Sarah Dawn Finers avslöjande om mobbingen

Sarah Dawn Finer

Sarah Dawn Finer är en av Sveriges mest folkkära artister. Men hon har inte alltid hyllats. Nu berättar hon om den tuffa tiden.
”Jag vet faktiskt inte hur det hade gått”, förklarar sångerskan.

Det går bra för Sarah Dawn Finer, 38, som bara blir mer och mer populär. Förutom sina insatser som artist har hon också blivit programledare. Förra året var det hon som tillsammans med Kodjo Akolor, 39, Marika Carlsson, 47 och Eric Saade, 29, som programledde Melodifestivalen. Hon har också de två senaste säsongerna varit programledare i SVT:s Så ska det låta.

Sångerska, programledare och skådespelare är uppfödd i Sverige och har både brittiskt och amerikanskt påbrå från sina föräldrar.

Tuffa skoltiden

Den folkkära profilen har dock inte alltid varit lika populär. Det berättar hon själv om i ett ärligt inlägg på Instagram.

”Vi är nu i Augusti och alla skolor har börjat igen. Lika mycket som jag ofta längtade tillbaka till första skoldagen, särskilt när man hade en egen bänk och fick inreda med nytt pennskrin, nya anteckningsblock och pennor, så tog det inte lång tid in på terminen, innan jag ofta hamnade i läget av att försöka bli accepterad och passa in”, skriver Sarah Dawn Finer.

Hon berättar vidare att hon arbetade vid sidan av skolan redan som 6-åring, vilket fick resultatet att hon hade svårt att hitta in i sina klasser.

”Men, också.. och detta har jag förstått först, typ de senaste månaderna.. för att jag kämpade lite i blindo, med saker som andra hade det lättare med”, skriver hon vidare.

Uppmaningen till föräldrarna

Trots att det var tuff beskriver hon skolåren som några av de bästa i livet. Åtminstone rent kreativt eftersom hon fick lära sig så mycket om musik och att hon fick utrymme att testa olika utvecklande saker.

”Men, att försöka vara passa in.. i en norm som inte är rörlig, är inte ett mål som jag borde haft då, eller nu. Att våga vara mig själv är målet nu… Med alla mina fel och brister”, tillägger hon.

Sarah Dawn Finer och pojkvännen Jonas blev för lite mer än tre år sedan mamma till Annie Grace Finer. I inlägget passar hon på att skicka en uppmaning till andra föräldrar där ute att våga prata med sina barn och andra vuxna om mobbing. Speciellt nu när tonen på internet kan vara väldigt hård.

”Barn, kan vara väldigt elaka mot varandra, och vi som är runt dom, måste verkligen föregå med bättre exempel. Särskilt på nätet. Hade jag haft sociala medier när jag gick i skolan, så vet jag faktiskt inte hur det hade gått”, skriver hon.

Bild: Robin Lorentz-Allard/TT