.

– I början var det kul att bli igenkänd och vara med på vimmelsidorna. men folk kunde ibland inte hålla isär mina rollfigurer med mig som privatperson och en del kunde bli obehagligt påflugna.

Till slut var Sharon tvungen att bestämma sig om hon ville satsa på musiken eller tv-karriären. Skivbolaget tyckte inte att hon kunde spreta åt alla håll och det blev till slut så att hon valde musiken. Hon träffade norrmannen, tillika musikalartisten Yngve Gåsøy, 48.

Sharon och exsambon Yngve Gåsøy mitt i brödbak.
Sharon och exsambon Yngve Gåsøy mitt i brödbak.

– Vi var gifta ett tag, jag blev gravid med Disa men vi separerade när hon var väldigt liten. Disa var med mig på många turnéer, det gick bra men relationen med Yngve höll inte.

Annons

Hennes nuvarande kärlek heter Magnum Coltrane Price, 46, och är en framgångsrik musiker, låtskrivare och producent. De träffades i branschen och har varit tillsammans i drygt 20 år. Relationen har stundtals varit turbulent. Paret försökte länge få barn så lyckan var stor när Sharon äntligen blev gravid med Niji, 11.

– Det har varit väldigt svajigt stundtals men vi har alltid haft väldigt stor respekt för varandra. När jag blev gravid tänkte jag att jag skulle kunna ta med Niji på mina jobb som jag gjort med Disa men det var inte lika enkelt. Jag brakade ihop till slut. Satt på köksgolvet och kunde inte göra någonting men tog hjälp. I dag har jag lärt mig att tacka nej till saker men just då fick jag sådana fantastiska uppdrag att jag bara inte kunde. Äntligen började mitt hårda slit ge utdelning. Jag ville vara med på allt.

Sharon Dyall och kärleken Magnum Coltrane Price.
Sharon Dyall och kärleken Magnum Coltrane Price.

Sharon har också dubbat film och lagt röster på cirka hundra filmer och serier. Hon även skrivit översättningar och låttexter till bland annat bland “Frost”. Förra året kunde hon ses i Stadsteaterns musikalsuccé “Chicago”.

Sångerskan är även röst- och gestaltningscoach med uppdrag för bland annat musikalutbildningen på Stockholms pedagogiska institut samt jobbar som lärare i drama och röst på Lasse Kühlers dansskola.

Dottern Disa är numera 22 år och lyckligt gift och Sharon stolt mormor till snart 1-årige Gabriel.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons