Sanna Lundell om relationen med Mikael Persbrandt: "Jag har svårt att lämna honom"

Sanna Lundell och Mikael Persbrandt har kämpat hårt i många år för att få relationen att funka. När det var som värst fick Sannas medberoende henne att gå in i väggen.

Sanna Lundell, 36, har tidigare berättat i flera intervjuer att hon och Mikael Persbrandt, 51, valt att vara särbor för att hålla relationen vid liv. Enligt journalisten själv har det varit ett knep för att inte ta varandra för givna. Men hon är öppen med att de har haft det tufft.

– Vi har något slags pausartat tillstånd sedan ett år tillbaka. Jag har väldigt svårt att lämna honom och han verkar ha väldigt svårt att lämna mig. Vi har varit ihop i tio år, har säkert gjort slut 20 gånger och kämpat som djur. Vi har gått i så många parterapier för att få ordning på saker och ting, berättar Sanna i senaste numret av Mama.

Sanna Lundell och Mikael Persbrandt har valt att leva som särbor. Foto: Cecilia Österberg.

Mikael Persbrandt har länge tampats med sitt alkoholberoende, och Sanna Lundell har själv varit medberoende sedan födseln. Hennes pappa, musikern och författaren Ulf Lundell, 65, blev nykter när hon var nio år. Innan dess levde hennes föräldrar i “djävulsdansen” – namnet som Sanna och kollegan Ann Söderlund använder för medberoende. För Sanna fortsatte djävulsdansen när hon träffade Mikael Persbrandt.

– Jag fick panikångest några gånger, som övergick till kronisk ångest. Jag fick minnesbortfall, kom inte ihåg koden till kontokortet och drabbades av utmattningssyndrom. Jag jobbade mycket, för att fly, och tänkte att det var bra för mig. Och gick så fett in i väggen. Jag låg som en grönsak i tre månader. Min mamma tog hand om mig då, säger hon om tiden då det var som värst.

Fem år senare har hon gått både i individuell terapi och i tolvstegsgrupp och börjat ställa krav i relationen. I aktuella boken “Djävulsdansen – bli fri från medberoende” skriver Sanna och Ann att man inte kan ha ett kärleksförhållande med någon som är aktivt beroende.

– Men att ha en relation med någon som försöker ta tag i sitt beroende det kan man ju. Micke och jag har två barn ihop, jag vill ha en bra relation med honom oavsett om det är en vänskaps- eller kärleksrelation.

Andra läser också:

Fabian Bolin i ”Snabba Cash” om cancerbeskedet: ”Värsta jag hört i mitt liv”

Laila Bagge hånas för relationen med Korosh: ”Vilken 24-åring vill synas med en medelålders tant?”

Bengt Magnussons glädjebesked: ”Jag är frisk från cancern”

SENASTE NYTT!