Sanna Bråding rasar efter artikel om vegankost: "Det är sjukt tragiskt"

Radioprofilen Sanna Bråding är arg. Anledningen är en artikel i en lokaltidning som hon tycker spär på fördomarna om veganer.

I ett lång inlägg med rubriken “Nej, barn får inte näringsbrist av vegankost” rasar nu radioprofilen och programledaren Sanna Bråding, 38, på sin blogg. Upprinnelsen till ilskan är en artikel i lokaltidningen Nacka Värmdö Posten som handlar om ett barn i Stockholmsförorten Nacka som omhändertogs efter att hen var undernärd. I artikeln går det att läsa bland annat att “den utlösande faktorn är familjens vegankost”, och det är den missvisande texten som Sanna Bråding nu upprörs över.

“Ni som följer mig vet redan att jag sällan är en sådan person som står och skriker på barrikaderna. Jag tror inte på idén att dela upp oss, fördöma oliktänkande och hävda att mitt sätt är det enda rätta. Däremot älskar jag att läsa på, inspirera och jobba för en positiv förändring. Men sedan finns det stunder då jag inte kan hålla mig. En sådan gång är nu. Jag har gått och haft detta inom mig under de senaste dagarna men jag kan inte släppa det.” skriver hon inledningsvis i bloggen och hänvisar till artikeln.

Sanna Bråding lever själv som vegan och det gör även hennes två söner, Kane-Lee, 3, och Lakkie-Bee, 1. I bloggen förklarar hon att det inte kan vara vegankosten som gjort barnet som artikeln handlar om undernärt, istället måste det vara hens matvägran, vilket också nämns i artikeln.

“Alla barn som inte äter blir undernärda. ALLA, även om föräldrarna äter tonvis med kött och mjölk, så blir ett barn undernärt om det vägrar att äta. Vart är kopplingen till vegankost?”, skriver Sanna och säger att hon är trött på fördomar om veganer.

“Det är sjukt tragiskt hela situationen och jag går som vanligt sönder inombords över att höra om hur barn far illa. Men att göra feta rubriker om att vegankost ger undernäring och är barnmisshandel enligt socialtjänsten, så pass att de måste tvångsomhänderta barnet. Det är sååå fel!”

LÄS OCKSÅ: Efter skarpa kritiken – Sanna Bråding försvarar sitt val för sönerna

Sanna Bråding är skådis i grunden. Hon slog igenom som Tanja i TV4-succén "Tre kronor".

Sanna är uppvuxen i Nacka, strax utanför Stockholm.

Hon har två söner, Kane-Lee och Lakkie-Bee.

Pappa till barnen är expojkvännen Mbumba "Brittish" Mwasa.

Sanna Bråding med sönerna Kane-Lee och Lakkie-Bee på Childhood-dagen på Gröna Lundi Stockholm 2017.

Lägenheten ligger på Timotejgatan 8 i Stockholm och är lekfullt inredd med mycket lila och en avgjutning av Sannas egen gravidmage ovanför soffan i vardagsrummet.

LÄS OCKSÅ: Sanna Bråding om den svåra tiden: ”Tänkte att det var för andra”

FOTO: Stella, IBL

SENASTE NYTT!