TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Sanningen om kungens sjukdom

01 nov, 2016 
AvOla Brising
I mitten av oktober ställdes alla Carl XVI Gustafs åtaganden in på obestämd tid efter att han drabbats av diskbråck och smärta i axeln. Här är orsaken till att han tvingades ligga hemma och vila över en vecka.
Annons

Kung Carl XVI Gustaf, 70, drabbades i mitten på oktober av ett diskbråck och smärta i axeln. Monarkens planerade aktiviteter och åtaganden ställdes in på obestämd tid och för kungen väntade vila och rehabilitering. Pressmeddelandet löd:

Kungens program för den kommande veckan justeras till följd av att Kungen har drabbats av diskbråck. De flesta planerade programpunkter genomförs men något justerat med hänsyn till behovet av rehabilitering.

Carl XVI Gustaf of Sweden during a visit to the Elbphilharmonie, a concert hall under construction in the HafenCity quarter of Hamburg, Germany. Featuring: Carl XVI Gustaf of Sweden Where: Hamburg, Germany When: 06 Oct 2016 Credit: gbrci/Future Image/WENN.com **Not available for publication in Germany, Poland, Russia, Hungary, Slovenia, Czech Republic, Serbia, Croatia, Slovakia**
Det syntes att kungen led av svåra smärtor då han besökte Tyskland i början av oktober.

Redan i slutet av oktober mådde hans majestät tack och lov så pass bra att han kunde representera Sverige igen under ett miljöseminarium på Ulriksdals värdshus där rätten till mark och vatten diskuterades. Men vad som var orsaken till hans behov av rehabilitering har hovet inte velat offentliggöra.

Annons

För några dagar sedan kunde dock Svensk Damtidning berätta vad orsaken till diskbråcket och smärtorna i axeln var. De rapporterar att skadan inträffade under en fiskeresa till Norge i augusti. Kungen hade fått upplevelsen i 70-årspresent av norske kung Harald, 79, som också var på plats.

Kungen är en flitig fiskare.

I fiskevattnen vid vackra Lærdalsälven övade kungen under åtta timmar med sitt spö för att lära sig kasta med dubbelfattning. Det var då olyckan var framme och kungen skadades.

– Det sade krasch i ryggen, berättar ett ögonvittne för Svensk Damtidning.

Orsaken till att han skadade sig var framför allt att kungen försökte lära sig kasta med en tvåhandsteknik han tidigare inte prövat. I åtta timmar svingade han kastspöet så att linan flög i en båge över älven. Det var en helt ny teknik för honom, och ju mer kungen snärtade spöet, desto mer smärtade ryggen. Trots att han är vältränad sade kroppen helt enkelt i från.

140731hmkforsavan01fotomartinfalklind
Under två månader blev diskbråcket allt värre och till sist tvingades kungen inse att han behövde  vila.

Fisketuren var i början av augusti, men ryggbesvären har efter det eskalerat och blivit allt värre. Under statsbesöket i Tyskland i början av oktober kände Carl XVI Gustaf slutligen att han inte klarade av att jobba med smärtorna längre.

Foto: IBL

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons