LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Sanna Lundell efter stormiga förhållandet med Perbrandt ”Svårt med tillit"

05 apr, 2019 
AvSarah Mansouri
Sanna Lundell är en av de tävlande i den nya säsongen av dansprogrammet Let's dance. Den här veckan är det dags för alla dansparen att göra lyft i sina nummer. I denna utmaning krävs enorm tillit för en annan person – något som inte varit helt enkelt för Sanna Lundell som har ett medberoende att brottas med.
Annons

Den nya säsongen av Let’s dance på TV4 är i full gång och en av de tävlande i år är journalisten Sanna Lundell, 40, som tävlar med sin danspartner Aaron Brown.

Under de två fredagar som hunnit sändas av tävlingen har Sannas familj funnits på plats men inte maken Mikael Persbrandt, 55. Han är nämligen bortrest just nu för att spela in programmet Expedition för TV4.

Den här veckan ställs dansparen inför nya utmaningar då det har det blivit dags att utföra ett lyft i sin koreografi för första gången. Lyft handlar om tillit till sin danspartner och det är något som Sanna Lundell brottas med berättar hon i en intervju med Hänt.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– Det har väl varit min stora utmaning överhuvudtaget med dansen – att det här är pardans, så man måste ju lita på den som ska föra i dansen och tillit har inte varit min starka sida i livet. Jag har ett medberoende som jag har brottats med, jag har vuxit upp med rätt så dysfunktionella föräldrar, så jag känner inte tillit per automatik till andra människor, säger Sanna till Hänt och fortsätter:

Annons

– Så det är klart att det har varit tufft, men grejen är den att Aron är ju en otroligt, han är så kompetent och så duktig och jag litar verkligen på honom till 100 procent.

Sanna har tidigare varit öppen med hur det är att leva tillsammans med en missbrukare. 2017 släppte Mikael Persbrandt självbiografin Så som jag minns det, där han berättar om sina tunga år som missbrukare. Sanna beskrivs av Mikael som att hon blev en kriminalpolis , medan Sanna beskrev situationen som att Mikael levde ett dubbelliv – med två olika mobiltelefoner.

Sanna har i flera års tid kämpat med att få sin kärlek fri från missbruk och slutade inte kämpa – trots att missbruket bara fortsatte. Det gick så långt att hon såg ett fängelsestraff som en utväg. För att få ett slut försökte hon få honom att erkänna sig skyldig i den kokainhärva som han var inblandad i 2014. Men det slutade med att han dömdes till samhällstjänst.

Annons

Viktigt att påminna sig

Sanna menar att i och med Let’s dance har hon lärt sig mycket om tillit.

– Jag har kommit till så jäkla mycket insikter den här veckan, dels om att den här tiden i Let’s dance, det lär en så otroligt mycket om livet. Dels att jag aldrig har kastat mig in i den här typen av utmaning förut och att man växer så himla mycket av det. Sedan har jag lärt mig väldigt mycket om tillit, säger Sanna.

2016 sändes programserien Djävulsdansen på SVT, vilket var en programserie som Sanna Lundell gjorde tillsammans med Ann Söderlund som också har levt nära missbruk och har själva drabbats av medberoende.

Begreppet medberoende innebär i stora drag något som kan drabba närstående till missbrukare. Den som är medberoende anpassar sitt eget beteende och sin personlighet efter den som är beroende, med förhoppningen att kunna hjälpa. Djävulsdansen handlade alltså just om detta – om hur det är att leva tillsammans med någon som har ett beroende.

Annons

– Den här dansen väcker extremt mycket minnen tillbaka till den tiden, därför att det är, nu är det ju en tjur och en matador och en mantel och så, men det är en dans med väldigt mycket passion och dramatik och den är ganska våldsam på något sätt. Så jag går lite i minnenas allé när jag dansar den här dansen och jag har lätt för att gå in i den här känslan av styrka, säger Sanna och fortsätter:

– Jag och Aron kommit väldigt nära varandra den här veckan för att han också har liknande erfarenheter, det är ju extremt många som har det. Men att han också har det och att vi har kunnat mötas i det i den här dansen.

Sanna ser bara det positiva att återuppleva känslorna från förr, hon menar att det är viktigt att reflektera över det som varit jobbigt.

– Man behöver gå igenom det och man behöver prata om det i mycket högre utsträckning, det är det hela mitt värv går ut på. När man befinner sig på en plats i livet där allt är lugnt och bra då är det lätt att bara vilja vara i det, man vill inte så gärna gå ner i det där. Trots att man kan behöva det ibland för att påminna sig om, och framför allt för att sprida den här kunskapen till andra, till alla som behöver den, säger Sanna Lundell till Hänt.

Annons