Sanna Lundell om de tuffa åren med Mikael Persbrandt

Sanna Lundell kände länge en stor skuld. Men sen fick äntligen Mikael Persbrandt sin diagnos som förklarade ett och annat.

Sanna Lundell, 37, träffade sin man Mikael Persbrandt, 52, 2005. I slutet av juli samma år blev hon gravid med sonen Igor, 10, men då var Micke fortfarande tillsammans med skådespelarkollegan Maria Bonnevie, 42, som han dessutom skulle spela mot i pjäsen “Fröken Julie” på Dramaten. Dramat vid sidan av scenen var nästan större än det på, men till sist blev det Micke och Sanna och de fick ytterligare en son, Lo, 7. Deras förhållande kantades dock av dramatiska bråk och tvära kast. 2010 drabbades Sanna av utmattningsdepression. Vad hon inte visste då var att Micke var bipolär.

– Jag kände jättestor skuld. Lever du nära en person som beter sig på ett oförutsägbart sätt är det lätt att tro att denne väljer det och att du lastar dem, förklarar Sanna i Expressen.

Sanna Lundell om livet med Mikael Persbrandt.

Hon fortsätter:

– Rent generellt kan människor med bipolaritet exempelvis göra av med en massa pengar, säga upp sig från jobbet, bli kära och vilja byta liv. Då kan man tycka att den personen är oempatisk och äventyrar så mycket… Men man gör inte så med vilje. Och lever du med bipolaritet så är du inte sjuk hela tiden. Du kan ha långa perioder av normalt mående.

Det dröjde till 2013 innan Micke fick sin diagnos. Samma höst gick han ut och berättade öppet om det.

– Det fyller mig med sorg att det har tagit så jävla många år att ta reda på det här. För om det är så, har det ställt till det så mycket för mig och min omgivning, sa skådisen i sin podd ”I am: Mikael Persbrandt”.

De har varit med om mycket tillsammans Sanna Lundell och Mikael Persbrandt.

Sanna önskar att han fått diagnosen tidigare. Hon känner att hon fått hjälp av den, att hon äntligen kunnat släppa skuld och skamkänslor, även att det är lättare för henne att stötta sin partner på rätt sätt nu.

– Man vill så gärna hitta förklaringen i sig själv, hitta orsaken. Mickes diagnos har gjort att jag inte längre tar det personligt överhuvudtaget och att jag lättare kan se vad som är normalt och inte.

Foto: IBL, Stella

SENASTE NYTT!