LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Familjens ord – efter Sara Danius bortgång: ”Stöttar varandra”

12 okt, 2019 
AvStina Dahlgren
Sara Danius
Sara Danius har avlidit efter en tids sjukdom.
Det uppger hennes familj till TT.
Den tidigare ständige sekreteraren för Svenska Akademien blev 57 år gammal.
Annons
4 gånger Sara Danius gjort skillnad för kvinnor
Brand logo
4 gånger Sara Danius gjort skillnad för kvinnor


Författaren och den tidigare ständige sekreteraren för Svenska Akademien Sara Danius har avlidit efter en tids sjukdom. Detta uppger familjen för TT. Hon blev 57 år gammal.

”Familjen sörjer djupt hennes bortgång och ser tillbaka på hennes liv med stor tacksamhet, stolthet och glädje”, skriver familjen i ett uttalande.

Det var natten till lördagen som Sara Danius somnade in, omgiven av sin familj. I flera års tid har hon varit sjuk i cancer. Redan 2014 berättade hon i sitt vinterprat på Sveriges radio om bröstcancern. Hon genomgick då behandling, men tidigare i år när hon gästade Skavlan berättade hon att cancern än en gång var tillbaka.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Jag låg på sjukhus och fick genomgå en operation. Det var ganska allvarligt, sa hon då.

För att hålla undan cancern tvingades hon till ständiga behandlingar och operationer. Något som till sist inte hjälpte och efter fem års kamp tog cancern över.

Familjen sörjer Sara Danius

Sara Danius hade en stor familj med många syskon och de sörjer nu hennes tragiska bortgång.

Annons

– Vi är glada över att det var så lugnt och stillsamt när Sara gick bort. Hon var på ett sjukhem den sista tiden, och personalen där har varit fantastiska, säger brodern Linus Feldt till Aftonbladet.

– Vi i familjen är samlade och stöttar varandra.

På Instagram har även hennes systrar delat med sig av sorgen.

”Idag blev världen en fattigare plats. Vila i frid, älskade, storslagna Sara.” skriver Aurora Stark.

Bilden föreställer Sara Danius omgiven av nära och kära. De fyra kvinnorna på bilden skrattar och kramar om varandra.

https://www.instagram.com/p/B3g2TrNpA_B/

Även systern Eleonora von Essen har delat samma bild på de fyra kvinnorna.

”Sov gott min syster, sov gott hela världens Sara.” skriver hon.

Sara Danius hade inte mindre än sju syskon och hennes mamma är författaren Anna Wahlgren. Hon lämnar efter sig sin 19-åriga son Leo Jonsson Danius som hon har tillsammans med författaren Stefan Jonsson.

Annons

Sara Danius och Svenska Akademien

Sara Danius var en högt ansedd  författare och gav ut drygt tio essäsamlingar och verk under sin livstid. Hon var även professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet ända fram till sin död.

2013 valdes hon in i Svenska Akademien och två år senare blev hon den första kvinnan någonsin att bli dess ständige sekreterare. Efter skandalerna kring Akademien valde Sara Danius att lämna sitt uppdrag i april 2018.

”Jag har fattat beslutet att lämna min stol i Svenska Akademien, stol nummer sju, som en gång bekläddes av den första kvinnan att väljas in i Akademien, Selma Lagerlöf. För mig har det varit en ära att få sitta på denna stol”, skrev hon i ett uttalande när hon nästan ett år senare formellt trädde ur Svenska Akademien.

FOTO: Eero Hannukainen/TT, Karin Törnblom/TT

Annons