Sanna Bråding stoppas – nu ryter hon ifrån: ”Sluta tysta mig”

Sanna Brådings ilska

Sanna Bråding säger sig ha blivit dold på Instagram och har fått sina matinlägg bortplockade. Enligt henne är anledningen att veganmaten anses vara opassande på plattformen.

Skådespelaren och författaren Sanna Bråding, 39, har blivit dold på Instagram. I ett inlägg berättar hon för sina följare om vad som hänt.

”Hej Instagram! Jag skulle vilja be om att ni slutar tysta mig! Jag ber er att ta bort er shadow ban som ni kastat på mig. Jag precis som många andra starka kvinnor blir tystade för vi vågar säga som det är. Jag står för den jag är, det jag gör, hur jag lever och alla nyanser av vad det innebär att vara människa. Sådana som jag har historien lyckats tysta tillräckligt länge. Det är nog nu. Fortsätt inte på den intrampade stigen av förtryck och maktutkämpande.”

ANNONS: Redo för sol, bad och picknick? Fynda sommarens bästa picknickfilt här!

Hon skriver att det är folk som har anmält hennes konto på grund av maten hon delar med sig av, som är vegansk. Bilderna under hennes hashtag med mat är borta och söker man på Sannas namn dyker hon inte upp i sökresultatet.

”Låt inte haters påverka er till en ban. Ska ni verkligen låta de som provoceras och anmäler växtbaserad mat, hälsa, ärlighet kring psykisk ohälsa, amning, kärlek och ett nära föräldraskap, ska de vinna? De har vunnit länge nog genom historien”, skriver hon och fortsätter:

”Våga visa att även ni vågar lyfta fram allas röster i kampen om en bättre värld. Hashtags har makt. Hashtags kan förändra världen. Det har vi redan sett prov på. Att stänga alla mina hashtags, att göra mig oupptäckbar för alla som inte redan följer mig och försöka tysta mig på det sättet. Det är bara ett försök från er sida att ha kontroll över vad som sprids”.

Sanna Bråding ber sina följare om hjälp

Sanna Bråding ber sina följare om hjälp att kontakta Instagram och be dem att återigen göra hennes konto synligt och hennes matbilder likaså.

”Alla mina hashtags är nedslängda, ingen når mina bilder om de inte redan följer mig och söker någon efter mig är jag osynlig om du inte skriver exakt rätt söknamn. Alltså alla mina 600 recept som jag delat under flera år. Själva hashtaggen finns kvar med endast typ 30 bilder som andra delat”.

För Hänt berättar Sanna Bråding mer om hur det känns.

– Jag har märkt att nästan ingen kan hitta mig senaste tiden. Och för några dagar sedan fick jag meddelande om att mitt material är otillåtet och strider mot Instagrams regler. Nu hävdar de att alla mina hashtags, då främst min #brådingsmat och #brådingsbak med hundratals vegan-recept, tagits bort på grund av att det är otillåtet. Det går inte att nå någon och plötsligt inser jag hur sjukt maktlösa vi är gentemot Instagram, säger hon.

Sanna Bråding berättar att det har hänt flera offentliga personer i Sverige.

– Det har hänt många runt mig, Stina Wollter bland annat. Det florerar en hel del teorier om varför detta händer. Men ingen verkar veta exakt. Tröttsamt är det i vilket fall.Och läskigt med insikten om hur sårbart allt är. Vi har rätt lite makt i slutändan som användare, säger hon.

Under torsdagen har Sanna Bråding fått tag på en kontakt på Instagram och hoppas på att det kommer att lösa sig inom snar framtid.

FOTO: TT/ Eero Hannukainen/ INSTAGRAM