Samir drabbad av obotlig sjukdom: "Jag kan bli blind"

Samir drabbad av obotlig sjukdom: "Jag kan bli blind"

Samir Badran har under tio år kämpat mot en obotlig sjukdom som påverkar hjärnan och som gör att han förlorat delar av sin syn. Nu väljer "Let's dance"-deltagaren att för första gången berätta om sin rädsla för att bli blind. – Jag ser nästan ingenting längre, säger han till Hänt.

Samir Badran, 26, har dolt sina problem i över tio år, men väljer nu för första gången att berätta om sin sjukdom. Allt började när “Let’s dance”-profilen bara var 16 år gammal och hade suttit vaken i två dygn i sträck och spelat datorspel.

– Helt plötsligt small det till i mitt huvud och jag såg stjärnor. Jag tänkte att jag suttit uppe för länge och gick och la mig, men när jag blundade var de där grejerna kvar framför ögonen. Min mamma tog med mig till en läkare och jag fick tid två veckor senare. Då hade min syn förvärrats, det var inte bara stjärnor längre, utan jag såg “efterbilder”, där saker liksom dröjde kvar i mitt synfält, säger Samir Badran till Hänt.

Men trots problemen så kunde läkarna inte hitta något fel i Samir Badrans ögon. I stället skickades tv-profilen iväg på hjärnröntgen, men inte heller där upptäcktes felet. Samtidigt blev symptomen allt värre och Samir började drastiskt att förlora mer och mer av sin syn.

– Efter några månader var problemen brutala och efter två år var de ännu värre. Jag kunde knappt se. Då började jag bli jävligt rädd och tänkte att “jag kommer att bli blind”. Jag såg ingenting på kvällarna när det var mörkt, hela mitt synfält skakade konstant och jag hade ett brus över allt jag såg. Jag väntade bara på den dagen då synen skulle försvinna helt, säger Samir.

LÄS OCKSÅ: Samirs barnplaner: ”Sigrid skulle bli grym som mamma”

I dag är Samir Badrans syn nästan helt borta. Under tio år har tv-profilen hoppats på att det skulle bli bättre, men det har det inte blivit. Tvärtom.

– Jag ser nästan ingenting längre och jag ser ingenting alls i mörker. Det brusar framför ögonen, färger blandar sig, det blixtrar i synfältet. Jag har fått overklighetskänslor, det känns som att jag ständigt är i en dröm. När jag vaknar på morgonen är det som att jag drömmer. Det känns inte som att man lever, säger han och fortsätter:

– Jag har varit väldigt ledsen över det här länge. Det påverkar hela mitt liv och allt jag gör. Jag kan inte koncentrera mig eller läsa mer än korta sms. Ofta känner jag typ “whatever” om saker jag gör. För jag tänker att om jag får för grova problem och blir helt blind en dag, då måste jag leva livet nu. Och jag gör verkligen det, jag lever livet trots min syn och jag deppar inte över det.

Samir Badran, som också lider av tinnitus, har länge letat efter svar på vad han har drabbats av. Till slut hittade han ett forum på nätet som handlade om “visual snow”, en störning som påverkar hjärnan och bland annat orsakar ett flimmer i hela eller delar av synfältet. “Let’s dance”-deltagaren har fortfarande inte fått någon diagnos, men misstänker att det är syndromet han drabbats av. Det finns inte mycket forskning om “visual snow” och därför inte heller mycket hjälp att få.

– Det finns inget botemedel och jag kan inte få någon riktig diagnos, eftersom ingen läkare vet vad det är. Men mina problem är så brutala att jag måste få hjälp. Det är så påfrestande. Man vill bara ge upp, för det är så störande för huvudet. Det försvinner aldrig, det är där 24 timmar om dygnet, år efter år, säger han.

Läs också: Samirs tuffa beslut om Sigrid efter romansryktet

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

“Ler’s dance”-profilen har aldrig tidigare berättat om sina problem offentligt, mer än för sina föräldrar. Så sent som i helgen valde han för första gången att öppna sig för sin danspartner Sigrid Bernson, 28, om sin syn. Men anledningen till att Samir Badran nu väljer att berätta, är både för att han vill hjälpa andra och för att han hoppas på att själv kunna få hjälp.

– Jag vill gå ut med det för att någon ska börja forska om det. Jag kanske inte hinner få hjälp under min livstid, men man måste lyfta upp den här sjukdomen så att folk tar den på allvar. Det finns många som är drabbade och som behöver hjälp, säger han.

Foto: IBL

Se när Sigrid berättar om Samirs utveckling i Let’s Dance

Samir och Sigrid om intima problemen på Let's Dance
Slå på ljud

FRÅN FÖRSTASIDAN