TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Sarah Dawn Finers nya toppjobb – leder SVT:s Sveriges 12:a

27 apr, 2020 
Sarah Dawn Finers nya toppjobb – leder SVT:s Sveriges 12:a
Den rådande coronapandemin har satt stopp för Eurovision song contest 2020. Men det hindrar inte Europa från att hitta en alternativ lösning.
Den 16 maj sänder SVT, och många andra länder i Europa Eurovision: Europe shine a light.
I samband med det sänder SVT också Sveriges 12:a – under ledning av Sarah Dawn Finer!
Annons
Sarah Dawn Finers nya glädjebesked – efter stoppade tv-succénBrand logo
Sarah Dawn Finers nya glädjebesked – efter stoppade tv-succén

2019 kunde vi se Sarah Dawn Finer i det ärofyllda uppdraget att leda Melodifestivalen och underhålla Sveriges befolkning i veckor i tv-rutan. Men hon gjorde det inte ensam, vid hennes sida fanns också Marika Carlsson, Eric Saade och Kodjo Akolor.

Men det var inte första gången hon tog sig ann det ärofyllda uppdraget. Hon ledde även programmet 2012.

Snart får vi se henne i tv-rutan igen. Under dagen meddelar SVT att hon blir programledare för Sveriges 12:a. I programmet blir hennes uppdrag att samla ihop tittarnas poäng för att kora svenska folkets Eurovision-vinnare 2020.

– Jag älskar direktsändningar, när vad som helst kan hända. Och att leda Sveriges 12:a är verkligen en stor ära! Det är såklart synd att Eurovision ställs in i år, men det är ju lätt att förstå varför. Så därför känns det extra roligt att med detta program, en stor godisskål för alla Eurovision-älskare, sprida glädje och musik. Det är något som vi alla behöver just nu, säger Sarah Dawn Finer i ett pressmeddelande.

Annons

Sarah Dawn Finers erfarenhet av Eurovision song contest

Sarah Dawn Finer har inte bara programlett Melodifestivalen – innan det har vi sett henne tävla, mer än en gång! 2007 tävlade hon med bidraget I remember love och 2009 med bidraget Moving on. Missade man låtarna i Melodifestivalen så har man med största sannolikhet hört dem spelas på radion, många, många gånger.

Däremot har hon inga erfarenheter av att tävla i Eurovision song contest sedan tidigare, men nog har hon haft med programmet att göra.

– Jag har verkligen fått känna på kraften och kärleken då jag lett ”Eurovision Song Contest´s Greatest Hits” och även ”Inför ESC”. Dessutom har jag medverkat som mellanakt i Malmö 2013 och i Stockholm 2016, både som Lynda Woodruff och som mig själv.

Christer Björkmans ord om beslutet

I pressmeddelandet berättar även Christer Björkman om beslutet att låta Sarah Dawn Finer programleda.

– Sarah känns som det perfekta valet att leda vår alternativa tävling. Hon är superförankrad i Eurovision och har en stor kärlek till sammanhanget. Vi kommer garanterat leverera en härlig kväll med mycket nostalgi och aktuell spänning, säger Christer Björkman, producent för Sveriges 12:a.

Annons

Om Sveriges 12:a

Sveriges 12:a direktsänds den 14 maj. I programmet visas de 25 finalister som tittarna har röstat fram i Mello-appen under veckan. Där och då röstar tittarna igen, och korar fram det svenska folkets Eurovision-vinnare 2020.

Melodifestivalen-vinnarna The Mamas kommer att finnas på plats, för att framföra sitt vinnande bidrag Move.

Två dagar senare, den 16 maj sänder SVT, och många andra länder i Europa Eurovision: Europe shine a light, en två timmar lång sändning. I programmet kommer tittarna kunna ta del av hyllningar av artisterna och bidragen som som skulle ha tävlat i årets Eurovision song contest.

Stoppar Så ska det låta

Förutom i Melodifestivalen-sammanhang har vi sett Sarah Dawn Finer programleda SVT:s långkörare Så ska det låta. Men nu har programmet pausats på obestämd tid, något som Aftonbladet avslöjade i februari.

FOTO: TT

Annons