Schlagerartisten blev förlamad – mitt under Melodifestivalen

Adam Chia var bara 17 år när han floppade i Melodifestivalen och blev förlamad i ansiktet. Nu berättar artisten om de tuffa sjukdomsåren efter schlagerfiaskot. – Jag har varit bitter i tio år, säger han till Hänt.

Det var 2006 som gruppen Pandang ställde sig på scenen i Melodifestivalen med bidraget “Kuddkrig”. Låten fick se sig utslagen i deltävlingen och kort därefter splittrades också Pandang. Sedan dess har det varit tyst från sångaren Adam Chiapponi, 29, – tills nu.

I dag gör artisten comeback under namnet Adam Chia med låten “Björnkram”. För Hänt berättar han nu om de tuffa tio åren som följde efter schlagern och om förlamningen som drabbade honom mitt under tävlingen.

– Två grejer sög ganska hårt när jag var 17 år. Dels så blev jag förlamad i ansiktet. Det hände någon vecka precis innan Melodifestivalen och var stressrelaterat. Helt plötsligt slutade halva mitt ansikte fungera. Jag kunde inte blinka på vänster öga, röra mungipan eller några muskler på ena sidan. Jag kunde bara sjunga ur höger mungipa och inte artikulera eller le, säger Adam Chia till Hänt.

LÄS MER: Samir Badran drabbad av obotlig sjukdom: ”Jag kan bli blind”

Den andra saken som förstörde den då 17-åriga Adams liv var just Melodifestivalen. Artisten blev headhuntad av en talangscout efter att ha rappat för sin mamma och tre kompisar i Kungsträdgården och skickades rakt in i schlagern. Men det blev inte den succén som Adam hoppats på och “Kuddkrig” tog sig inte ens vidare från sin deltävling.

– Jag skämde ut mig för tre miljoner tittare med världens töntigaste låt och ett jättedåligt framträdande. Jag trodde ju att jag skulle bli störst i Sverige, men när jag kom hem till mitt pojkrum igen insåg jag att jag fortfarande bara var en tonårig grabb som gick i gymnasiet. Det hände liksom ingenting mer, säger Adam Chia till Hänt.

Samtidigt kämpade Adam med ansiktsförlamningen som drabbat honom. Ingen läkare kunde hjälpa honom och i dag, elva år senare, är han fortfarande inte helt återställd. Förlamningen och floppen i Melodifestivalen ledde dessutom till att Adam Chia valde att hoppa av gymnasiet.

– Att både göra ett pannkaksframträdande i Melodifestivalen och dessutom blir förlamad i ansiktet på samma gång… Det blev för mycket att dels se konstig ut och att också ha gjort bort sig i tv. Det var inte kul att komma tillbaka till skolan. Folk var ganska elaka, jag fick glåpord och sån skit. Så jag hoppade av. Jag var hemma på mitt rum och kollade på VHS och spelade Nintendo 64 i ett halvår, säger han.

De följande tio åren blev tuffa för artisten. I stället för en blomstrande musikkarriär hankade sig Adam Chia fram på jobb som telefonförsäljare, kassör i matbutik och jordgubbsförsäljare. Samtidigt ångrade han konstant att han någonsin ställt upp i schlagern.

– Jag har ångrat det i tio år. Jag har varit bitter i tio år. Det var först för ett år sedan började jag bearbeta det och då insåg jag att det inte är någon som minns det här. Ingen bryr sig. Då började jag kunna släppa det. Jag har liksom hållit det här hemligt för mina vänner, nya flickvänner och annat folk som jag har träffat i tio år. Sen har de har googlat mig och bara “men hallå, du har ju varit med i Mello”. Då har jag nekat och låtsas som att det aldrig hänt, säger han och fortsätter:

– Det är först i dag som jag inte ångrar det längre. Nu ser jag det som en bra erfarenhet.

LÄS OCKSÅ: Efter kyssen – här myser Samir och Sigrid bakom scenen

För två månader sedan blev Adam Chia också signad av det nystartade skivbolaget Umbrello, som ägs och drivs av “Paradise hotel”-profilen Hampus Marcussen, 24.

– Jag och Adam träffades på samma fest, var fulla och började prata. Adam berättade att han gör musik och att han inte varit supernöjd med sina tidigare släpp. Då sa jag “jag ska starta ett skivbolag och jag ska signa dig som artist”. Sagt och gjort, två veckor senare hade jag startat skivbolag och signat Adam. Så nu är jag faktiskt skivbolagsdirektör, säger Hampus till Hänt och fortsätter:

– Det här är verkligen ett steg i rätt riktning för mig, bort från “Paradise hotel”. Och om det går bra med Adam, så öppnar jag för att signa fler artister till mitt bolag.

https://www.instagram.com/p/BUpUjBjl-7g/?taken-by=hmarcussen

“Björnkram” med Adam Chia släpps 2 juni. 

Foto: IBL