Sanna Bråding vill bryta tabut: "Jag har gjort fem aborter"

Sanna Bråding vill bryta tabut: "Jag har gjort fem aborter"

"Vi måste sluta skuldbelägga tjejer som gör abort" menar skådespelerskan och radioprofilen Sanna Bråding.

I premiäravsnittet av radioprogrammet Pira & Bråding i P3 delar programledarna Linda Pira, 30, och Sanna Bråding, 35, med sig av händelser i deras liv som format dem som personer. För Sannas del är det att hon har gjort fem aborter, något som hon inte velat prata om innan.

– Det finns så mycket tabu kring det. Väldigt få pratar om det, men vi måste sluta skuldbelägga de tjejer som gör det. Vi tjejer är ofta bäst på att skuldbelägga oss själva, förklarar skådespelerskan och radioprofilen för Aftonbladet.

sanna-brading-abort

Sanna Bråding och hiphop-artisten Linda Pira har ett radioprogram ihop.

Första gången Sanna blev gravid var som 22-åring, strax innan nyår 2003, vilket kom som en total chock för henne eftersom hon i många år lidit av anorexia.

– Det var en sån total förnekelse, säger hon i Pira & Bråding, men bestämde sig ändå för att göra en medicinsk abort eftersom hennes dåvarande relation inte var stabil.

– Jag hade precis börjat träffa killar och började bli kvinna, från att ha krigat mot min kvinnlighet under hela min uppväxt, förklarar hon och beskriver aborten som “fruktansvärt smärtsam”.

– Allt kom ut på toaletten. Jag svimmade av och kände aldrig mer. Aldrig mer. Aldrig mer att jag går igenom det här.

Ändå gick hon igenom det fyra gånger till eftersom hon varken tål preventivmedel med hormoner i eller latexen i kondomer. Dessutom stötte hennes kropp ifrån kopparspiralen hon testade.

Mbumba "British" Mwasa och Sanna Bråding med Kane-Lee Bråding Invigning Andys lekland, Bromma, 2015-10-22 (c) Karin Törnblom / IBL

Sanna med sonen Kane-Lee som hon har med exet “British”.

Den absolut värsta aborten var en hon gjorde för fyra år sedan eftersom hon då var redo att bli mamma, men hennes kille Mbumba “British” Mwasa försvann plötsligt, som hon beskriver det.

– Ett barn ska ju ha en pappa. Den aborten gjorde jag väldigt mycket mot min vilja. Den var tuffast känslomässigt att komma över.

I dag har Sanna dock blivit mamma till sonen Kane-Lee, 1,5, med just exet “British”.

Foto: IBL

FRÅN FÖRSTASIDAN